Újra látható lesz a Kádár János utolsó beszédéből készült kamaradarab az Erkelben

2018 június 11. hétfő, 13:21

Nagy Imre és társai kivégzésének 60. évfordulóján újra látható lesz a Kádár (leg)utolsó beszéde című előadás, amely az ítélet végrehajtásának pontos pillanatában, hajnali 5 óra 9 perckor kezdődik június 16-án az Erkel Színház nagyszínpadán.

Fülöp Tamás, Kőrösi András / Kádár (leg)utolsó beszéde

Az Ókovács Szilveszter koncepciója nyomán, Novák Tamás által rendezett előadásban Kádár Jánost Kőrösi András, Rajk Lászlót Fülöp Tamás, Nagy Imrét Farkas Dénes alakítja, a további szerepekben Stefánszky István látható.

Az MSZMP Központi Bizottságának zárt ülésén, 1989. április 12-én váratlanul felszólalt Kádár János. Az akkor 77 éves pártfőtitkár a rendszerváltozás előtt nem sokkal próbált számot vetni az 1945 után történtekben vállalt szerepével, felelősségével. Csapongó, sokszor szinte összefüggéstelen beszéde régi bűnök súlyától görnyed, a sok csönd és mellébeszélés közt beszűrődik a valóság is a maga iszonyatával.

Kádár meghasadt tudata megidézi két rettegett démonát, Rajk Lászlót és Nagy Imrét, akik a színpadon is megjelennek. A shakespeare-i királydrámákat idéző hiteles történelmi szöveg mögé korabeli archív filmekből és hangfelvételekből épül díszlet, hogy világossá váljon, a történelem a legkegyetlenebb és legigazságosabb rendező.

Az utolsó beszédből készült kamaradrámát az Operaház különleges helyszínén, a nézőtér alatti zengőtérben mutatták be az 1956-os forradalom 60. évfordulójának alkalmából.

Forrás: Színház.org / MTI

 
 

Kapcsolódó anyagok