Ónodi Eszter, Hegedűs D. Géza és Szulák Andrea is fellépett a 3. Zsidó Művészeti Napokon

2018 június 13. szerda, 10:20

Több mint 24 eseményen közel 300 művész lépett fel 2018. május 28 – június 10. között, az idei Zsidó Művészeti Napokon.

A koncerteken, kiállításokon, könyvbemutatókon, tánc-, illetve színházi előadásokon közel tízezer látogató vett részt. Az idei Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) kiemelkedő programjai között voltak: a Defiant Requiem a Vígszínházban; Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band, a Cotton Club Singers, Falusi Mariann és Horgas Eszter, vagy épp a Hot Jazz Band, Ónodi Eszter, Behumi Dóri és Szűcs Gabi koncertjei. A ZsiMü idején az érdeklődők megismerhették Izrael egyik kiemelkedő énekesnőjének, Ofra Hazának életét, a róla szóló kiállítás és előadás segítségével.

A Zsidó Müvészeti Napokat, már harmadik alkalommal rendezték meg azzal a céllal, hogy bemutassák a zsidó és izraeli kultúra színes világát. A rendezvény indító előadása, a Defiant Requiem – Verdi Terezinben Murry Sidlin vezénylésével az Állami Operaház Zenekara Énekkara, neves szólisták, színészek tolmácsolásában volt látható és hallható a Vígszínházban. Ofra Haza Izrael legismertebb, a nemzetközi színtéren is nagy népszerűségnek örvendő énekesnője volt. A Kelet Madonnája alcímmel készült, az életét bemutató előadás, melyen Náray Erika alakította a legendás dívát. Ezen a programon kívül életműkiállításon is megnézhették az érdeklődők, mi volt Ofra titka. Több százan voltak kíváncsiak az Uránia Nemzeti Filmszínházban és az Izraeli Kulturális Intézetben tartott eseményekre.

Náray Erika / A Kelet Madonnája

A ZsiMü alatt több nagykoncertre is sor került. Az Elvis Presley életéről és zsidó kötelékeiről szóló előadásban Gájer Bálint, Ivan (Ivan & the Parazol), Nógrádi Gergely kántor-operaénekes, a Mongooz and the Magnet zenekar és Bíró Eszter léptek színpadra. A koncert igazi különlegessége, a nagyzenekari kíséret, melyet a Budapest Jazz Orchestra biztosított. A Tiszta Amerika koncerten műfajokon átívelő, amerikai utazásra hívta közönségét a Hot Jazz Band, Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri. A Cotton Club Singers négy év után állt össze, és két teltházas koncertet is adott a MOMkultban. Ezévben a ZsiMÜ programok különlegessége, koncertjeinek színház-szerű előadása volt, melyhez a dramaturgiát Zöldi Gergely biztosította. Így a közönség nemcsak feltételezhette, hanem meg is tudhatta, hogy a sok-sok jól ismert „sláger-zene” mind zsidó zeneszerzők műveit dicsérik.

Zsimü 2018 – Defiant Requiem / Fotó: Vajda Tamás

A komolyzenei és jazz előadások is kimagasló érdeklődésre tartottak számot. Emilio Aversano és Korcsolán Orsolya estje, ahol nem más, mint Vásáry Tamás volt a konferanszié,  az Auer Trió koncertje Hegedűs D. Géza közreműködésével mind nagy sikerrel zajlottak. Fennállásának 20. évét ünnepelte koncertjén a Sabbathsong Klezmer Band, Jávori Fegya közreműködésével. A nagy duett, tos Iván és Sárik Péter szintén hangulatos programmal kápráztatta el a közönséget. Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band sokszínű zenei koncerten mutatkoztak be a Budapest Jazz Clubban, bemutatva egy új tehetséget, Demi Laslo Demeter személyében; Dés Andrást és a Karnas Formulát pedig a Colombus Hajón láthatta a közönség. Kováts Kriszta a Hatszín Teátrumban teltház előtt mutatta be Álomfejtés című új lemezét. Horgas Eszter és Falusi Mariann nem először léptek színpadra együtt, és újra elvarázsolták a közönségüket a Simon and Garfunkel koncertjükön. Az Egy este Esterházy Péterrel című előadásán Dés László teltház előtt mesélt az íróval való legendás, baráti viszonyáról.

Kerekes Viktória, Lázár Kati, Für Anikó, Hámori Gabi, Bíró Kriszta (Thália Színház: nőNYUGAT)

Méltó befejezést és keretet adott a 3.ZsiMünek Berle Sanford Rosenberg életmű koncertje a Frankel Leó úti zsinagógában, ahol káprázatos hangok és különleges hangulat varázsolta el a közönséget, Berle Rosenberg és világhírű tanítványai fellépésével.

Vajda Tamás fotóművész és Rubint Ábrahám Péter kiállítását láthatták az érdeklődők a MazelTovban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Gólem Színház Jaj Istenem! című előadása a Zsimü idején debütált. Hosszú idő után újra látható volt a Nőnyugat Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabi, Kerekes Viktória, Lázár Kati szereplésével. Mindkét színházi előadást a Hatszín Teátrumban láthatták a nézők. Nesama címmel, a DART kortárs táncegyüttes mutatkozott be a Bethlen Téri Színházban.

Alföldi Róbert Zoltán Gábor: Orgia című könyvéből olvasott fel részleteket, Mácsai Pál Veiszer Alindával beszélgetett, Kalmár Tibor pedig bemutatta Jiddische Mamák című könyvét.

A 2019-es ZsiMü programjáról az eseménysorozat honlapján, az ősz folyamán kaphatnak információkat az érdeklődők.