“A legfontosabb, hogy nem szabad félni” – Sodró Eliza a III. Richárdról

2018 június 05. kedd, 9:00

A Lady Anna karakterét megformáló Sodró Eliza válaszolt.

A POSZT versenyprogramjának egyik jelöltje a Radnóti Színház III. Richárdja. A világhírű rendező, Andrei Serban értelmezésében különleges helyet kaptak a darab női szereplői, köztük Lady Anna is. A karaktert megformáló Sodró Elizával a Deszkavízió beszélgetett.

Sodró Eliza a “III. Richárd” olvasópróbáján (Fotó: Dömölky Dániel)

A Deszkavízió blog interjújából:

Andrei Șerban rendezte a III. Richárdot, aki nemzetközi szinten elismert szakember. Arra a kérdésre, hogy nagyon más volt-e külföldi rendezővel dolgozni, Sodró Eliza így felelt: “Eleinte féltem az angoltól. Én németes voltam, ezért szégyellős vagyok, mikor angolul kell megszólalnom (…) Aztán egyszercsak arra lettem figyelmes, hogy amíg az agyam fordít, addig nincs ideje hülyeségeken gondolkodni. Amikor keresem a legmegfelelőbb angol kifejezést a kérdésemhez, automatikusan kizárok egy sor lehetséges vakvágányt. Mikor pedig Andrei beszélt, mindig tanultam új szavakat, és emiatt aztán az instrukciók is sokkal intenzívebben fészkelték be magukat a fejembe. Andreinek határozott elképzelése volt arról, hogy milyen is Lady Anna. Az ő víziója elég unikális, Annát nem így szokták elemezni. Nekem pedig az volt a dolgom, hogy ezt az értelmezést a magamévá tegyem, hogy kitaláljam, honnan másszon elő belőlem ez a „powerful woman” – mesélte a színésznő.

Sodró Eliza Anna szerepéről így nyilatkozott: “…alapvetően szinte állandóan önbizalomhiánnyal küzdök. Egy jól eltalált politikai beszédnek viszont kell, hogy legyen ereje. Az valamilyen módon hipnózis, tömegeket képes manipulálni. Én nehezen tudom elképzelni, hogy kiállok az emberek elé, és annyira hiszek a saját gondolataimban, hogy meggyőzöm őket az igazamról. Színészként mások gondolatait mondom. Azokat nem féltem annyira a kudarctól, mint a sajátjaimat. Ezért jobban tudom képviselni őket. Könnyebben védek meg valaki mást, mint saját magamat (…) Hát azt hiszem, ez a legfontosabb. Hogy nem szabad félni. És Anna nem fél” – mondta.

Alföldi Róbert és Sodró Eliza / Radnóti Színház: III. Richárd / Fotó: Dömölky Dániel

A színésznő elárulta: “Volt olyan próba, amikor négy rendező volt a teremben: Andrei, Dana, Rémusz és Robi (Andrei Șerban, Daniela Dima, Szikszai Rémusz és Alföldi Róbert – a szerk)… meg én. Akkor egy kicsit összeugrott a gyomrom, hogy „úristen, ezek mind engem fognak instruálni… fel fognak falni…” de nem így lett. Andrei rendezett, mindenki más pedig végezte a dolgát. Robi is a saját szerepével küzdött és én is az enyémmel. Persze beszélgettünk kettesben is a jelenetről, de sosem zavart össze, pedig megtehette volna, tudja, hogy hallgatok rá. A bemutatón odasúgtam neki a takarásban, hogy jó veled játszani, azt mondta, veled is. Ennyiben maradtunk. Ezek érzékeny dolgok. Nem szabad túlbeszélni” – nyilatkozta Sodró Eliza.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.