A Színész Díjban részesült Nemes Wanda

2018 június 04. hétfő, 12:17

Az Újszínház művésze a Magyar Művészetért Díjrendszer 40. jubileumi gáláján, június 4-én A Színész Díjban részesült.

A laudációt Császár Angela, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, Magyar Örökség díjas művésznő írta, aki az Újszínházban játszott Móricz darab során ismerte meg Wandát. Császár Angela így írt az ifjú színésznőről: “Az Új Színházban játszom már ötödik éve, a Nem élhetek Muzsikaszó nélkül című Móricz darabban. Azóta figyelem a színház egyre kitűnőbb fiatal színésznőjét Nemes Wandát. Sudár, remek képességű, ambícióval rendelkező fiatal színésznő, aki fegyelmezett, alázatos a színházzal és a hivatásával szemben, tüzes és érzelmekkel teli a játszott, élt figurákban. Tehetsége, elhivatottsága vitathatatlan! Szívből javaslom a kitüntetésre” – nyilatkozta.

Nemes Wanda a Bolondok grófja című előadásban

Nemes Wandát őszinén meglepte a jelölés: “Régóta dolgozom Angelával de sohasem került szóba köztünk, hogy milyen színésznőnek tart ő valójában engem, emiatt váratlanul ért az ajánlása  – mondta Wanda. – A színház semmihez sem fogható élmény az életemben: minden szerepemet teljes odaadással, hittel teszem a magamévá. Ez az elismerés nagyon jól esik, mert azt érzem, hogy mások is látják mindezt” – nyilatkozta a színésznő.

Nemes Wanda a Bizánc című előadásban

Nemes Wanda 1983-ban született Tatán. 2002-ben érettségizett Debrecenben. A Színház-és Filmművészeti Egytem elvégzése után 2006-8 között a Nemzeti Színház tagja volt. 2009-ben szerződött az Új Színházhoz. Férje, Jánosi Dávid is színész ugyanott. Egy kislányuk van, a kétéves Liza.

Fontosabb szerepei:
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai (Edit)
Molnár Ferenc: Hattyú (Alexandra)
Páskándi: Vendégség (Mária)
Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül (Pólika)
Szabó Magda: Az a szép fényes nap (A lány)
Wass Albert: Funtinelli boszorkány (Nuca)
Kocsis István: Az áldozat (Stefánia)
Herczeg Ferenc: Bizánc (Herma)