Telihay Péter: “A nők másféle logikáját sokkal jobban ki kellene aknázni”

2018 április 17. kedd, 7:36

Tolsztoj művéből, az Anna Kareninából Nagy András író készített színpadi átiratot, amelyet legutóbb huszonöt éve játszottak budapesti színpadon. Most Telihay Péter rendezésében újra látható a történet a József Attila Színházban. A rendezőt a 168 Óra kérdzete.

 

A 168 Óra cikkéből:

Nagy András 1988- ban készítette el Tolsztoj regényéből ezt a színpadi átiratot, és régóta szerettem volna megrendezni. A dráma olyan alapvető kérdéseket vet fel, amelyek történelmi viszonyoktól függetlenül mindig aktuálisak. Például hogy mit tudunk kezdeni a belső szabadságunkkal. Hajlandók vagyunk-e megküzdeni érte, kockázatokat vállalni a szabadságért akkor is, ha súlyos árat kell fizetni? A dráma a nők társadalmi szerepéről, a konvenciók elleni lázadásról is szól. Kétezer éve élünk olyan világban, amelyet a férfiak irányítanak, és ez mindenre rányomja a bélyegét. A nők másféle logikáját, érzékenységét, együttműködési készségét sokkal jobban ki kellene aknázni” – mondta Telihay Péter.

Telihay Péter / Fotó: Varga Imre

Telihay Péter / Fotó: Varga Imre

Anna Kareninát Létay Dóra alakítja. Arra a kérdésre, hogyan választott címszereplőt, a rendező így felelt: “Egy ekkora szerephez nem elég a tehetség. Ez egy 110 oldalas szerep, és végig a színpadon kell lenni. Elképesztő fizikai teherbírás kell hozzá. Dórát sok éve ismerem, tudtam, hogy elbír ekkora feladatot. Neki már van annyi élettapasztalata, színészi tudása, hogy megformáljon ilyen bonyolult női karaktert.”

Karenint Gazdag Tibor alakítja, aki több mint tíz éve a Jóban Rosszban sorozat Pongrácz főorvosa. “Biztos voltam abban is, hogy az előadásunkban kulcskérdés lesz, ki játssza Karenint. Őt általában öreg, rideg, ellenszenves figurának ábrázolják, de szakítani akartam a sablonnal. Korombeli, ötvenes férfinak képzeltem el, akinek tönkremegy az élete, miután a felesége elhagyta. Úgy éreztem, ebben jó médiumom lehetne Gazdag Tibor. Együtt végeztük a színművészetit, ő Zsámbéki Gábor és Székely Gábor színészosztályába járt. Nekem mindig nagyon jó véleményem volt róla. Itt a József Attila Színházban találkoztunk újra, s úgy gondoltam, benne van elég színészi kapacitás Kareninhez. (…) Sokakat megdöbbentett Tibor alakítása, rengeteg pozitív visszajelzést kapott. És mivel rég játszott ekkora szerepet színpadon, számára ez külön személyes siker” – hangsúlyozta Telihay Péter.

A rendező az interjúban azt is elárulta, igazából nem is törekedett arra, hogy Budapest befogadja. “Diploma után a Vígszínházhoz szerződtem ugyan, de nekem az olyan volt, mint egy rideg, tekintélyelvű nagyüzem. Rendeztem a Radnóti Színházban is, de ott sem találtam a helyemet. Ráadásul Budapesten nem volt lakásom, vidéken viszont színészházakban lakhattam. Az ottani társulatokban sokkal védettebbek voltunk. A közönség nagyon szeretett minket, kíváncsiak voltak ránk. Több időnk volt próbálni, kísérletezni, sőt tévedni és korrigálni is lehetett” – tette hozzá az alkotó.

A teljes interjú a 168 Órában olvasható.