11 bemutatóra készül a Nemzeti – Szász, Rizsakov, Purcarete és Cserhalmi is rendez

2018 május 10. csütörtök, 6:16

11 bemutatót tart a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Szász János, Viktor Rizsakov, Kiss Csaba, Csiszár Imre, Silviu Purcarete, David Doiasvili és Cserhalmi György rendezését is láthatja a közönség.

Vidnyánszky Attila / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az ember tragédiájától a Macskajátékig

A jövő évad nagyszínpadi bemutatói között Az ember tragédiája, a Rocco és fivérei, a Meggyeskert, a Tartuffe és a Sára asszony szerepel. A Gobbi Hilda Színpadon a Caligula helytartója, az Álomgyár, az Othello, a velencei, a Kinek se nap, se szél – Egy ember az örökkévalóságnak és a Macskajáték című darab látható, míg a Kaszás Attila Teremben a Hé, magyar Joe! című előadást mutatják be.

Vidnyánszky Attila igazgató – aki a jövő évadban négy előadást rendez – a színház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: erős évad áll mögöttük, izgalmas bemutatókkal és MITEM-mel, az eddigi leghosszabb nemzetközi színházi találkozóval. Az eredményekről szólva kiemelte, hogy a szezon végéig már csak két előadásukra lehet jegyet kapni.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Köszöntik a százezredik nézőt

Mint elhangzott, csütörtökön köszöntik a százezredik nézőt. A teátrum tájékoztatása szerint az idei évadban a sajtótájékoztató időpontjáig 409 előadást tartottak a színházban, az előadásokra eddig 111 ezer jegyet váltottak.

“A legnagyobb érték a stabilitás”

Az igazgató a jövő évadról szólva a legnagyobb értékként a stabilitást nevezte meg, mint mondta, eddigi témáikat viszik tovább, azok mentén gondolkodnak. Stabil, több mint 50 produkcióból álló repertoárjuk van – mondta, hozzátéve, hogy a meglévő repertoárra lehet támaszkodni, ami szabadságot ad, ehhez képest kell új témákat választaniuk.

Szász János / Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Szász János örömmel tér vissza a színházba

Az újdonságok közül kiemelte a Gyulai Várszínházzal való együttműködést, amelynek első darabjaként az idén nyáron Szász János rendezésében mutatják be Székely János Caligula helytartója című művét. A sorozat keretében jelentős magyar szövegeket, szerzőket helyeznek előtérbe, jövőre Weöres Sándor-művet mutatnak be.

Szász János, aki 13 éve dolgozott utoljára a Nemzetiben, kiemelte: örömmel tért vissza a színházba. Hozzátette, hogy kedden megtartották a Caligula helytartója olvasópróbáját. Mint mondta, mindig aktuális darabról van szó, amelynek 40 évvel ezelőtti, Harag György-féle híres előadásában kellékesként, asszisztensként vett részt és játszott is.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

“Több adósságot is törlesztenek a jövő évadban”

Vidnyánkszky Attila hangsúlyozta, hogy több adósságot is törlesztenek a jövő évadban. Silviu Purcarete rendezésében bemutatják a Meggyeskertet, és színre viszik Az ember tragédiáját, amelyet már az elmúlt öt évben szeretett volna megtenni.

Mint fogalmazott, Az ember tragédiáját “folyamatosan rendezi”, legalább 5 változatban, szobaszínházként és szabadtéren is színpadra állította már. A színházat ezúttal arénává alakítják, 800 férőhelyes teret hoznak létre, ahol a játékteret négy oldalról vehetik körül a nézők. Az előadásnak – amelyet főként fiatalok játszanak – egyik központi gondolata a választás lehetősége és a szembesülés a halálraítéltségünkkel.
Az előadásban Évát Ács Eszter, Ádámot Berettyán Sándor alakítja, Lucifer szerepét pedig öt színész játssza. Ahogy a János vitézből és a Bánk bánból, úgy Az ember tragédiájából is készül utazó előadás.
Az igazgató rendezésében a Tragédia mellett a Rocco és fivérei, a Hé, magyar Joe! és a Sára asszony látható majd az új szezonban.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

“A jövő évad darabjai a színészekre építenek”

A jövő évad darabjai a színészekre építenek – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, példaként említve a Meggyeskertet. Mint rámutatott, a Csehov-darabok mindig helyzetjelentést adnak egy társulat állapotáról. “Felejthetetlen történet lesz” – fogalmazott az igazgató, megjegyezve, hogy Purcarete először rendezi a darabot a társulattal.

Viktor Rizsakov Ivan Viripajev Álomgyár című darabját állítja színpadra. Othello, a velencei címmel William Shakespeare darabját Kiss Csaba rendezésében játsszák, aki elmondta, hogy Gyulán színpadra állította már egyszer a darabot. Hozzátette: a mostani előadás a bizalom törékenységéről fog szólni.
Robert Bolt Kinek se nap, se szél – Egy ember az örökkévalóságnak című drámáját Csiszár Imre rendezésében tűzik műsorra, David Doiasvili pedig Moliere Tartuffe című darabját állítja színpadra. Cserhalmi György rendezésében Örkény István Macskajáték című művét láthatja a közönség. Az utóbbi kapcsán az igazgató kiemelte: Örkény életművének meg kell jelennie a Nemzeti Színház repertoárján.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Hé, magyar Joe!

Hé, magyar Joe! címmel Földes László Hobo művét is műsorra tűzik. A szerző elmondta, hogy a darab a bűnről, a lelkiismeret-furdalásról és a kitaszítottságról szól. A történetet a Hey Joe című blues alapján írta dalszövegekben a szerző, a zenét Pengő Csaba és Kiss Zoltán jegyzi. A mű ősszel dupla lemezként egy hangoskönyvben jelenik meg, a kétszereplős előadást, amelyben Hobo partnere Rácz József lesz, novemberben láthatja a közönség.

Szoros együttműködés a Kaposvári Egyetemmel

Az igazgató szólt a Kaposvári Egyetemmel való szoros együttműködésről is, továbbá elmondta, hogy a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkcióban készül Döbrentei Sarolta Sára asszony című darabjának előadása.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Több turnén is részt vesz a társulat

Kitért arra is, hogy a jövő évadban több turné is vár a társulatra. Szeptemberben a stockholmi Bergman-fesztiválon vesznek részt Kiss Csaba korábbi rendezésével, októberben Belgrádba utaznak két előadással. Litvániában, a zágrábi nemzeti színházban, Macedóniában, Moszkvában és a nyár elején Spanyolországban is fellépnek. Emellett a 25 éves beregszászi színházat is köszöntik októberben. Mint mondta, a nyáron Gyulára, Kisvárdára, Mikházára, Kapolcsra és Viszákra utazik a Nemzeti Színház.

Kiemelte, hogy nyáron a csíksomlyói Nyeregben adják elő a Csíksomlyói passiót. Augusztus 18-án a darab új változatát adják elő, ugyanúgy, ahogy elkészül a Körhintának is az új, utaztatható változata.
Mint elhangzott, a jövő évadra már megvásárolhatók a bérletek, szeptember 22-én pedig nyílt nappal várja nézőit a színház.