A Ratkó-lányok a Tháliában – Gubás Gabi és Botos Éva családi titkok nyomába ered

2018 április 29. vasárnap, 7:00

A Ratkó-lányok egy évtizedekkel ezelőtt eltemetett családi titoknak ered a nyomába, egy különlegesen izgalmas korszakban, az 1950-es évek Magyarországán.

Botos Éva, Gubás Gabi / Thália Színház: Ratkó-lányok / Fotó: Juhász Éva

A Thália Színház ajánlója:

Egy rég elfeledett családi titok felgöngyölítése minden helyzetben izgalmas tud lenni, de a Ratkó-lányok más szempontból is hiánypótló munka, hiszen B. Török Fruzsina rendező nagymamája Magyarországon egykor olyan személy volt, akit egy ország ismert és elismert. Lénárd Judit, egykor sikeres színésznő, majd még sikeresebb tv-bemondónő 1970. június 2-án bekövetkezett váratlan és tragikus halála egy országot foglalkoztatott és rázott meg.

Mi történt azon a bizonyos júniusi napon? A titkokra, – melyekről akkor nem lehetett beszélni – majdnem 50 év után végre fény derül.

Minden családban lapul a titkok mélyén legalább egy olyan emberi történet, mely generációkon átívelő terhet ró a leszármazottakra, és amiket a legtöbbször lehetetlenség kibogozni, kisimítani. Komoly lelki terheket róva ezzel a családtagokra. Az igazi családi titkoknak megvan az a sajátossága, hogy valóban titkok maradnak, és az igazság kiderítésére a leszármazottaknak általában alig-alig van módja.

 

Botos Éva, Gubás Gabi / Thália Színház: Ratkó-lányok / Fotó: Juhász Éva

B. Török Fruzsina nem kevesebbet vállalt, mint anyai nagyanyja lelkének megidézését, egy utolsó beszélgetés erejéig. Nem is beszélgetés ez, inkább szeánsz, ahol nincsenek és nem is lehetnek többé sem tabuk, sem titkok.

“A darab az egykori MTV-bemondó Lénárd Judit vívódásait mutatja be, illetve az életének azt a” szakaszát, amikor eljutott odáig, hogy el akarta dobni magától az életét. Mindezt a Ratkó-kor szellemiségében tálaljuk, amelyre jellemző volt, hogy a nők sok kérdésben nem hozhattak döntést, így pl. a gyermekvállalásban sem. Ez egy nagyon nehéz, ugyanakkor csodaszép munka. (…) B. Török Fruzsina, Botos Éva és jómagam is édesanyák vagyunk, így óhatatlanul is könnyebben a lelkünkre vesszük a témát. Mindig azt mondom, hogy a színésznek pavlovi reflexszel be kellene építenie magába azt, hogy ahogy lemossa a játszott karakter sminkjét, illetve leveszi a jelmezét, azzal a gondjait és az érzéseit is maga mögött hagyja. Trenírozni kell magunkat. Azt a fajta felfokozott érzelmi állapotot, ami szükséges a színpadon, nem lehet hazavinni, hiszen annak nem ott van a helye” – mesélte Gubás Gabi egy interjúban.

Az előadást első alkalommal április 28-29-én tekinthetik meg a Thália Színház Arizóna Stúdiójában. Szereplők: Gubás Gabi, Botos Éva. Írta és rendezte: B. Török Fruzsina.

Juhász Éva fotóit itt tekinthetik meg.