A Magyar Királyság utolsó három napjáról készített előadást az Udvari Kamaraszínház

2018 március 12. hétfő, 17:20

Tizennyolc címmel, a Magyar Királyság utolsó három napjáról szóló darabot mutat be a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház vasárnap Budapesten, a Duna Palotában.

Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház: Tizennyolc - próba / Fotó: mkuk.hu

Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház: Tizennyolc – próba / Fotó: mkuk.hu

A darabot Andrási Attila írta és rendezte, aki az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában elmondta: Tizennyolc című új előadásuk az első világháború utolsó évében játszódik, és a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be. A cselekmény az összeomlást elősegítő csoportok és azok között játszódik, akik megpróbálják összetartani a széteső monarchiát. A jelenlegi előadás folyamatos kutatás eredménye – mondta Andrási Attila, hozzátéve, hogy legutóbb Lukachich Sándor tábornok, a budapesti katonai körzet parancsnokának emlékirataira bukkantak, amely óráról órára követi az eseményeket.

A rendező elmondta, hogy 15 éve kutatja a témát. Beszélt arról is, hogy mivel Szabadkán született, egész életére hatást gyakorolt a színdarabban feldolgozott időszak. Felidézte, hogy gyermekkorát magyar közegben töltötte Szabadkán, az iskolában szembesült csak azzal, hogy valójában nem Magyarországon él.

A történelmi drámában Stelly Zsófia, Szorcsik Kriszta, Boros Ádám, Dóczy Péter, Incze Máté, Kákonyi Tibor, Kálló Béla, Krizsik Alfonz, Lénárt László és Pelsőczy László látható. A díszlet-és jelmeztervező Húros Annamária, dramaturg Szigeti Réka.

Forrás: MTI, Színház.org