“A lényeg valóban az ötlet” avagy milyen lesz 2018-ban a STAFÉTA?

2018 március 30. péntek, 8:18

Kíváncsiak voltunk, hogyan, milyen előadásokkal készülnek a közönségnek 2018-ban a nyertes alkotók.

3. alkalommal hirdettek eredményt a Budapest Főváros Önkormányzata és a Füge Produkció lebonyolításában zajló STAFÉTA pályázat kapcsán, melynek célja a Budapesten bemutatásra kerülő független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása.

Boross Martin / Fotó: Dömölky Dániel

Boross Martin: Védett férfiak kertje

„Az a célunk, hogy párbeszédet generáljunk a nemek közötti kettős mércéről, szexizmusról és a hatalommal való visszaélésről.”

A puszta tény, hogy a Staféta fiatalokra koncentrál, egyben azt is jelenti, hogy a kortárs színház is teret kaphat, szóhoz juthatnak a független szektor olyan alkotói is, akiknek nincs társulatuk, hanem egyéni alkotók. Amikor a szexuális zaklatási botrányok rázták fel a közhangulatot, akkor már féléve dolgoztunk a Védett férfiak kertje c. előadásunkon, ezért különösen ledöbbentem a többség reakcióin, és azon, mennyire kibeszéletlen a hatalommal való visszaélés problémája.

Előadás időpontok: 2018. április 15., május 3. 19.00 // Helyszín: Jurányi Ház – www.juranyihaz.hu

Znajkay Zsófia / Fotó: Dömölky Dániel

Znajkay Zsófia: Rendezői változat

„Elég álomszerű a darab, ezért az előadásnak sok szempontból olyannak kéne lennie, mint egy jól sikerült bűvésztrükknek.”

A Rendezői változat akkor tud jól működni, ha hitelesen megteremt bizonyos illúziókat.

Kurta Niké három nagyon különböző szerepben lesz látható, az előadás pedig egy szürrealista romantikus komédia lesz, ahol a két férfit, akik között dönteni kell, Hajduk Károly és Laboda Kornél alakítják.

Bemutató: 2018. április 12. 20.00 // Helyszín: Mu Színház – www.mu.hu

Vadas Zsófia Tamara – Tóth-Márton Emil – Gryllus Ábris / Fotó: Dömölky Dániel

Vadas Zsófia Tamara – Tóth-Márton Emil – Gryllus Ábris: NIBIRU

„A közös gondolkodásunk olyan témák körül forog, mint a gyermeki lét, a múlt nélküliség, vagy az újrakezdés értelmezései.”

Egyrészt nagyon jó platformnak gondoljuk a STAFÉTÁt, ahol kísérleti felvetések, szokatlan formai megoldások és újszerű csoportosulások is teret kapnak. Másrészt természetesen anyagilag is nagy segítség, ráadásul nincs nagy differencia a megpályázott és a megítélt összegek között. Bár a  projektünk még erősen formálódik, annyit már biztosan tudunk róla, hogy gyerekekkel szeretnénk dolgozni, de az előadás maga nem lesz gyerek darab.

Bemutató: 2018. november // Helyszín: Trafó – www.trafo.hu

Hegymegi Máté / Fotó: Dömölky Dániel

Hegymegi Máté: Woyzeck

 „A mi Woyzeckünket olyannak képzelem, mintha Trepljov színházában történne meg, annak magányával és kietlenségével.”

A STAFÉTA pályázat komolyabb anyagi támogatást és menedzsmentet is jelent, amivel az ember már nagyobban gondolkodhat, komolyabb eszköztárral, több színésszel dolgozhat, és ez hatalmas segítség.

Egy japán képzőművészeti irány adja majd az előadás nyelvének alapját. Nagyon pontos, kidolgozott mozgást igénylő előadásra készülünk, ami csak a lehető legszükségesebb gesztusokat használja, miközben érzelmileg széles utat kell majd bejárnia.

Bemutató: 2018. augusztus  // Helyszín: Szkéné Színház – www.szkene.hu

Pass Andrea / Fotó: Dömölky Dániel

Pass Andrea: Eltűnő ingerek 

„Az eddigi legnehezebb írói feladat áll előttem, egy pillangó daganatban szenvedő férfi történetét mesélem majd el.”

Egyre nagyobb terveim válhatnak valóra, többen figyelnek a munkáimra. A STAFÉTÁnak köszönhetően szakmailag nagyot léphettem előre.

Bemutató: 2018. október // Helyszín: Trafó – www.trafo.hu

Kelemen Kristóf / Fotó: Dömölky Dániel

Kelemen Kristóf: SZ. dosszié

„Igazi kémtörténet lesz, tele titkokkal és nyugtalanító kérdésekkel.”

Mind az anyagi támogatás tekintetében, mind a szelekció színvonalában, mind pedig az előadásokat segítő marketingben kiemelkedő kezdeményezésnek tartom. A STAFÉTA pályázat segítsége nélkül sokkal kisebb költségvetéssel és rosszabb körülmények között tudnék nekikezdeni a munkának.

Egy hatvanas évekbeli ügynöktörténetből indulok ki, ami a Színház- és Filmművészeti Főiskolához is kötődik. Eredeti és csak kutatók számára olvasható levéltári dokumentumok alapján egy fikciós drámát írok, amelyben az Állambiztonság emberei hatalmas apparátussal figyeltetnek meg egy magyar származású brit férfit, mivel arra gyanakodnak, hogy a brit titkosszolgálatnak jelent.

Bemutató: 2018. december // Helyszín: Trafó – www.trafo.hu

Tési Dóra, Kurta Niké / Fotó: Dömölky Dániel

Kurta Niké – Tési Dóra: Küszöb

„A hősök léteznek? Ha eljátszod őket, azzá válsz?” 

Pályakezdő íróként hatalmas lehetőség számunkra a STAFÉTA pályázat. Kivételesen nagy inspiráció, hogy egy biztosan megvalósuló előadás szövegkönyvén dolgozhatunk.  Azon a témán gondolkodhatunk, azokkal az emberekkel és ott, ahol szeretnénk.

Három kamasz fiú. Egy anya. Egy apa. Egy lakás. Egy ablak. Egy ajtó. Egy kulcs. Tizenöt év. Több száz film. A hősök léteznek? Ha eljátszod őket, azzá válsz? Az otthon börtön? Vagy az, ami odakint van?

Bemutató: 2018. december // Helyszín. Jurányi Ház – www.juranyihaz.hu

Daoud Dániel – Kliment János – Somló Dávid – Szabó Veronika / Fotó: Dömölky Dániel

Daoud Dániel – Kliment János – Somló Dávid – Szabó Veronika: Tesz-Vesz Város

„Felépül egy óriási dolog közös erővel úgy, hogy mindenki csak egy apró részmunkát vállal belőle.”

Tetszik, hogy a lényeg valóban az ötlet, a koncepció volt. A STAFÉTA pályázatban van potenciál arra, hogy fiatal, kísérletező alkotók találkozzanak és közösséget alkossanak.

Az előadásunk olyan lesz, mintha egy építkezésen egy gyermekcsoport üzemvezetői pozícióban dolgozna, és a nézők lennének a munkások. Felépül egy óriási dolog közös erővel úgy, hogy mindenki csak egy apró részmunkát vállal belőle.

Bemutató: 2018. november // Helyszín: Trafó – www.trafo.hu

Kövessétek a STAFÉTA Facebook oldalát:
https://www.facebook.com/stafetapalyazat/