Kire szavaznának a kutyák és a macskák? – Erre is válaszol a Beszélő levelek a Mozsárban

2018 április 10. kedd, 8:13

Vajon hogyan ajánlkozott fel egy rajongó Krúdy Gyulának? Miért viccelte meg Benjamin Franklin a Brüsszeli Királyi Akadémiát? Miért mondott köszönetet édesanyjának Robert Schumann? És vajon egy választáson kire szavaznának a kutyák és a macskák? Mindezekre és még számos más titokra fény derül a Beszélő levelek április 14-ei előadásán.

Nagy Dániel Viktor

Nagy Dániel Viktor

A Mozsár Műhelyben minden hónapban egy házigazda és hat előadóművész hívja különleges utazásra a nézőket: híres emberek, történelmi személyek, ismert művészek életébe pillanthatunk bele legizgalmasabb, legviccesebb, legtragikusabb leveleiken keresztül. Minden alkalom különleges és megismételhetetlen lesz, hiszen minden este más előadók olvassák fel más-más hírességek leveleit, és nem hiányozhat az adott esthez illő zenei kíséret sem.

“Úgy szeretnék néha néha beszélni Magával. A lelkemnek egy hosszú időre volna tápláléka ez, de tudom, hogy Ön, ki az emberek millióinak van hivatva lelki tápot adni, nem ereszkedhet le a piedesztálról még alamizsnaként sem arra, hogy egy lelket tápláljon.” – Egy ismeretlen női rajongó Krúdy Gyulához írott levelét Döbrösi Laura olvassa fel.

Döbrösi Laura, Krúdy Gyula

“A tengerészet értesített engem a fiaik, George Thomas, Francis Henry, Joseph Eugene, Madison Abel és Albert Leo azon kívánságáról, hogy ugyanazon a hajón szolgáljanak. Úgy hiszem, valamennyiünk szívét bátorsággal tölti el a tudat, hogy a fiúk együtt indultak a harcba. Ahogy azt egyik fia írta: ‘Együtt verhetetlen csapatot alkotunk.’ Ez az a szellemiség, aminek végül győzedelmeskednie kell.” Franklin D. Roosevelt levelét egy, a II. világháborúban 5 fiát elvesztő anyához Makranczi Zalán olvassa fel.

Vajon ha a kutyák és a macskák kezében lenne a döntés, ők kire szavaznának? Április 14-én ez is kiderül egy, a brit The Guardiannek küldött olvasói levélből, amelyet Nagy Dániel Viktor olvas majd fel. “Persze mindig vannak olyan kutyák, akiket elrontanak és megtévesztenek – és csakúgy, mint például Sztálin – baloldalinak születnek, de végül a fasiszták oldalán kötnek ki. Bizonyára akadnak olyan macskák is, akik feladják a kényelmet – most hirtelen Che Guevara jut eszembe -, és az életüket annak szentelik, hogy másokon segítsenek (bár én magam még egy ilyennel sem találkoztam).”

Franklin D. Roosevelt, Makranczi Zalán

Franklin D. Roosevelt, Makranczi Zalán

Házigazda: Szentesi Éva
Fellépők: Barna Zsombor, Döbrösi Laura, Makranczi Zalán, Nagy Dániel Viktor, Radnay Csilla, Sütő András
Szerkesztő, produkciós vezető: Megyeri Léna
Munkatársak: Guld Ádám, Kapusi Éva, KlopferAlexandra, Nagy Viktória
Zenei vezető: Nyitrai László
Rendező: Böhm György

Jegyár: 2900 ft.
A Független Színművészetért Alapítvány és a Maszka Színház közös produkciója.

2018. április 14. (szombat), 19:30–21:00
Mozsár Műhely
(Nagymező utca 21, Budapest, 1065)