371 Csillag – Gálaműsor a Roma Holocaust évfordulóján a Nemzetiben

2018 május 12. szombat, 10:00

A 371 Csillag elnevezésű gálaműsor keretében emlékeznek a holokauszt roma áldozataira és a legendás birkenaui lázadásra május 19-én a Nemzeti Színházban.

Ahogy Európa számos országában, így Magyarországon is május 16-án emlékezünk a holokauszt roma áldozataira. A Roma Produkciós Iroda „371 Csillag” címmel ünnepi megemlékező műsort tart 2018. május 19-én a Nemzeti Színházban.

Fotó: KiFra

Azért 371 csillag, mert az auschwitzi haláltáborban pontosan 371 cigány gyermek született, akik mindannyian a náci vérontás áldozatai lettek. Az előadás az ő életüknek állít méltó emléket. A rendezvényen olyan ikonikus magyar művészek idézik majd meg a múltat irodalmi alkotások és a túlélők vallomásai által, mint például Bodrogi Gyula, Lukáts Andor, Trill Zsolt, Horváth Lajos Ottó, Nyári Oszkár, Snétberger Ferenc, 100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese, Somnakaj gyerek szereplői, Radics Gigi és még sokan mások.

Az évforduló az Auschwitz- Birkenau II/e láger cigány családi táborban történt lázadás kapcsán emlékezik a holokauszt roma áldozataira, többek között arra a 371 gyermekre, akik a haláltáborban születtek és a náci vérontás áldozatai lettek. 1944. május 16-án megpróbálták Rudolf Höss intézkedésére felszámolni a tábort, de a cigányok ahelyett, hogy szó nélkül engedték volna, hogy a gázkamrákba hajtsák őket, fellázadtak. Habár sok roma áldozatul esett a harcnak, számos náci is elesett. Mivel ezen a napon is érkezett transzport a táborba, a táborparancsnok lefújta a támadást, és a vonatokhoz vezényelte a katonákat… A lázadás emléke mai napig példaértékű, amely bizonyítékként szolgál, hogy az elnyomással még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe is kell szállni.

Fotó: KiFra

Otto Rosenberg túlélő visszaemlékezése:

„…mindannyian teljes apátiába zuhantunk. Ennek ellenére egy alkalommal ellenálltunk. Az volt a szándékuk, hogy elégessenek minket, szintiket. Az orosz szintiket a 23-as tömbből már elvitték. Elégették őket. Nekünk az lett mondva, hogy himlősök, és minket is megfertőzhetnek. Estefelé begurult néhány teherautó. A leugráló SS-eseknél kutyák, karabélyok és géppisztolyok voltak. Felpüfölték az embereket a teherautókra. Hallottuk a sikolyokat, az ugatásokat és a lövéseket. A tetőablakokon át néztünk ki; a barakkokban nem voltak rendes ablakok. A járművek elhajtottak, mi pedig láttuk a lángokat kicsapni a krematórium kéményein keresztül. Égett emberhús szag volt.”

Walter Winter Z3105 számú fogoly visszaemlékezése:

„Egy nap végül megtörtént. 1944 május közepén. Figyelmeztettek minket, hogy az egész “Zigeunerlager”-et elgázosítják. Most minden a kezünkben volt. Mindenki képes volt felkészülni, lapátokkal és kövekkel, bármivel is, amit találhattak (…) Ellenállásunk sikeres volt, bátorságunk volt, hogy ne tegyük meg, amit tőlünk akarnak.”

Fotó: KiFra

A Roma Produkciós Iroda az Európai Roma/Traveller Fórum 2006-os kezdeményezése alapján, a Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság támogatásával a kortárs művészetek kiemelkedő alakjaival, zenei, irodalmi esttel állít emléket az áldozatoknak.

Klasszikus muzsika, hagyományos cigányzene, népzene, emlékiratok, kortárs irodalmi etűdök váltják egymást kreatív, vizuális, hangulati aláfestéssel, vetített képekkel, filmbejátszásokkal. Műsorvezetés helyett a túlélők  vallomásai kötik össze a neves előadóművészek produkcióit.

Fotó: KiFra

Fellépők:

Bodrogi Gyula színművész
Lukáts Andor színművész
Trill Zsolt színművész
Horváth Lajos Ottó színművész
Nyári Oszkár színművész
Snétberger Ferenc gitárművész
C-SZ-FISZ-A
100 Tagú Cigányzenekar kamaraegyüttese
Romano Glaso együttes
Somnakaj gyerek szereplői
Szilvási Gipsy Folk Band
TukeMO
Etnorom
Romano Suno
Dömötör Luca és a lányok
Radics Gigi