Terike & Irén – Egy abszurd bűncselekmény története a KV Társulat előadásában

2018 április 01. vasárnap, 9:06

Terike & Irén címmel egy abszurd bűncselekmény indítékait feltáró darabot mutat be a KV Társulat. Az ősbemutatót április 21-én a Mozsár Műhelyben tartják.

A KV Társulat évadokra visszanyúló kortárs felolvasószínházi sorozatának részeként 2016 októberében hallhatta a közönség a Terike & Irén című új, magyar színdarabot a Trafóban. A felolvasószínházi siker nyomán az alkotók egészestés előadást készítettek az aktuális társadalmi témát feldolgozó kortárs szövegből – áll a társulat közleményében.

A darabot megtörtént eset ihlette: 2016 augusztusában két idősödő hölgy magát NAV ellenőrnek álcázva próbált póthajhoz jutni egy belvárosi fodrászszalonban. Az előadás egy budapesti road movie; miközben végigszáguldunk Terikéékkel a mai Budapesten, megpróbáljuk megérteni, mi vezetett ehhez az abszurd bűncselekményhez.

“A történet egyszerre szövevényes, szürreálisan mulatságos és rendkívül drámai; azt mutatja be, mi vitt rá két tisztességes, javakorabeli nőt 2016-ban, Magyarországon egy látszólag értelmetlen, törvénybe ütköző cselekedetre” – olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, a darab hőse két idősödő nő a mai magyar társadalom szürke, átlagszinten tengődő rétegéből, a többre vágyó reménytelenségből. Irén egy középiskolai igazgató jobb napokat látott gyermektelen özvegye, Terike pedig jól karbantartott nagymama, aki próbál állást szerezni, hogy anyagilag segítse a családját, és megvalósítsa önmagát. Monológjaik metszően ironikus humorú vallomások valódi magányról és kiszolgáltatottságról.

Az idén tízéves KV Társulat művészi koncepcióját a női látás- és gondolkodásmód, a női témák fókuszba állítása, tabutémák feldolgozása jellemzi, sajátos női iróniával. Ezért különösen fontos a társulat számára, hogy a valós tényeken alapuló, fiktív előadásban K. Ágostonné Irén (67) és Sz. Endréné Terike (55) kétségbeesett próbálkozásán keresztül látleletet adhat a mai Magyarországról, a nők helyzetéről, ugyanakkor a női nem univerzális vágyairól a kis- és nagyszerűség kontrasztjában rejlő humor maximális kihasználásával.

A darab szövegét Markó Róbert rendező a társulat improvizációi alapján Enyedi Éva dramaturggal együttműködve írta.

Az előadásban Markó-Valentyik Anna, Némedi Árpád, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina játszik, a díszletet és a jelmezt Michac Gábor tervezte, a produkció zenei vezetője Némedi Árpád.