Egyre több törzsnézőt fogad a Mozsár Műhely – Öt premierrel készülnek!

2018 június 27. szerda, 7:00

Két saját produkcióval és további három bemutatóval érkezik októbertől a Nagymező utcai Mozsár Műhely harmadik évada. Olyan előadókkal találkozhat a közönség, mint Bercsényi Péter, Szabó Erika, Ódor Kristóf, Mohai Tamás,  Makranczi Zalán, Mészáros Piroska, Seress Zoltán és Szorcsik Kriszta.

Döbrösi Laura, Mohai Tamás / Így viszik át / Fotó: Szokodi Bea

Erdeős Anna rendezésében kerül bemutatásra Magyarországon előszőr az Anthony Burgess Egy tenyér ha csattan című népszerű regénye alapján készült színdarab Szabó Erika, Ódor Kristóf és Mohai Tamás előadásában. Lackfi János Minden napra egy sztori elnevezésű kalendárium jellegű írásfolyamát pedig Korcsmáros György szerkesztette olyan jelenetfüzérré, amely kiegészítve az Alpár Balázs által megzenésített Lackfi-versekkel igazi szórakoztató, tanulságos és korunk abszurditásával szembesítő estté áll össze Grisnik Petra és Makranczi Zalán előadásában. A 2018/2019-es évadban továbbá olyan kiemelkedő előadókkal találkozhat a közönség a Mozsárban, mint Bercsényi Péter, Kakasy Dóra, Mészáros Piroska, Seress Zoltán, és Szorcsik Kriszta.

Patkós Márton, Zsótér Sándor / Homokember / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A második évad további sikereket és újításokat hozott a színház életébe, érezhetően egyre népszerűbbek az előadásaink, egyre több törzsnézőnk van, éppen ezért vezettük be az idei évben a 3 és 4 alkalmas szabadbérleteket is” – mondja Megyeri Léna, a Mozsár Műhely produkciós vezetője a második évadról. A vezető a Deszkavízió blog interjújában elmondta: “Mivel sok színház van nagyon közel egymáshoz, azt gondolhatnánk, hogy egymás konkurenciái vagyunk. Eléggé más dolgokat csinálunk, más az arculatunk, szerintem ezzel inkább segítjük egymást, mintsem elvennénk a másik nézőit. Budapesten iszonyatosan nagy a túlkínálat, ezért is kihívás megszólítani a nézőket (…) Törekszünk arra, hogy az előadásainkkal a fiatalabb korosztályt is meg tudjuk szólítani, vannak kifejezetten számukra készült produkcióink és ezért hoztuk létre a diákjegyet is. Alapvető célja szerintem minden színháznak, hogy bevonzza a fiatalokat, hiszen amellett, hogy meg kell tartani a meglevő közönséget, fontos kinevelni a leendő nézőket is” – nyilatkozta.

A szeptemberben megújult nézőtér mellett a színpadtechnikát is továbbgondolta a Mozsár. Ennek köszönhető, hogy a kis színpadon a kreatív koncepciók megvalósítására számos lehetőség kínálkozik az alkotók számára.

A második évadban három előadást mutatott be a Mozsár Műhely, illetve láthatók voltak az Orlai Produkciós Iroda Élet.történeketek.hu színházi sorozatának előadásai Borbély Alexandra, Ullmann Mónika, Egri Kati, Egri Márta, Epres Attila és Lázár Kati szereplésével.

Szilágyi Csenge, Nagy Dániel Viktor / 100 szóban a város / Fotó: Sin Olivér

A tavaly meghirdetett produkciós pályázaton kiválasztott darabok, az Így viszik át, a Terike&Irén és a Homokember mellett márciustól a Szomjas férfiak sört isznak helyettem című előadás is a Mozsárban látható. Mind a négy nagysikerű produkció látható lesz a Mozsár Műhely következő évadában is, akárcsak az első évad óta sikeresen futó előadások, mint a 100 Szóban a Város (Nagy Dániel Viktor, Szilágyi Csenge),  a Beszélő levelek (fellépett többek közt Lackfi János, Orosz Ákos, Simon Kornél, Gryllus Dorka, Hernádi Judit és még sokan mások), és a Kortalan Kortárs  (Fodor Annamária, Herczeg Adrienn, Járó Zsuzsa).

Terike&Irén / Fotó: Kallai Tóth Anett

A Mozsár Műhely saját produkciói

A 2018/2019-es évadban két saját produkciót is bemutat a Mozsár Műhely. Anthony Burgess, a Gépnarancs szerzőjének másik népszerű regényéből, az Egy tenyér ha csattanból Lucia Cox angol drámaíró készített színpadi adaptációt. Erdeős Anna rendezésében a Mozsár Műhely októberben mutatja be elsőként Magyarországon a darabot Szabó Erika, Ódor Kristóf és Mohai Tamás előadásában.

Netentúli történetek – ezt blogozd ki! címmel kerül színpadra Lackfi János Minden napra egy sztori címen futó, kalendárium jellegű írásfolyama Korcsmáros György rendezésében, Grisnik Petra és Makranczi Zalán előadásában.

Pályázat-nyertes produkciók

A Mozsár Műhely immár harmadik alkalommal írt ki produkciós pályázatot, amire független alkotók, alkotócsoportok, társulatok jelentkezését várták. Az idei évben a kiválasztott előadások reflektálnak a szerelemre, az abszurdra, az önmegvalósításra és az ettől elválaszthatatlan önkeresésre.

Novemberben Telihay Péter rendezésében mutatják be a A pandák gyönyörű utazása című darabot Szorcsik Kriszta és Seress Zoltán előadásában. A Matei Vișniec kortárs román író darabja alapján született előadás alapja az álmok és a valóság határán imbolygó alakok kapcsolatának intimitása.

Járó Zsuzsa, Herczeg Adrienn, Fodor Annamária / Kortalan Kortárs / Fotó: Kallai Tóth Anett

Fodor Annamária a népszerű előadássorozat, a Kortalan Kortárs egyik színésznője rendezőként is bemutatkozik az Ég és nő között című előadásban, amit december 31-én, az év utolsó napján láthatnak majd a nézők Kakasy Dóra és Bercsényi Péter előadásában. Dodo Gombár színdarabja játék a valósággal, őrület a jelennel, múlttal, jövővel. Két csodálatos ember, akik a teremtéstől a gyönyörédes megöregedésig kísérik egymást. Temérdek játékkal, szenvedéllyel jutnak végig a 12 részen, fájdalommal, de a legnagyobb Szerelemmel.

Februárban lesz látható a Színésznő a multiban című monodráma, amely egy humoros korrajz egy különös személyes történetbe ágyazva. Mészáros Piroska személyes történetein keresztül világít rá arra, hogy a call center igazából mennyi színházi helyzetet és humort rejt magában. Bemutatja, hogyan néz ki a multis állásinterjú, az úgynevezett assessment day, a csapatépítés, vagy éppen a munkahelyi tréning.