Reacting Chernobyl – A kolozsvári Váróterem Projekt a Bethlenben

2018 május 09. szerda, 10:44

Május 10-én este látható a kolozsvári Váróterem Projekt Reacting Chernobyl című előadása a Bethlen Téri Színházban. A Cosmin Matei rendezte darab tavaly a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulójára készült.

Váróterem Projekt: Reacting Chernobyl / Fotó: Bethlendi Tamás

Ajánló a darab elé:

Egy nagy fehér papír és néhány szénceruza. Ha kicsit figyelmesebben megnézzük: grafit. És néhány radírgumi. A díszlet. Bármit rajzolunk a fehér papírra, ki lehet radírozni. De a grafit nyoma a kitörlés után is ottmarad a papíron. Nem olyan könnyű megszabadulni tőle.

Mi történt Csernobilban? 1986. április 26-án, 31 évvel ezelőtt, robbanás történt a V.I. Lenin atomerőmű 4-es reaktorában. A robbanás következtében beszakadt a reaktor teteje, és nagy mennyiségű radioaktív hulladék jutott a légkörbe. A reaktor körül pedig mindenfelé radioaktív hulladék: uránium, plutónium, cézium. S ha kicsit figyelmesebben megnézzük: grafit.

Váróterem Projekt: Reacting Chernobyl / Fotó: Bethlendi Tamás

A kolozsvári Váróterem Projekt előadása Szvetlana Alekszijevics (Csernobili ima) és Wladimir Tchertkoff (The Crime of Chernobyl: The Nuclear Gulag) szövegei nyomán készült.

“Könnyű elcsúszni a banalitásokon, főleg a felfoghatatlan dolgok banalitásain (…) Az elme is csak egy bizonyos mértékű borzalmat képes felfogni, mielőtt védekezően kikapcsolna. Erre a logikára támaszkodva, ha egy olyan veszéllyel állunk szemben, ami meghaladja a képzeletünket, akkor azt a konklúziót vonjuk le, hogy a veszély egész egyszerűen nem valós. (…) A titkolózás ideje lejárt. Csernobil változtatta meg. (…) Neked mindegy, hogy egy, két hétig szeretlek vagy az életem végéig?”

A Váróterem Projekt társulata 2010 óta működik Kolozsváron, jelenleg ZUG.zone nevű stúdiójában dolgozik és játszik. Magát függetlenként határozza meg. Fiatal, bátor és egyedi látásmódú rendezőkkel dolgozik együtt. Ebből kifolyólag előadásaiban sokszor egymástól nagyban különböző nyelveket használ. Ezt egységesíti a társulati struktúra, az állandó csapatra való törekvés. Közönségével a társulat közvetlen kapcsolatra törekszik, a merev színházi protokollokat kerüli.

Váróterem Projekt: Reacting Chernobyl / Fotó: Bethlendi Tamás

Játsszák:

Sebők Maya
Pál Emőke
Udvari-Kardos Tímea
Imecs-Magdó Levente
Csepei Zsolt
Hatházi András
Sipos Júlia

Dramaturg: Raluca Sas-Marinescu

Rendező: Cosmin Matei

Az előadás 120 perces, megtekintése 14 éven felülieknek ajánlott.