Történetének legnagyobb nézőszámát érte el a Vígszínház

2018 június 06. szerda, 15:23

A 122. évadban a Vígszínház 705 előadását összesen 432.193 néző látta. 

Arany János, Molnár Ferenc, József Attila, Dragomán György, Tolsztoj, Dosztojeszkij, Shakespeare, Feydeu műveivel érte el a Vígszínház a történetének legnagyobb nézőszámát.

“Két dologra lehetünk nagyon büszkék. A nézőinkre és a teljesítményünkre” – mondta Eszenyi Enikő – “Csak akkor lehet ennyi nézőnk, ha ennyire magas színvonalú a teljesítményünk, és csak akkor lehet ilyen magas színvonalú a teljesítményünk, ha egy színháznak ilyen erős, tehetséges, összetartó társulata van.”

Vígszínház társulati évadzáró / Eszenyi Enikő

Eszenyi Enikő megköszönte a társulat és a Vígszínház dolgozóinak az évadban nyújtott áldozatos, magas színvonalú munkát. Köszöntötte a társulat hűséges tagjait: Venczel Vera 50 éve, Kútvölgyi Erzsébet 45 éve, Presser Gábor 40 éve szolgálja tehetségével a Vígszínházat. Magyar Péter gazdasági igazgató köszöntötte Eszenyi Enikőt, aki 35 éve hűséges tagja a társulatnak.

Vecsei H. Miklós, Eszenyi Enikő, Ember Márk

„A kiscsillag is csillag díj”–jal járó emlékgyűrűt – amelyet Szatmári István, a Vígszínház egykori színészének emlékére, felesége Szatmári Liza alapított – Hajduk Károly vehette át. A Harsányi Zsolt Emlékdíjat Forgách Andrásnak ítélte oda a kuratórium. A Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, amely 1971 óta kétévente kerül átadásra, az idén Orosz Ákos nyerte el. A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjat idén Vecsei H. Miklósnak adták át. Az Ajtay Andor-emlékdíjat a társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri idén Szilágyi Csengének és ifj. Vidnyánszky Attilának ítélte oda.

A Vígszínház-díjjal olyan művészeket jutalmaz a színház igazgatója, akik kreatív alkotómunkájukkal, kiemelkedő művészi teljesítményükkel hozzájárultak a Vígszínház sikeréhez. Az elismerésben Szép Zsuzsanna és Wunderlich József részesültek.

Köszöntötte az új tagokat, a társulathoz visszatérő Balázsovits Editet, Waskovics Andreát, Szántó Balázst és Gyöngyössy Zoltán.

“Ritka Európában az olyan nagyszínház, amelynek ilyen magas művészi színvonalú repertoárja és 94,83 százalékos látogatottsága van” – mondta Eszenyi Enikő és elárulta azt is, hogy néhány nap múlva a társulat 69 tagja Kínába utazik, ahol a Háború és béke című előadással vesznek részt a Harbini Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

A jövő évadban a premierek között lesz a Vígszínházban Chaplintől A diktátorMolnár Ferenc Liliomja ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében, valamint a Premier című Cassavetes-film színpadi változata Szász János rendezésében. A Házi Színpadon többek közt Igó Éva tolmácsolásában a svédMajgull Axelsson regényének adaptációja, a Nem vagyok Miriam, illetve Lukács Sándor előadásában Kertész Imre műve, a Kaddis, továbbá Kornis Mihály műve, a Kádárné balladája. A Pesti Színházban bemutatják Bulgakovtól a Bíbor sziget című művet Hegedűs D. Géza színrevitelében, Ibsentől a John Gabriel Borkman című drámát Valló Péter rendezésében, valamint a Baal című Brecht-művet Horváth Csaba rendezésében.