A Kuglerben látható az Anna Karenina Gryllus Dorkával

2018 április 10. kedd, 12:36

A Trojka Színházi Társulás előadását április 12-én tűzi műsorára a KuglerArt Szalon.

Bárnai Péter, Gryllus Dorka / Trojka Színházi Társulás: Anna Karenina befejezetlen története

Bárnai Péter, Gryllus Dorka / Trojka Színházi Társulás: Anna Karenina befejezetlen története

Az alkotók ajánlója:

Anna Karenina befejezetlen története egy lakásban: egy középkorú férjes asszony (Gryllus Dorka) életében először (és utoljára) szerelmes lesz egy nála tizenkét évvel fiatalabb, méreg gazdag fiatalemberbe (Bárnai Péter). Az egyetlen probléma, ami a szerelmesek törvényes útjába áll megoldhatatlanná növekszik: a befolyásos férjjel (Mátrai Lukács Sándor) való hivatalos egyezség a válásról.

Hogy történhet meg egy anya életében, hogy gyermeke a boldogságának útjában áll? Mit kellene feláldoznia a szabadságáért cserében? A Trojka Színházi Társulás feldolgozásában a színészek több szerepet játszanak. Közvetlen és természetes módon hangolják át a nézőket egy családi történet privát tanúivá.

Soós Attila, Eke Angéla / Fotó: Bokor Krisztián

Soós Attila, Eke Angéla / Fotó: Bokor Krisztián

Kritikus szemmel az előadásról:

“Nem választ el bennünket se tér, se idő. Soós Attila rendezése azzal is közel hozza hozzánk a történetet, hogy a Kitty – Levin szálat külsőségeiben a mába helyezi: Eke Angéla egy mai tinédzser ruhájában és gesztusaival, emós sminkben szenved, morog és örül, egymásra találásuk Levinnel Michael Jackson zenéjére és táncával teljesedik be, és mindez annyira a helyén van, annyira az örök emberi érzelmekről szól, hogy egy pillanatig sem hat erőszakoltnak, csak felszabadultnak. Ahogy az is, hogy Anna és Vronszkij között Kitty névnapján, egy ajándék Kinder-tojás kibontása és a benne lévő mütyür összeszerelése közben történik meg az életüket eldöntő szerelembeesés rémisztő csodája.

Balassa Eszter regényátirata remek munka. Nyoma sincs epikus nehezéknek, érzékenyen emeli ki a csomópontokat, és úgy illeszti össze a jeleneteket, hogy a regényt ismerőben nem hagy hiányérzetet, a történetet nem ismerő pedig könnyen követheti a cselekményt. Az előadás a szerelmi szálakra koncentrál, Anna és a körülötte keringő két férfi mellett Kitty és Levin, valamint Dolly és Sztyepan kapcsolatán keresztül a szerelem különböző arcait mutatják meg.

Gryllus Dorka, Mátrai Lukács Sándor / Fotó: Bokor Krisztián

Gryllus Dorka, Mátrai Lukács Sándor / Fotó: Bokor Krisztián

Nem kis részben tényleg az arcukkal, hiszen ebben a térben minden pillantásnak, minden arckifejezésnek súlya van. Nem könnyű ilyen közelségből hitelesnek lenni és mértéket tartani, nagy erénye az előadásnak, hogy ez sikerül. Gryllus Dorka nem alakítja Annát, hanem átengedi neki az arcát és magát, hogy láthassuk rajta az ellenállást, aztán ahogy megadja magát ennek a szerelemnek, az örömöt, a kétségbeesést. Jó párost alkotnak Bárnai Péterrel, aki szlávos arcával már önmagában is illúziót keltő Vronszkij. Egy olyan pár, akik ha együtt vannak jelen, van körülöttük egy burok. (…)” (Turbuly Lilla, Kútszéli Stílus)

A Trojka Színházi Társulás 2013-ban alakult. Háromévnyi munkafolyamat után állandó tagokkal, társulati formában folytatta működését. Előadásaikban a fizikai és a prózai színház határvonalát kutatják. A társulat fő hajtóereje Soós Attila művészeti vezető, aki színészként és/vagy rendezőként is részt vesz a munkában. Első alkalommal dolgozik velük Gryllus Dorka. A színésznő a címszerepet játssza Tolsztoj Anna Kareninája alapján készülő előadásukban. A produkciót egy különleges helyszínen, a Kugler Art Szalonban, egy lakásszínházban mutatták be március elején.

Gryllus Dorka, Mátrai Lukács Sándor / Fotó: Bokor Krisztián

Gryllus Dorka, Mátrai Lukács Sándor / Fotó: Bokor Krisztián

“Attilával nagyon régóta ismerjük egymást, azt hiszem, hogy körülbelül húsz éve, privát szálakon keresztül. Akkor találkoztunk újra, amikor a Fridát próbáltam a Duda Éva Társulattal az Átriumban, és ő bejött megnézni a főpróbát. Akkor kérdezte meg tőlem, lenne-e kedvem egy ilyen projektben részt venni. Elmentem megnézni az O. márkiné című előadásukat, ami borzalmasan tetszett nekem. És azt gondoltam, hogy igen, lenne kedvem ehhez a kalandhoz. (…) Az Anna Kareninát magát is szerettem, láttam is belőle egy nagyon jó előadást egyszer a Gorkij Színházban, Berlinben. De magamtól nem jutott volna eszembe, hogy ezt mindenáron el akarom játszani. Amikor Attila felvetette, kedvet kaptam, de ami igazán vonzó volt ebben számomra, az inkább a közös munka” – mesélte Gryllus Dorka a szinhaz.blog.hu-nak.

Szereplők: Gryllus Dorka, Nagy Dóra, Eke Angéla, Bárnai Péter, Mátrai Lukács Sándor, Soós Attila. Jelmeztervező: Szlávik Juli. Dramaturg: Balassa Eszter. Rendezőasszisztens: Piróth Kinga. Rendező: Soós Attila. Producer: Gáspár Mihály László.