Csukás István Süsüvel ünnepelte Gombóc Artúrt a Játékszínben

2018 április 16. hétfő, 14:18

2014 óta éppen száz alkalommal állt színpadra Gombóc Artúr a Játékszínben. Az ünneplésre a születésnapos szerző, Csukás István és az előadás zeneszerzője, Szitha Miklós is ellátogatott. A legfőbb meglepetésvendég azonban Süsü, a sárkány volt, aki a hazai meseirodalom történetében először találkozott személyesen a csokiimádó madárral.

A Teréz körúti színház két gyermekeknek szóló darabot tart műsoron. Mindkettőt a hazai gyerekirodalom egyik legfajsúlyosabb szerzője, Csukás István írta, aki április 2-án 82 éves lett. Süsü pedig éppen 40, így Gombóc Artúr, a nagy utazó 100. jubileumán mindhármuk, sőt a produkció valamennyi szereplőjének tiszteletére tortás ünnepléssel zárult az előadás. A kerek évfordulós Gombóc Artúr, a nagy utazó rendezője Zsurzs Kati.

Fotó: Ambrus Marcsi

Fotó: Ambrus Marcsi

„Pályám során sok gyerekelőadásban játszottam, volt, amelyiket én írtam, szerepeltem benne és rendeztem is. Ebből kifolyólag a nagy előadásszám nem szokatlan számomra. Az újdonságot inkább a nagyszínpad jelentette, eddig kisebb, intimebb terekben volt közvetlen kapcsolatom a műfajjal. Jó gyerekelőadás kevés van a színházi palettán, ezért én komolyan vettem ezt a munkát. Az egyik fő szempontom az volt, hogy a szülő is szórakozzon épp oly jól, mint a csemetéje. Akár azért, mert saját, kiskori élményei sejlenek fel, akár azért, mert egy-egy kiszólás neki szól – erről Vida Péter mindig aktuálisan gondoskodik. Talán ennek a felhőtlen hangulatnak is köszönhető, hogy észre sem vettük, hogy már a századik előadásnál járunk. Köszönöm minden szereplőnek, hogy velem együtt komolyan veszik ezt a produkciót, és így vigyáznak rá” – foglalta össze gondolatait az alkotó.

A Játékszín legszínpompásabb darabjának jelemez- és díszlettervezője Kovács Yvette Alida. Munkáját a Pom Pom meséi című rajzfilm grafikusa, Sajdik Ferenc rajzai ihlették, a végeredmény pedig szemet gyönyörködtető, ötletes látványvilág. Bank Tamás, a Játékszín igazgatója a jubileumi előadás végén kiemelte: „A Játékszín alapvetően felnőtteknek szóló szórakoztató előadásokat tart műsoron, de kulturális intézményként nem teheti meg, hogy a jövő színházszerető generációját figyelmen kívül hagyja. Ezért is fontos az intézmény számára, hogy minőségi produkciókkal várja a gyerekeket.”

Fotó: Ambrus Marcsi

Fotó: Ambrus Marcsi

A 100. előadás rendhagyó fináléjában Süsü is színpadra lépett, így Csukás István két meséjének figurái először találkozhattak egymással személyesen. A szerző személyesen köszönte meg a délelőttöt a telt házas gyerekközönségnek. „Az életben a legnagyobb öröm adni és kapni. A Játékszín most tele van örömmel, mert adtunk nektek, és cserébe kaptuk ezt a rengeteg mosolyt és tapsot. Ennél nincs nagyobb érték” – emelte ki Csukás István.