Férfitörténetek – Az Ürgék Pelsőczy Réka rendezésében a Kamrában

2018 május 24. csütörtök, 8:48

Május 18-án mutatta be a Katona József Színház az Ürgék című előadást a Kamrában, Pelsőczy Réka rendezésében.

Ajánló a darab elé:

Dokumentumszínház – és mégsem az.x- interjúkból összeálló, folyamatosan formálódó szöveggel. Hétköznapi emberek mesélnek hétköznapi dolgokról egy hétköznapi helyzetben. Szubjektív korrajz és női látlelet a férfiakról, sok zenével és humorral.

Bán János, Pálmai Anna, Ujlaki Dénes és Szacsvay László / Katona Kamra: Ürgék / Fotó: Horváth Judit

Alkotók az előadásról:

“Pár éve csináltam egy darabot a győri Vaskakas Színházban a női viszonyokról, emléket akartam állítani vele azoknak a nőknek, akik meghatározóak az életemben. Már akkor arra gondoltam, hogy ennek mindenképpen meg kellene csinálni a másik oldalát is. Egyrészt azért, hogy meg tudjam fogalmazni, mit gondolok én a férfiakról, másrészt hátha megtudok olyan dolgokat, amik mindig is érdekeltek, például, hogy mit gondol másképp egy férfi, mik a prioritások, mi a különbség közöttünk, és akkor jött ez a lehetőség” – mesélt Pelsőczy Réka a készülő előadásról.

Ujlaki Dénes, Szacsvay László, Dér Zsolt, Bán János és Tasnádi Bence / Katona Kamra: Ürgék / Fotó: Horváth Judit

“Nagyon szeretem a férfiakat, nagyon nehéz helyzetben  vannak a férfiak most, és ez az egész emancipáció rejt magában egy olyan “oldalhajtást”, ami nekem egyáltalán nem tetszik. Lényegében kiheréljük a férfiakat – én ebben nem szeretnék részt venni… Egy férfinak mindig is dolga volt, hogy hódítson, és most hirtelen bűnnek kikiáltani azt, ami eddig teljesen normálisnak számított, és meghurcolni  ezért – ettől nekem inkább hányingerem támad…” – szögezte le a rendező.

Pálmai Anna, Tasnádi Bence / Katona Kamra: Ürgék / Fotó: Horváth Judit

Kritikák az előadásról:

“A három „múlt századi” figurát Bán János, Szacsvay László és Ujlaki Dénes kelti életre. Közülük Ujlaki a leginkább motivált és a legenergikusabb. Van két fiatal férfi is: Tasnádi Bence és Dér Zsolt játssza. Az ő figuráik magabiztosabbak, előadásmódjuk határozottabb, gördülékenyebb. Sokkal érdekesebbek is az idősebb kollégáik által megformált alakoknál. Hiába: a jó színház róluk, vagyis a máról szól, nem a múltról. A régi történetek csak akkor érdekesek, ha tanulsággal szolgálnak a mában. A régi figurákra legfeljebb szeretettel gondolhatunk, és örülhetünk, hogy látjuk őket. Az idősödő színészek a jutalomjátékot megérdemlik” (Kutszegi Csaba, Kútszélistílus).

Tasnádi Bence, Dér Zsolt, Szacsvay László, Bán János, Ujlaki Dénes, Pálos Hanna / Katona Kamra: Ürgék / Fotó: Horváth Judit

“Az öt ürge megnyilatkozásai meglehetősen sötét hangulatú képet rajzolnak ki. Úgy tűnik, ebben a korban férfiak és nők egyaránt csak küszködnek és vergődnek, és csak pillanatokra sikerül megtalálniuk egymás felé az utat. Az ürgék rengeteg sérülést cipelnek magukkal gyermekkoruktól kezdve, és bár akadnak kísérletek a monogám párkapcsolatra és a családalapításra, összességében az elköteleződést nyűgnek, sőt visszataszítónak élik meg. Szép emlékű kalandokból meg akadhat akármennyi, elmúlnak, és csak ürességet hagynak maguk után. A sok zene és önironikus humor mégis ad annyi fájdalomcsillapítót a cseppet sem szívderítő diagnózis elviseléséhez, hogy a nézők elkomorodás helyett végignevessék a darabot. Ráadásul mindennek ellenére az előadás végén elérkezik a vágyott feloldozás is” (Corn & Soda)

A nyílt próbáról készült videót ide kattintva lehet megtekinteni.

Ürgék

Rendező: Pelsőczy Réka

Dramaturg: Török Tamara

Szereplők:

Ujlaki Dénes
Szacsvay László
Bán János
Tasnádi Bence
Dér Zsolt
Pálmai Anna
Pálos Hanna 

Alkotók:

Díszlet: Kálmán Eszter
Jelmez: Keszei Borbála
Zenei vezető: Wagner-Puskás Péter
Zenei szerkesztő: Varga Vince
Koreográfus: Fejes Kitty
Fény: Lohár Antal
Súgó: Fejes Vera
Asszisztens: Tóth Judit

Bemutató: Katona József Színház – Kamra, 2018. május 18.