Jaj, Istenem – Gryllus Dorkával és Kálid Artúrral készül a Gólem Színház premierje

2018 április 26. csütörtök, 9:22

Megkezdődött a Gólem Színház Jaj, Istenem bemutatójának a próbaidőszaka.

Olvasópróba – Fotó: Hajmási Péter

Vajon alkalmazható-e a pszichoanalízis egy kozmikus entitásra? Van-e Istennek hatalma? Ha van, mi a forrása? Mi magunk? Akkor Isten csupán a manifesztációja annak, amit mi abszolút hatalomnak nevezünk? Mit kezdjünk ezzel a hatalommal? Lehet- e egyáltalán ábrázolni Istent anélkül, hogy mindenkit vérig sértenénk? Meddig tart mire az európai embernek nem egy hosszú, ősszakállú, fekete kalapos aggastyán vagy a Holokauszt jut eszébe a zsidó szó hallatán? Hány olyan darab cím létezik, amit a próbafolyamat stressz szintjének emelkedésével egyre többször ejtünk ki?

Kálid Artúr, Gryllus Dorka / Fotó: Hajmási Péter

Ilyen és ehhez hasonló kérdések hangzottak el a Jaj, Istenem olvasópróbáján.
Hogy ki mit lát benne? A rendező, Borgula András egy karakterdrámát a reményről. A színészek, Gryllus Dorka és Kálid Artúr egy érdekes filozófiai eszmecserét.
A többieket nem kérdezték. De nemsokára mindenkinek lehetősége lesz eldönteni. Addig is jöjjön a nehezen egyeztethető próbák labirintusa, a közeli bemutató rémével a sarkunkban. Nem fogunk unatkozni.

Borgula András / Fotó: Hajmási Péter

A nemrégiben elhunyt Anat Gov hazájában, Izraelben igen népszerű szerző volt, Magyarországon azonban csak mostanában kezdik felfedezni. Az írónő ’Jaj, Istenem’ című darabja élesen és abszurd humorral megtűzdelve reagál az emberiség legfontosabb kérdéseire. Van-e Isten? Ha van, akkor mi a baj vele? Lehet-e depressziós? Lehet-e kegyetlen és igazságtalan? És mit szól ahhoz, ahogy élünk?

Fotó: Hajmási Péter

A zsidóság Istennel való különleges viszonyából adódóan elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb maga a zsidó színház is foglalkozzon hittel kapcsolatos kérdésekkel.
A Gólem Színház műhelyében ezúttal olyan előadás születik, mely kevéssé a hitre, sokkal inkább az arra adott reakciókra fókuszál. Létezhet-e Isten abban a világban, amit az emberiség az utóbbi időben kialakított? Jelenlegi társadalmunk olyannyira megosztott, és oly sok hibát elkövet, oly sok az értelmetlen (nek tűnő) szenvedés, hogy nehezen hihetjük, valaki fogja a kezünket. És mi köze van mindehhez Jóbnak?

Fotó: Hajmási Péter

A Gólem Színház és a Pesti Est bemutatja: Anat Gov – JAJ, ISTENEM!
Bemutató: 2018. május 31. 19.00, Hatszín Teátrum
További időpont:
2018. június 1. 19.00

Szereplők:
Ella, 42 éves pszichológus, gyermekét egyedül nevelő anya: GRYLLUS DORKA
Isten: KÁLID ARTÚR

Kálid Artúr, Gryllus Dorka / Fotó: Hajmási Péter

Angolból fordította: Németh Virág
A fordítást az eredeti héberrel összevetette: Borgula András
Dramaturg: Németh Virág
Díszlet- és jelmeztervező: Gyarmati Dóra
Műszaki vezető: Nádasi Iván
Produkciós vezető: Marcsa Barbara
A rendező munkatársa: Kern Dóra

Rendezte: BORGULA ANDRÁS

Támogatók: NKA, EMMI Mazsihisz, MAZSÖK, ZSIMŰ, Pesti Est, est.hu
A Gólem Színház és a Pesti Est produkciója.
Az előadás premierje a Zsidó Művészeti Napokon látható a Hatszín Teátrumban.

Fotó: Hajmási Péter