Roma Hősök – 2. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál a Stúdió K-ban

2018 május 16. szerda, 10:35

Május 24. és 27. között a Stúdió K Színházban megvalósuló fesztiválon hét ország nyolc produkcióját láthatja a közönség.

Lovas Emília / Forrás: Stúdió K Színház

A világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját második alkalommal rendezi meg a Független Színház Magyarország. A Roma Hősök – II. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál célja, hogy nyolc európai kortárs alkotás bemutatásával hívja fel a figyelmet a roma dráma és történetmesélés értékeire, továbbá a roma közösségek helyzetére, példamutató egyéni sorsokat és nem mindennapi kihívásokat állítva a figyelem középpontjába.

A találkozó fókusza a személyes történetmesélés. A négynapos fesztivál programjában szereplő produkciók roma hősökről szólnak, akik képesek voltak változásokat elindítani saját és közösségük életében. A nyolc alkotást magyar és angol nyelvű feliratozással, illetve szinkrontolmácsolással mutatják be. A Független Színház a Kaméleonlány című produkciójában az előző évi fesztiválhoz kapcsolódó workshopok résztvevőinek, roma fiataloknak a hőstörténetei elevenednek meg.

Alex Fifea és David Schwartz (Románia) Nem láttál semmit! című előadása egy néhány éve meggyilkolt roma férfi halálának körülményeit járja körül. Natalija Csekova (Bulgária) Cigánykerék című produkciójában egy saját identitásától, emlékeitől szabadulni próbáló roma nő történetét ismerheti meg a néző. Sonia Carmona Tapia (Spanyolország) a Határtalan méltósággal című előadásban egy 2017-ben boldoggá avatott roma nő és egy világhírű előadóművésznő történetét mutatja be, akik a kommunistákkal, illetve Franco rezsimjével szálltak szembe. Sebastiano Spinella (Olaszország) – aki elől családja eltitkolta roma származását, amelyhez az Európát bejárt cirkuszművész mégis visszakanyarodott – saját élettörténetét meséli el A szél gyermekei című darabjában.

Farkas Franciska / Fotó: Miklóska Zoltán / Forrás: Stúdió K Színház

A Tudás 6alom formáció tagja, Farkas Franciska a Levél Bradnek című előadásban szintén saját múltját eleveníti fel. Richard O’Neill (Egyesület Királyság) A mai lecke című produkciójában egy tanárról mesél, akit iskolája vezetése arra akart rávenni, hogy rejtse véka alá származását. Michael Collins (Írország) Kulturális kérdés, vagy sem? című előadásában saját történetét meséli el lányának, hogy meggyőzze, igenis fontos iskolába járni.

A fesztivál minden produkciója után közönségtalálkozót tartanak. Az alkotásokból a találkozót követően oktatási módszertani anyag is készül, amely kiegészíti a tavalyi fesztivál alkotásai alapján létrejött módszertani anyagot. Ennek célja, hogy a fiatalokkal megismertesse a roma drámák és drámai hősök értékeit, továbbá segítse őket abban, hogy a saját környezetükben élő hősöket művészeti eszközökkel be tudják mutatni. Az oktatási módszertant 2018 őszén magyarországi – főként roma – diákok részvételével fogják a gyakorlatba átültetni.

Alex Fifea: Nem láttál semmit / Forrás: Stúdió K Színház

Program:

Május 23., 19:00 . Kaméleonlány főpróba

Május 24., csütörtök – Szuperhősök és áldozatok

18:00 – Kaméleonlány

A Független Színház Roma Hősök workshopjain résztvevő roma fiatalok történetei alapján készült szuperhős-történet

előadó: Lovas Emília
író: Illés Márton
rendező: Szegedi Tamás

Magyar nyelven, angol felirattal. Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal

20:30 – Nem láttál semmit!

Egy meggyilkolt roma férfi halálának körülményeit járja körül a színdarab.

író és előadó: Alex Fifea
zene: Catalin Rulea
rendező: David Schwartz

Román nyelven, magyar szinkrontolmácsolással és angol felirattal. Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal.

Május 25., péntek – Erős nők

18:00 – Cigánykerék

A darab középpontjában a tradícionális családmodellt elhagyó, ám lehetőségeiben korlátozott cigány család lány tagja áll, aki szűrreális szemüvegen keresztül mutatja be családját, szűkebb környezetének tagjait. Önmagáról és a viszonyairól beszél, nem állít ellenségképet és pozitív kicsengésű, melyet a darab humora is erősít”

író és előadó: Nataliya Tsekova
zene: Martin Lubenov

Bolgár nyelven, magyar szinkrontolmácsolással és angol felirattal. Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal.

