Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Népszerű mesekönyvet dolgozott fel a Budapest Bábszínház

2018 április 22. vasárnap, 10:00

A Budapest Bábszínház idei évadának utolsó premierje egy különleges, interaktív előadás, amelyet fiatal alkotócsapat hoz létre Dániel András toplistás mesekönyvéből, a Tavaszi Fesztivállal együttműködésben.

Budapest Bábszínház / Mit keresett Jakab az ágy alatt? / Fotó: Éder Vera

„Mint a legtöbb gyerek, én is féltem a sötétben bujkáló ismeretlentől. Ez egy olyan ősi félelem, ami nem múlik el teljesen a gyerekkorral. Erre épít sok felnőtteknek szóló thriller meg horrorfilm is. A Jakab persze nem az ijesztgetés felől közelít ehhez a fajta félelemhez. Épp ellenkezőleg: azt mondja, a szörnyek csak addig ijesztőek, amíg idegenek és ismeretlenek. Ez a darab – ahogy a könyv is – a megismerést és a megértést javasolja félelem elleni fegyverként. Ja, meg a humort! Mert sok félelemre tényleg az a legjobb gyógyszer!” – tanácsolja Dániel András, akinek mesekönyve 2014-ben jelent meg a Pagony Kiadónál.

Budapest Bábszínház / Mit keresett Jakab az ágy alatt? / Fotó: Éder Vera

És persze kivel ne történt volna meg, hogy egy játéka begurult az ágy (vagy valami egyéb bútor) alá, hogy aztán soha többé ne kerüljön elő? Főhősünknek, az ötéves Jakabnak épp a legkedvesebb üveggolyói tűntek el az ágy alatt! Ám Jakab ahelyett, hogy hisztizni kezdene, esetleg a nagymamáját kérné meg, hogy segítsen neki, váratlan és igen bátor tettre szánja el magát. Bemászik az ágy alá, hogy visszaszerezze játékait az ott lakó szörnyektől! Csakhogy odabent a félelmetes sötét helyett egy furcsa helyekkel teli, ezerszínű világ tárul a szeme elé, egy különös és vicces lényektől hemzsegő útvesztő.

Budapest Bábszínház / Mit keresett Jakab az ágy alatt? / Fotó: Éder Vera

Az előadás különlegessége a fiatal alkotócsapat, amelyet rendezőként a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2017-ben diplomázott Szenteczki Zita vezet. A mesekönyvet Kautzky-Dallos Máté adaptálta, az ülőalkalmatosságnak is használható, óriás dominóból, ceruzából, építőkockából álló színes díszletet Rumi Zsófia, a meseillusztrációkból kiinduló méretes és mulatságos bábokat Horváth Márk tervezte. Az előadás dalait Tarr Bernadett írta, a koreográfus Kovács Domokos.

Budapest Bábszínház / Mit keresett Jakab az ágy alatt? / Fotó: Éder Vera

A Mit keresett Jakab az ágy alatt? egyedülálló produkció a Budapest Bábszínház történetében, ugyanis a színészekkel, Barna Zsomborral, Kovács Judittal, Pájer Alma Virággal, Pethő Gergővel, Spiegl Annával és Szolár Tiborral a nézők maguk is részesei lesznek a kalandnak. Az interaktív előadásban a kisiskolások együtt bújhatnak be Jakabbal az ágy alá, és győzhetik le félelmeiket.

Budapest Bábszínház / Mit keresett Jakab az ágy alatt? / Fotó: Éder Vera

Az előadás bemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, április 18-án lesz; az évadban április 20-án, május 13-án, 14-én, 23-án és 28-án, illetve június 4-én is látható.