Különleges látvány- és hangzásvilággal érkezik a Homokember

2018 április 27. péntek, 9:38

A Mozsár Műhely legújabb bemutatója, a májustól látható Homokember igazi összművészeti élményt ígér a nézőknek, mely a színház és a video projekció szimbiózisa által születik meg. Az izgalmas alkotói folyamatról Biljarszki Maxim médiaművész mesélt.

A közmegegyezés szerinti valóság a világnak csak egy parányi része ahhoz képest, amit egy ember valóságosnak érezhet. Az egész univerzumról alkotott képünk csak érzékelés, észlelés. Tények nincsenek, csak értelmezések, avagy a valóság különböző módokon való dekódolása. Egyedül a lét, ami valódi, és a pillanat. A világ olyan, amilyennek látjuk. Nem az a dolgunk, hogy megítéljük ezt. Egyszerűen csak vegyük tudomásul, hogy így működik. Mert valaki így működteti… De vajon ki? És miért? – Ezekre a kérdésekre keresik a választ az ifjú diák, Nathanael történetén keresztül az előadás alkotói.

A fiatal csapat E.T.A. Hoffmann A homokember című művét alapul véve hozta létre sajátos audiovizuális összművészeti utazását egy közösen megalkotott képzeletbeli világba, ahol minden lehetséges, és semmi sem biztos.

Homokember / Mozsár Műhely

A novella-parafrázis Orosz Ákos rendezésében kerül színpadra, Gyöngy Zsuzsa, Lendváczky Zoltán, Patkós Márton és Zsótér Sándor előadásában.

A homokember túl azon, hogy lebilincselő történet, végtelen lehetőséget biztosít a fantázia szárnyalásának. Olyan kérdések merülnek fel benne, amiken művészként, színházi alkotóként fokozottan érdemes elgondolkodni. Ezek a kérdések és felvetések méltóak arra, hogy nyilvánosan beszéljünk, vitatkozzunk róluk, vagy egyáltalán ízlelgessük őket. Ezt a lehetőséget szeretnénk megragadni az eredeti mű nyomán készült saját adaptációnk színpadra vitelével. Ebben négy nagyszerű színész lesz a segítségünkre, akik rendkívüli kíváncsisággal viseltetnek a minket körülvevő világ és önmaguk definiálása iránt.” – mesél az előadásról Orosz Ákos.

Az adaptációt a rendező Biljarszki Maxim médiaművésszel karöltve hozta létre, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Média design alapszakán diplomázott, jelenleg oktatóként erősíti a METU média designer csapatát. Egyetemi éveiben számtalan projekt kapcsán és eseményen találkozhattak munkáival az érdeklődők, 2015-ben az OMDK különdíjasa volt.

Biljarszki elmondta: “A Homokember a hagyományos értelemben vett színház, és a kortárs audiovizuális művészet szimbiózisára épül. Alkotói oldalról Orosz Ákos hozza az előbbit, én az utóbbit, és a színészeknek kell ezt a masszát életre kelteniük. Eddigi pályámnak mindig szerves része volt a kísérletezés, minden projektemben van valami új, ritkán csinálom kétszer ugyanazt, vagy hasonlót. A médiumok és feladatkörök közötti váltás részemmé vált, és nagyon élvezetes számomra egy projekten belül több feladatkörben dolgozva átlátni és alakítani egy művet. A Homokemberben én vagyok felelős a fényekért, zenéért, élő hangeffektusokért, animációkért és projekciókért.”

Biljarszki Maxim

A munkafolyamatról a médiaművész elárulta: “Ákossal lassan egy éve dolgozunk a darabon. Hamar megtaláltuk a közös hangot, avagy színeket. A legtöbb kérdésben brainstormingolunk, aminek lényege, hogy bedobunk bennünk kavargó, akár randomnak tűnő ötleteket, abból a célból, hogy a másikban hátha inspirál, triggerel valamit. Olyan ez, mint egy asszociációs háló, amiben rengeteg gondolat úszkál, és nekünk az a feladatunk, hogy ezeket összefűzzük, rendszerezzük. A vizuális megjelenés tehát közös gyermekünk, egy hosszú inspiratív folyamatnak a folyamatosan alakuló eredménye. Ebbe a folyamatba alkalmanként barátnőm – Sandra Poliakov – is bekapcsolódik, így született például az előadás logója, mely közös agyalást követően elsősorban az ő keze munkája” – meséli Biljarszki.

Az előadás alkotói / balra: Biljarszki Maxim

A Homokembert május 2-án mutatják be a Mozsár Műhelyben.

Átdolgozta és a díszletért felelt: Biljarszki Maxim és Orosz Ákos
Írta és rendezte: Orosz Ákos
Játszák: Patkós Márton, Zsótér Sándor, Gyöngy Zsuzsa, Lendváczky Zoltán
Fény, hang, vizuál: Biljarszki Maxim
Logó és külön köszönet: Sandra Poliakov
Fordította: Barna Imre
Rendezőasszisztens: Klopfer Alexandra

A Független Színművészetért Alapítvány és az Art Cavea színház közös produkciója.