A Thália Színházba érkezik a Trainspotting

2018 április 17. kedd, 13:23

A Thália Színház korszerűsítése és a Mikroszínpad tervezett felújítási munkálatai miatt a 2017/18-as évad április 30-án zárul. Ebben az évadban négy előadás búcsúzik a Nagyszínpadtól, és egy stúdió-produkciót is utoljára láthat a közönség.

Csányi Sándor a Thália Színházban / Fotó: thalia.hu

Csányi Sándor a Thália Színházban / Fotó: thalia.hu

Új bemutatók:

A 2018/19-es évad a felújítást követően, várhatóan október közepétől indul. Az első bemutató a Francis Veber Addig jár a korsó a kútra című 2001-es filmjéből a szerző által készített színpadi adaptáció lesz Szabó Győzővel és Pindroch Csabával a főszerepben. A magyarországi ősbemutató rendezője Paczolay Béla. A további tervezett bemutató közt szerepel Georges Feydeau talán legnépszerűbb bohózata, a Bolha a fülbe Kelemen József rendezésében, aki három sikeres előadással (Rövid a póráz, Kean, a színész, Csoda korban élünk) bizonyított már a Thália Színház Nagyszínpadán. A felújított Mikroszínpadra érkezik a Trainspotting – a gazdaságilag lepusztuló Edingburgh-ben parttalanul sodródó heroinfüggők útját követi Irvin Welsh regénye, melyet Danny Boyle filmje tett kultikussá világszerte.

Búcsúzó előadások:

Március 24-én játszották utoljára a Kean, a színész című előadást.A neves angol színész, Edmund Kean viharos magánéletébe betekintést engedő darab címszerepét Szervét Tibor alakítja. A nagy kézrablás utolsó előadását április 11-én tekinthették meg. A darab tökéletesen illeszkedik Martin McDonagh misztikus fekete komédiáinak sorába. A Hétköznapi őrületek április 15-én került le a repertoárról. A kortárs cseh író, Petr Zelenka lírai komédiája rengeteg humorral szól rólunk, akik közelről talán kicsit bolondnak látszunk, és távolról lehet, hogy nem is látszunk egyáltalán.

Thália Színház: Moszkva-Petuski / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Thália Színház: Moszkva-Petuski / Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

A Gellérthegyi álmok április 14-én volt utoljára látható. A produkció két műfaj két vezető egyéniségének különleges, formabontó találkozása. Schell Judit és Finta Gábor rendezte és koreografálta is az előadást. Próza és tánc egyetlen műben, a képzelet kiterjesztését pedig különleges vetítési technika teszi felejthetetlenül plasztikussá.

A Moszkva-Petuski április 17-én búcsúzik az Arizona Stúdióban. Venyegyikt Jerofejev önéletrajzi ihletésű kisregényéből készített színpadi átiratot Tamási Zoltán, az előadás főszereplője. Egy utazás története ez a moszkvai Kurszki pályaudvartól Petuskiig. Tömény bölcselet, sötét világkép és korrajz. És közben gurulunk a nevetéstől… míg megszakad a szívünk. Alkoholba mártott, kacagtató történet. Venya – a seremetyevói kábelfektetési munkálatok egykori brigádvezetője – csapongó képzeletének kusza kavalkádja. Látszólag. A felszín alatt azonban egész ember alkotta világunk vakvágányon futásának tragikusan szomorú lenyomata ez a mű.