Ürgék – Videó a Katona nyílt próbájáról

2018 május 16. szerda, 9:01

Május 18-án mutatja be a Katona József Színház az Ürgék című előadást a Kamrában Pelsőczy Réka rendezésében.

“Dokumentumszínház – és mégsem az. Férfitörténetek – interjúkból összeálló, folyamatosan formálódó szöveggel. Hétköznapi emberek mesélnek hétköznapi dolgokról egy hétköznapi helyzetben. Szubjektív korrajz és női látlelet a férfiakról, sok zenével és humorral” – olvasható az előadás ajánlójában.

“Három kiindulópont pont volt: Ujlaki Dénes, Bán János, és Szacsvay László. Olyan férfiak akiknek az arcán, a testén már ott van az élet. Sok mindent megtapasztaltak, gazdag tartalmaik vannak. Ez nagyon fontos. Elkezdtem a környezetemben lévő férfiakkal beszélgetni Diniék korosztályából, és a többszöri találkozók alatt összegyűltek mindenféle történetek, ugyanezt csinálta közben Török Tamara dramaturg is. Ezeket Tamara tanítványai, felvétel után lejegyezték, (nagyon nehéz és lassú munka), nagyjából 800 oldal lett. Ott álltunk a szövegtengerrel, és azt éreztem, hogy elképzelésem sincs, hogy kéne hozzányúlni, nem találtam fogást rajta, de Tamara látni kezdett egy lehetséges rendszert, amit aztán elkezdett felépíteni. Ebből végül összerakott mind az öt karakternek egy történetet, ez lett az első példány, ami olyan 100 oldalnyi tömény szöveg volt. Ezen a színészekkel közösen kezdtünk el dolgozni, és kihúztunk még 40 oldalt. (…) Fontos hogy ez dokumentum előadás lesz, hogy minden sztori mögött élő emberek vannak. Hogy nem fikció. Az élőbeszéd, ahogy valaki elmesél, vagy megfogalmaz egy gondolatot, hordoz magában valamit, amitől hitelesebb, és esendőbb, mint egy fényesre csiszolt mondat. Ezt a színészek ebben a próbafolyamatban valahogy nehezebben fogadják el. Nem élvezik ezeket a hibákat, nem használják, hanem szeretnék kiegyenesíteni. Irodalmibbá tenni. Ez érdekes tapasztalat. Én nagyon szeretem ezeket a rontott szövegeket” – mesélte a Deszkavíziónak Pelsőczy Réka.

Szereplők: Bán János, Dér Zsolt, Pálmai Anna, Pálos Hanna, Szacsvay László, Tasnádi Bence, Ujlaki Dénes. Díszlet: Kálmán Eszter. Jelmez: Keszei Bori. Zenei vezető: Wagner-Puskás Péter. Mozgókép és zenei szerkesztő: Varga Vince. Koreográfus: Fejes Kitty. Súgó: Fejes Vera. Asszisztens: Tóth Judit. A szöveget összeállította: Török Tamara és Pelsőczy Réka.