Így szerettek ők – Fehér Balázs Benő és Scherer Péter a két utolsó májusi előadásban

2018 május 17. csütörtök, 13:49

Az Átrium október óta ad otthont a Réczei Tamás író-rendező által eredetileg Szegeden, a REÖK-ben létrehozott Így szerettek ők felolvasószínházi sorozatnak, májusban pedig a sorozat legnépszerűbb, teltházas előadásai újra műsorra kerülnek.

Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal. A felolvasószínházi sorozat a legismertebb magyar írók és költők művek és könyvek mögötti szerelmi életét mutatja be a Nyáry Krisztián által megírt népszerű történetek nyomán. A sorozat ötletgazdája Réczei Tamás rendező, aki a Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak kutatásai alapján készítette el az egyes előadások szövegkönyvét.

Fehér Balázs Benő, Scherer Péter / Átrium: Így szerettek ők / Fotó: Lakatos Péter

A harmadik rész József Attila, Kozmutza Flóra és Illyés Gyula szerelmi háromszögét dolgozza fel, Fehér Balázs Benő, Lovas Rozi  / Szilágyi Csenge és Hajduk Károly szereplésével.

József Attila szerepében az Átrium előadásainak egyik állandó szereplője, Fehér Balázs Benő remekel. József Attila öngyilkossága előtt találkozót beszélt meg Kozmutza Flórával, akiről nem tudta, hogy időközben megismerkedett Illyés Gyulával. Flóra le is ment Balatonszárszóra. Hogy milyen állapotban találta ott a költőt, ezt is megtudhatják a nézők ezen az estén.

A negyedik rész Karinthy Frigyes, Bőhm Aranka és Déry Tibor szerelmi háromszögét dolgozza fel, Scherer Péter, Danis Lídia, Hajduk Károly és Kovács Máté eh. szereplésével.

Karinthy Frigyes szerepében Scherer Pétert láthatjuk újra, aki így mesélt az előadás egy részletéről: „a kedvenc részem a felolvasószínházi estből Karinthy és Kosztolányi beszélgetése Karinthy agytumoráról. Ez a tumor nagyon komoly dolog, érdemes komolyan venni, állapítja meg Karinthy. Mire Kosztolányi megjegyzi, hogy jóindulatú. Erre Karinthy azt mondja neki: »Dezsőkém, nekem az a tumor, amelyik jóindulatú, az nem is jelentkezik. Szerintem bele fogok halni, de nincs semmi baj, mert felkerülök a mennybe, és ott Jézus Krisztus azonnal átadja nekem a helyét. Feláll majd az Úr jobbjáról, és azt mondja, ez az ember még nálam is többet szenvedett, mert Böhm Aranka férje volt”.

 

Előadások:

május 17. 19:30 – József Attila
május 29. 19:30 – Karinthy Frigyes