A hattyú – Már az Örkényben látható Csákányi Eszterrel és Tenki Rékával

2018 március 31. szombat, 7:00

Március 24-én mutatta be az Örkény Színház Molnár Ferenc A hattyú című művét Polgár Csaba rendezésében.

Novkov Máté, Dóra Béla, Nagy Zsolt, Jéger Zsombor / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Novkov Máté, Dóra Béla, Nagy Zsolt, Jéger Zsombor / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Ajánló a darab elé:

„Egy uralkodó sohasem mondhat le. Trónjától megfosztani lehet, uralkodói jogait megvonni tőle lehet. Ez rendben van. Mert ez merő erőszak. De ez nem kötelezi arra, hogy elismerje: elvesztette uralkodói jogait. Engedhet az erőszaknak, attól függően, milyen időben és milyen körülmények közé kerül, de lemondani soha, soha, soha! És ha mindannyiunknak pusztulnia kell is, akad még Habsburg elegendő.” (Bourbon-Pármai Zita, az utolsó magyar királyné)

Novkov Máté, Mácsai Pál, Jéger Zsombor, Csákányi Eszter / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Novkov Máté, Mácsai Pál, Jéger Zsombor, Csákányi Eszter / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

A hattyú mesterkomédia: bravúros humorú, szellemesen éleslátó, pestiesen gúnyos. Egy trónfosztott dinasztia feje, Beatrix, tűzön-vízen keresztül próbálja visszajuttatni családját a hatalomba. Ehhez egyetlen eszköz van a kezében: féltve őrzött lánya, Alexandra. Őt kell hozzáadni Albert herceghez, a Monarchia trónörököséhez. Albert azonban nem érdeklődik, és Beatrix okos asszonyként pontosan tudja: a férfi figyelmét egy nőre igazán csak egy másik férfi figyelme tudja felhívni.

Tenki Réka, Takács Nóra Diána, Csákányi Eszter / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Tenki Réka, Takács Nóra Diána, Csákányi Eszter / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

“Csupa gyönyörűség ez a hibátlan mestermunka, amelyen sem hézagot, sem foltot nem találni. Nem pontosan az élet, mert annál sokkal színesebb, olyan, amilyen csak mese tud lenni. Tehát ő, aki a hercegi háznál a két fiút tanítja, a férfi, aki alárendelt állásban lehajtja fejét, de a lelkét magasan hordja. Tudós is egy kicsit és költő is, aki mellében egy hangtalan dalt dalol a reménytelenség boldog boldogtalanságáról. Az elérhetetlen – a hercegkisasszony, aki, hogy a fenséggel észrevétesse magát, rámosolyog valakire, aki a közelben férfi, s mert legközelebb van, a nevelőre. A tanártól egy éjszakára meggyúl a tűzzel játszó herceglány is: a hattyú, aki kijött az ezüstös tóból a szárazföldre. De csak a partra, ameddig az éjszaka kalandja ér… Íme, mese a hattyúról, akinek a szárazon elvész a varázsa, és kiderül rokonsága a libával. Élet, és mégis mese.” (Losonczy Zoltán)

Máthé Zsolt, Csákányi Eszter / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Máthé Zsolt, Csákányi Eszter / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

A darab ősbemutatóját 1920-ban tartották, két évvel az I. világháború után, a történet a Monarchia ideje alatt játszódik. Az ekkor már nemzetközi ismertségű író az arisztokrácia mindennapjaiba engedi betekinteni a nézőt. Beatrix (Csákányi Eszter), a trónfosztott dinasztia feje rájön, hogy egy előnyös házasság révén visszaszerezheti családja régi dicsőségét, ezért azonnal mesterkedésbe kezd, amint a trónörökös látogatást tesz náluk. Alexandrának (Tenki Réka) azonban nem sikerül Albert (Ficza István) figyelmét felkeltenie, ezért Beatrix tervének megvalósításához kénytelen a fiait tanító Miklóst (Nagy Zsolt) is felhasználni.

Csákányi Eszter, Jéger Zsombor, Tenki Réka, Nagy Zsolt, Novkov Máté / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Csákányi Eszter, Jéger Zsombor, Tenki Réka, Nagy Zsolt, Novkov Máté / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Kritikus szemmel az előadásról:

“Vígjátéknak ígéri A hattyút az Örkény Színház, de ettől a vígságtól azért rendesen megkeseredik a szánk íze. Molnárt elővenni mindig nyertes ügy, most éppen Polgár Csaba állította színpadra, parádésan. A lányát trónközelbe házasító főherceg anya mesterkedéseinek története elég közismert, mindig az a színre vitel fő kérdése, hogy mi domborodjon ki az előadásból: az anyai erőszak, a trónörökös mulyasága, a hercegkisasszony átváltozása emberré, avagy a szerelmes szolgalélek tanár fölmagasztosulása. És egyáltalán: az egész játékot véressé változtató manipuláció.

Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

A látvány mellett a jelmezeket is Izsák Lili tervezte, meghökkentő szellemességgel. A legmagasabb főrendek ruháinak mintája (hímzése!) a tavaly őszi, milánói divatbemutatókat idézte (de azok elmebetegségei nélkül). Symphorosa (Takács Nóra Diána) kevés szövegét és a tűzközelségre hajtó fontoskodását egy nappali pongyola tupírozta karakterré. Akadtak karikatúrára hajló öltözetek is (például Dóra Béláé [Wunderlich ezredes]), és van egy tárgy, amely az első pillanatokban lóg, majd a színpad oldalában, a földön világítgat (!): a már látott velencei világítótest. Ez is az egyik apró, bár kissé direkt ötlet: hogy a tanárt estélyre hívják, ez olyan dolog, hogy leszakad (tőle) a csillár. És ilyen ötlet jut minden pillanatra (például Albert alvását zárt láncú tévén kukkolják, ha pedig a fenséges úr éber, „lelki társ” pávát simogat…) Molnár csóválná talán a fejét, hogy versenytársakat kaptak szövegének sziporkái, de talán nem bánná.” (olvassbele.com)

Az előadás fotógalériája itt tekinthető meg.

Für Anikó, Tenki Réka / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Für Anikó, Tenki Réka / Örkény Színház: A hattyú / Fotó: Horváth Judit

Molnár Ferenc – A HATTYÚ

BEATRIX, hercegné, a férje meghalt Csákányi Eszter
SYMPHOROSA, a húga Takács Nóra Diána
JÁCINT, a bátyja Mácsai Pál
ALEXANDRA, a lánya Tenki Réka
ARZÉN, a fia Jéger Zsombor
GYÖRGY, a fia Novkov Máté
ÁGI MIKLÓS, tanár Nagy Zsolt
ALBERT HERCEG, trónörökös Ficza István
MÁRIA DOMINIKA HERCEGNŐ, Albert anyja, a férje meghalt Für Anikó
WUNDERLICH EZREDES, Albert kísérete Dóra Béla
CAESAR, udvarmester Máthé Zsolt

díszlet és jelmez: Izsák Lili
szcenika: Sokorai Attila      világítás: Kehi Richárd
média design: Juhász András      dramaturg: Szabó-Székely Ármin
zene: Matkó Tamás      súgó: Horváth Éva
ügyelő: Sós Eszter    a rendező munkatársa: Tóth Péter
rendező: Polgár Csaba