Találkozások – Május 6-ig jelentkezhetnek a pályakezdő rendezők

2018 április 28. szombat, 13:09

A Bethlen Téri Színház és a Manna negyedik alkalommal hirdette meg a Találkozások pályázatot, mely fiatal, pályakezdő rendezőknek nyújt lehetőséget.

A Találkozásokra olyan kétszereplős kamaradarabokat várnak, ahol a színészek közt legalább két generációs korkülönbség van, a fiatal rendezőt pedig egy tapasztalt kollégája mentorálja. Az elmúlt években összesen hat produkció valósult meg a két szervezet gondozásában, melyekből jelenleg is öt műsoron van. A pályázatokat május 6. éjfélig várják. A teljes kiírás és a jelentkezési lap ide kattintva elérhető.

Az eddig megvalósult Találkozások előadások:

2015 tavaszán a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület pályázatot írt ki fiatal alkotók részére, Találkozások címmel; pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is. Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezését mutatták be, ahol Jordán Tamás mentorálásával, illetve a Junior Prima-díjas Grisnik Petrával és a Tünet Együttesből ismert Gőz Istvánnal készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.

A Találkozások második bemutatójának rendezője, Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabját, amelynek szerepeit a szintén Junior Prima-díjjal elismert Eke Angéla és Zsótér Sándor alakítják. Zsótér nemcsak a férfi szerepet formálja meg, de a mentor rendező is egyben.


A 2016/2017-es évadban elsőként a délszláv háború idején játszódó Egy fiú Boszniából című előadást rendezte a nagyváradi Lazici Noémi, Botos Évával és Jászberényi Gáborral. Az előadás különlegessége, hogy Jászberényi Gábor tizenhárom évvel ezelőtt a 14 éves Miradot alakította a magyarországi ősbemutatón. A Találkozások negyedik bemutatójára, a Cseh Judit rendezte Nőkből is megárt… című előadásra 2017 februárjában került sor. Pataki Éva saját, nagy sikerű regényéből írt színdarabot, amelyben a Kossuth-díjas Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a színpadon is anya-lánya szerepben láthatók.

2017 januárjában mutatták be a tavalyi pályázat egyik nyertesének előadását. Vadász Krisztina David Mamet két darabjából, a Dark Pony és a Reunion című drámákból hozta létre a Viszontlátás című előadást, Márton András és Barna Lilla e.h. főszereplésével. Mentora Szikszai Rémusz. Április 11-én, a magyar költészet napján került sor a legfrissebb Találkozások produkció bemutatóra Igó Évával és Zoltán Áronnal. A Szívlapát című versszínházi esten 20 kortárs magyar vers hangzik el – nem konvencionális módon -, az azonos című versantológiából válogatva. A rendező páros Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna, mentoruk Hegedűs D. Géza.