Jubileum és próbakezdés – Fodor Tamás lesz A vihar Prosperója a Budapest Bábszínházban

2018 május 12. szombat, 8:00

A társulat hazatért kínai turnéjáról, a Gingalló 50. előadását ünneplik, és elindultak a következő évadot nyitó felnőttelőadás próbái.

A Budapest Bábszínház beszámolója:

A Háry János című legendás előadással, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és Magyarország Pekingi Nagykövetsége támogatásával, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet és Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa segítségével járt a Budapest Bábszínház Kínában. Sanghaj, Peking és Senjang színházaiban összesen négyezer néző láthatta az idei évadban, új szereposztással bemutatott produkciót. „Az előadást nagyon jól fogadták, a magyar folklórból táplálkozó látványvilág és Kodály Zoltán zenéje, a meglepetésekre és a humorra építő klasszikus rendezés minden alkalommal nagy sikert aratott, a kínai feliratozással és kommentárral játszott kalandokkal együtt élt a közönség” – mondta Meczner János a fogadtatásról, és hozzátette, hogy a meghívók érdeklődést mutattak a Budapest Bábszínház, az esetleges további kölcsönös együttműködés iránt.

Friss premier az évadban A csomótündér, az az előadás, amellyel a IX. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé megnyílt május 7-én.

A csomótündér

Május 17-én mérföldkőhöz ér a Gingalló. A Szalóki Ági dalaiból, az énekesnő főszereplésével játszott Gingalló igazi családi előadás; különlegessége, hogy a több, mint 100 báb a berettyóújfalusi Igazgyöngy Alapítvány Alapfokú Művészeti Iskolájába járó gyerekek rajzaiból készült.

Gingalló

Májusban zárul a Bábszínház 7x első szezonja, amelyre a műfaj irány érdeklődő felnőtteket várjuk. Az idei utolsó téma a kortárs bábszínházat járja körül.

Ebben az évadban több bemutatónk már nem lesz, de elindult a 2018/2019-es évad nyitó felnőttelőadásának próbafolyamata.

Turnén a Budapest Bábszínház

A vihar rendezője Szikszai Rémusz, a bábokat Hoffer Károly, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Kiss Julcsi tervezi, a zeneszerző Dinyés Dániel. Prospero szerepét a báb műfaja iránti sok évtizedes elkötezelettségéről ismert Fodor Tamás alakítja „Az a színész, aki bábbal dolgozik, olyat tud, amit én színészként nem. Egy olyan közegben próbálhatok ki valamit, ami számomra új, és amit nagy csodálattal nézek” – fogalmazott Szikszai Rémusz. Az előadás központi gondolata a halál, de a színházi alkotásra és társadalmi kérdésekre is reflektál a Shakespeare-darab felnőtteknek szóló feldolgozása.

Áprilisban egy szomorú hír is történt a színházban, amelynek következménye, az elmaradó előadások sok nézőnket érintett. Blasek Gyöngyi súlyos balesete miatt szerepátvételre került sor a Bambi című előadásban, a Gengszter nagyi azonban egy beugráshoz túlzottan jelentős színészi és bábos feladat, amit nem mert megkockáztatni a színház művészeti vezetése. Jövőre természetesen visszatér repertoárra a nagy sikerű, felső tagozatosoknak szóló, egy nagymama és egy unoka különleges kapcsolatát bemutató mű. Blasek Gyöngyi állapota szerencsére fokozatosan javul, a Semmi előadásait némileg módosított változatban megtartjuk.