Flashmobbal hívja fel a figyelmet a STEREO AKT és a Mentőcsónak a hajléktalanság problémáira

2018 június 20. szerda, 13:33

A hajléktalanság égető problémájára reagálva, június 22-én, 16 órakor a Nyugati téri lépcső aluljárójára várja az érdeklődőket a STEREO AKT. 

Céljuk, hogy színházi társasjátékuk segítségével rávilágítsanak a fedél nélküliek helyzetére.

Bajkai István országgyűlési képviselő javaslata alapján még az eddiginél is szigorúbb törvényi szabályozással tiltanák a köztéren való életvitelszerű tartózkodást. Még ha az Országgyűlés dönt is a hajléktalanokat kriminalizáló folyamat újabb fejezetéről, az átfogó szociális és lakáspolitikai válság nem szűnik meg.

Ennek apropóján a STEREO AKT, a Mentőcsónak Egység és a Város Mindenkié csoport szeretné játékra invitálni az országgyűlési képviselőket. Ennek a közvetlen hangulatú eseménynek a keretében, szakmai szervezetek és érintettek bevonásával szeretnének párbeszédet kezdeményezni arról, hogy rövidtávú, látszatintézkedések helyett hogyan lehetne valódi lépéseket tenni a hajléktalanság égető problémájának megoldására.

Találkozzunk június 22-én pénteken 16 órakor a Nyugati téri aluljáró lépcsőjén, és a STEREO AKT színházi társasjátékának segítségével ismerjük meg Zsófi, Ferenc és József történetét! Az akció egy stratégiai játékot demonstrál, amelyben három – nemrégiben utcára került – fiktív karaktert irányítanak a nézők, döntéseket hoznak azok mindennapi dilemmáiban, és próbálják hozzásegíteni őket ahhoz, hogy újra legyen hol lakniuk. Aki egy időre a bőrükbe bújik, hamar megérti, hogy akiket az utcán látunk, csak a jéghegy csúcsát jelentik: rengeteg ember küzd lakhatási szegénységgel a legkülönbözőbb okok miatt.

A hajléktalanság problémájának valódi megoldása nem az utcára került emberek üldözése és büntetése, hanem a hajléktalanságot kiváltó és fenntartó szociális és lakáspolitikai tényezők felszámolása lenne, amelyek mindannyiunkat érintenek. Gondoljunk csak a budapesti lakások, szobák bérleti díjaira, amelyek megfizethetetlenek minimálbérből vagy közmunkabérből. Ezt mindenki tapasztalhatja, aki egyedül próbál megélni saját lakástulajdon nélkül.

A szervezők célja, hogy rávilágítsanak, nem azért kell erőnek erejével dolgozni, hogy a közterekről elrejtsük, vagy erőszakkal szállókra, városszéli erdőkbe tessékeljük a fedél nélkül élőket, hanem, hogy legyen hol lakniuk.

A Facebook-esemény ide kattintva érhető el.

Mentőcsónak Egység – STEREO Akt
Cím nélkül
hajlék-kaland-játék

Tudod már, hol fogsz aludni ma este? És hogy hány fok lesz éjszaka? Hányszor eszel meleget egy héten? Mikor zuhanyoztál utoljára? Eszel kukából? Kértél már pénzt idegenektől? Tudod mi lesz veled fél év múlva?

Nem telik el úgy nap Magyarországon, hogy két-három ember ne veszítené el lakhatását. Ebből az élethelyzetből szinte csak emberfeletti erővel, nagy szerencsével és támogatók révén lehet kiemelkedni. A Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt közös előadása egy interaktív színházi társasjáték, amely által a hajléktalan emberek életébe nyerünk bepillantást, játékosként megpróbálhatunk megélni, túlélni fél évet otthontalanul.

Az előadást négy szereplő játssza: két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás, aki szakértőként segít kiigazodni a sokak által alig ismert világban.

A felnőtt közönségnek és középiskolai diákoknak egyaránt játszott előadás egy helyzetjelentés saját társadalmunkról, amely egyfelől rávilágít a hajléktalanság mindannyiunkat érintő okaira, és megkérdőjelezi azokat a káros előítéleteket, amelyek azt állítják, hogy „annyit érsz, amennyi pénzed, van”, és „ha szegény vagy, magadra vess.

Alkotók:
Szereplők: Balog Gyula, Kőszegi Mária, Szabó Zola
Játékvezető-szakértő: Szenográdi Réka
Szerző: Fábián Gábor és a stáb
Dramaturg: Ivanyos Ambrus
Zenei vezető: Rimóczi István
Látvány: Schnábel Zita
Grafika: Szabados Luca
Játékfejlesztők: Tar Ágnes, Bass László, Csató Bálint, Gosztonyi Márton, Jakus Róbert
Konzultáns: Bass László
Produkciós asszisztens: Török Tímea, Tési Dóra
Produkciós vezető: Trifonov Dóra
Rendező: Boross Martin