Lehet-e a bolyongás életforma? – Ithaka a Katonában Székely Kriszta rendezésében

2018 május 22. kedd, 7:03

Május 19-én mutatta be a Katona József Színház a Homérosz Odüsszeiája alapján készült előadást.

Ajánló a darab elé:

„Hol is kezdjem? Odüsszeusz vagyok. Odüsszeusz vagyok, a leleményes. Odüsszeusz vagyok, Láertész fia. Otthonom Ithaka. Régóta haza vágyom. Hét évig tartott vissza Kalüpszó barlangja tágas ölén, de szívem három evezősoros hadigálya: önálló műveletekre képes! Nem tudták már tatkötelekkel kötni a parthoz. Hiába étel, ital, nő: a haza az első!”

Odüsszeusz a héroszok hérosza, férfiideál, apa, férj, politikus, felfedező, filozófus, womanizer. Húsz éven keresztül vágyik Ithakába, de a legrövidebb útnál mindig jobban érdekli, hogy mi várja a szomszédos szigeten. Lehet-e a bolyongás életforma, vagy előbb-utóbb muszáj hazamenni?

Mészáros Blanka, Nagy Ervin, Rezes Judit / Katona József Színház / Ithaka / Fotó: Horváth Judit

Mészáros Blanka, Nagy Ervin, Rezes Judit / Katona József Színház / Ithaka / Fotó: Horváth Judit

Alkotók az előadásról:

“Az Odüsszeia olyan szövegfolyam, ami alapvetően nem kiált a színházért, olyan kihívás elé állítja a rendezőt, ami egészen máshogyan mozgatja meg az agyát, a vizuális fantáziáját, mintha egy színpadra írt szöveggel dolgozna. A kalandozások mögött sok réteg rejlik, és ez egyetemessé teszi a történetbeli bolyongást. Szerintem a színészeknek is izgalmas, hogy sok irányba indulhatunk el. Azért kértem fel Závada Pétert a szöveg átírására, mert egészen biztos voltam abban, hogy a szöveg mai füllel hallgatva talán csak a filológusok számára élvezhető. A nézőt, akinek az előadást csináljuk, elidegeníti ez a nyelvezet. Az átírás valamelyest elemzi is a szöveget, új olvasatban értelmezi a történetet. Azt is szerettem volna, hogy a humora, bizonyos hangsúlyai mai fül számára ismert szófordulatokká alakuljanak. Závada Péter felfrissítette, hangolta, szabad verssé formálta az eposz szövegét, Szabó-Székely Ármin pedig dramaturgiailag összefésülte ezeket,valamint plusz jeleneteket, monológokat írt” – számolt be Székely Kriszta rendező.

Katona József Színház / Ithaka / Fotó: Horváth Judit

Katona József Színház / Ithaka / Fotó: Horváth Judit

“Jól, kortárs módon működtetni valamit, mindig kihívás. Eret vágnék magamon, ha az eredeti szöveggel kéne dolgozni, ahhoz annyi közöm van, mint egy szép tárgyhoz, amit megnézek a múzeumban. Egy színésznek tudnia kell jól elmondani egy-egy oldalt az Iliászból vagy az Odüsszeiából is, mert az értelmes beszéd a dolga, de sokkal izgalmasabb az átértelmezett szöveget tolmácsolni. Az már magában hordozza a meglepetést, amit a nézőknek akarunk okozni. Szövegeffektként alkalmazzuk az eredeti művet. Helyenként, amikor hirtelen elkezdünk jambikus lüktetéssel beszélni néhány mondat erejéig, megcsillantjuk a megtépázott hősünk eredeti dicsfényét. Ez olyan hatásos eszköz az előadásban, mint egy jól sikerült poén. Nem múzeumlátogatást tervezünk, hanem szabad asszociációt arról, hogy egy negyvenéves, ereje teljében lévő csávó miért nem tud partra érni, mitől nem tudja megvalósítani, amit eltervezett” – mondta az Odüsszeuszt játszó Nagy Ervin.

Mészáros Blanka, Nagy Ervin / Katona József Színház / Ithaka / Fotó: Horváth Judit

Mészáros Blanka, Nagy Ervin / Katona József Színház / Ithaka / Fotó: Horváth Judit

Székely Kriszta rendezéséhez igazodnak a táncjelenetek. Voltak egyértelmű elképzelései, volt, amit rám bízott, és született olyan jelenet, amit a színésznők ajánlottak a próba közben, és nagyon jól működtek. Nagy Ervinnel nem sok ‘dolgom’ volt, mert remek mozgó, és azonnali javaslatokat ad, amit hitelesen meg is csinál, jó táncos. Bodnár Erika elképesztő ízületeit és vertikális mozgóképességet csodálom, és kislányosan mozgó testét egy jelenetben meg is járatjuk” – árulta el Hód Adrienn koreográfus.

“Nagyon okos nő, fantasztikus agya van, jókat lehet vele beszélgetni. Annyira színesen látja a világot, az emberi elme legmélyéig tud gondolkodni, és mindezt végtelenül egyszerű példákkal érzékelteti. Egyszerűen nagyon jó vele dolgozni, jófajta műhelyhangulat van minden próbán. Amióta elkezdtük, azóta minden nap úgy jövök ki a színházból, hogy az Ithaka valami nagyon jó lesz” – mesélte a Székely Krisztával közös munkáról Rujder Vivien.

Az előadás fotógalériája itt található.

Jordán Adél, Mészáros Blanka, Nagy Ervin, Rujder Vivien / Katona József Színház / Ithaka / Fotó: Horváth Judit

Jordán Adél, Mészáros Blanka, Nagy Ervin, Rujder Vivien / Katona József Színház / Ithaka / Fotó: Horváth Judit

ITHAKA
Homérosz: Odüsszeia alapján
Szövegkönyv: Závada Péter, Szabó-Székely Ármin

Odüsszeusz Nagy Ervin
Pallasz Athéné Mészáros Blanka
Pénelopé Rezes Judit
Kalüpszó Fullajtár Andrea
Nauszikaá Rujder Vivien
Küklopsz Kiss Eszter
Kirké Ónodi Eszter
Antikleia Bodnár Erika
Szirén Jordán Adél

Díszlet: Balázs Juli
Jelmez: Pattantyus Dóra
Koreográfus: Hód Adrienn
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Zene: Matisz Flóra Lili
Világítástervezés: Bányai Tamás
Mozgókép: Varga Vince
Asszisztens: Sütheő Márton
Rendező: Székely Kriszta