20:30 – Határtalan méltósággal

A Sevillában élő és alkotó művésznő előadásban két spanyol nő életének állít emléket. Emilia Fernández Rodríguez (az első, 2017-ben boldoggá avatott cigány nő) és Gabriela Ortega Gómez (az első spanyol hivatásos, cigány előadóművész) életét meséli el, narratív, leíró formában, egyes szám első személyben, szűrreális színpadi helyzetekben változtatva a szerepeket. A történet előre haladtával egymást felváltva jelennek meg. Két női hőstörténet, hazaszeretetről és a meggyőződéseik melletti kiállásról.

Részlet a színdarabból:

„1939. január 25-én meghaltam. A kórlapom szerint egy fertőzésben. Földi maradványaimat egy közös sírba temették Almeriában. Jól választottam. A második Spanyol Köztársaság milíciái bezártak, és hagytak meghalni a még bennem lévő gyermekemmel.”

előadó: Sonia Carmona Tapia
író: Jaime Vicent Bohorez

Spanyol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással és angol felirattal. Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal.

Május 26., szombat – Így jöttem

18:00 – A szél gyermekei

A cirkuszművész története, akinek senki sem mondta el, hogy a nagyanyja roma volt…

A főhős 17 évesen, a család fekete bárányaként lelépett, bejárta Európát vándor zenészként, cirkuszosként. Dolgozott többek között Antonionival. Norvégiában 2000-ben járt, és itt tudta meg, hogy a 20. században itt is kínozták a romákat, hittek a sterilizáció és a lobotómia erejében. Majd Szicíliába hívta egy szervezet, akik kaptak pénzt, hogy zenéljenek a roma gyerekek, de ők nem akartak. Utálták az olaszokat, a pedagógusokat, vele se akartak először kezet fogni, csak akkor, amikor azt mondta, hogy ő szicíliai, nem olasz- ez már szimpatikusabb volt a romáknak. Végül megtanította őket zenélni, kapott pénzt, és vett belőle nekik új hangszert.

 író/előadó: Sebastian Spinella

Angol nyelven magyar felirattal, Az előadás után közönségtalálkozó az alkotóval.

20:30 – Elmondok egy történetet/ Levél Bradnek

Hogyan olvastál világirodalmat, mint cigány?” „Barnán és temperamentumosan.”

„Hogyan éled a mindennapjaidat, mint cigány?” Büdös vagyok és lopom az ételt.

„Mit gondolnak erről a cigányok?” Semmit, túl buták, ahhoz hogy gondolkozzanak.

„Most is cigány szerepet játszik?” Igen, mint eddig mindig, hiszen valójában, mindegy, hogy én vagyok-e itt vagy egy másik cigány lány.

Fogtak egyet, mint ha egy patkányt fogtak volna. Menj ki, fogj egyet. Egyik olyan, mint a másik. Állatok vagyunk.”

Az előadásban a Tudás 6alom formáció tagja vall kíméletlen őszinteséggel gyerekkora és fiatalsága megpróbáltatásairól. Minden lehetséges zsákutca, kilátástalanság és társadalmi jóslatosdi ellenére élete elérkezett arra a pontra, amikor példakép mások számára. Aktív előadó lett, aki sokat tud mondani a világnak a sötétségről, kitartásról, és arról, hogy soha sem kell feladni.

előadó: Farkas Franciska
író, művészeti vezető: Horváth Kristóf
rendező: Császi Ádám

Magyar nyelven, angol felirattal. Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal

Május 27., vasárnap – Traveller történetek

18:00 – A mai lecke

író/előadó: Richard R. O’Neill

Történet egy fiatal, a gyerekek körében népszerű, nagy munkabírású és lelkiismeretes traveller pedagógusról, aki felemeli a hangját egy diszkriminatív helyzetben. Mihez kezdjen egy traveller tanár, akit a látszólag toleráns iskolavezetés el akar hallgattatni?

Angol nyelven magyar felirattal. Az előadás után közönségtalálkozó az alkotóval

20:30 – Kulturális kérdés vagy sem?

előadó: Michael Collins, Catherine Collins
író: Michael Collins

Miben mások a travellerek, és miért érdemes iskolába járni?

Részlet a színdarabból:

„Egy erdős országút szélén éltünk a nagyszüleimmel, szekerünk volt meg sátrunk, meg egy öreg lovunk. Anya ránk adott egy egyberuhát és kikötött a sátorhoz bennünket Jonnyval, mert félt, hogy elütnek minket az autók. Egy nap jött egy rendőr és anya elmagyarázta, azért köt ki, mert el kellett mennie fáért és vízért, apám pedig vadászik.  A rendőr azt mondta, oldozzon el minket és hozott vizet meg fát. Megkérdeztem anyát, jó, a kikötözést értem, de miért voltunk lányruhában?”

Angol nyelven magyar felirattal. Az előadás után közönségtalálkozó az alkotóval.

 

Helyszín: Studió K Színház (1093 Budapest, Ráday utca 32.)

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 3100 Ft
Szakmai/diák jegy: 2000 Ft
Sajtó jegy: 500 Ft

Támogatói jegy: 5000 Ft

 
 

Kapcsolódó anyagok