A Cenci-ház – Először dolgozik együtt Alföldi Róbert és a k2 Színház

2018 március 13. kedd, 7:00

Az előadás az Orlai Produkciós Iroda támogatásával valósul meg.

Valós történelmi eseményeket dolgoz fel Shelley A Cenci-ház című drámája, melyet megjelenését követően a színházak a XIX. században alig mertek bemutatni, mondván, szörnyűséges témája sértheti a közönség ízlését. Azóta persze nagyot változott a világ.

Alföldi Róbert és a k2 Színház csapata az olvasópróbán / Fotó: k2 Színház

Alföldi Róbert és a k2 Színház csapata az olvasópróbán / Fotó: k2 Színház

A XVI. században élt család tragédiájának okozója az öreg Cenci gróf, akit egyre borzalmasabb tettek elkövetésére sarkall, hogy bármit megengedhet magának a hatalmának köszönhetően – és persze a pénzének, ami sokszor menti fel, hála a korrumpálható egyházi személyeknek és hatalmasságoknak. Olyan emberi mélységekben él, amelyeket nehéz elképzelni és feldolgozni – innen ered a készülő produkció romantikus rémdráma alcíme is.

Benkó Bence, a k2 Színház egyik alapítója és rendezője elmondta, hogy A Cenci-házra Mikó Csaba hívta fel a figyelmüket, aki az előadás egyik dramaturgja is. Előadásukhoz az eredeti Shelley darabot Eörsi István fordításában használják, melyet Magyarországon eddig egyetlen egyszer láthatott a közönség az 1980-as évek elején. Dramaturgiailag arra törekedtek, hogy a K2 Színház hat színésze valamennyi szükséges karaktert eljátszhasson.

Boros Anna, Piti Emőke és Domokos Zsolt / Fotó: k2 Színház

Boros Anna, Piti Emőke és Domokos Zsolt / Fotó: k2 Színház

„Shelley ezernyolcszáztizenkilencben írta a művet, de az a vérfagyasztó hangulat, a valóban gyomorforgató tettek és a történetben szereplő emberek helyzete, motivációi, kicsinyes, önző játszmái mind-mind nagyon élesen szólnak arról a társadalomról, amelyben élünk és ahol ezek a játszmák, cinikus módon egyáltalán nincsenek eltitkolva Számtalan ember nevet a szemünkbe manapság, morálisan igencsak megkérdőjelezhető tetteik után, felvállalván azokat – akárcsak az öreg Cenci. Hogyan viszonyulunk tehát hozzájuk?” – teszi fel a kérdést Benkó Bence.

Fábián Péter, a k2 Színház másik művészeti vezetője pedig azt emelte ki, hogy Alföldi Róbert hozzáértése, rendkívül pontos elemzőkészsége, színészi és rendezői meglátásai azonnal egyértelművé tették, hogy pontos és világos szándékok vezetik. Hisszük, hogy amit Robi gondol és képvisel, az egy nagyon határozott rendezői irány, amely világos korlátok közé szorítja a színészeinket – ezek a korlátok viszont pont a határozottságuk és az érthetőségük okán szárnyakat adhatnak egy-egy színésznek, akik pontosan tudják, mit kell tenniük, hová kell állniuk, hogyan kell megszólalniuk – és mindezt miért kell megtenniük!!! -, de hogy ezt hogyan igazolják, az már az ő önmagukkal való színészi munkájuk” – tette hozzá az előadást dramaturgként jegyző Fábián Péter.

Alföldi Róbert, Borsányi Dániel / Fotó: k2 Színház

Alföldi Róbert, Borsányi Dániel / Fotó: k2 Színház

Percy Bysshe Shelley: A Cenci-ház

Szereplők: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt,
Horváth Szabolcs, Piti Emőke, Viktor Balázs

Dramaturgok: Mikó Csaba, Fábián Péter, Benkó Bence
Rendezőasszisztens: Kővári Szimonetta
Produkciós vezető: Erdélyi Adrienn
Rendező: Alföldi Róbert

Bemutató: 2018. március 31. /// Helyszín: Stúdió K