Megkezdődött a 7. Országos Playback-színházi Találkozó

2018 július 06. péntek, 17:18

Hetedik alkalommal rendezik meg az Országos Playback-színházi Találkozót Budapesten; a július 6-tól július 8-ig tartó eseményen a látogatók az előadások mellett számos workshopon nyerhetnek bepillantást a playback-színházi technikákba és módszertanba.

A budapesti Eötvös József Gimnáziumban megrendezett találkozón megjelenik a magyarországi playback-színházi társulatok jelentős része – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, a hétvége legtöbb interaktív rendezvénye mindenki számára nyitott. A színes programban helyet kap többféle playback-módszertani workshop is, amelyek során a látogatók bepillantást nyerhetnek a Magyarországon is egyre jobban terjedő műfaj technikáiba.

A közönség bevonásával játszó műfajban a playback-színészek a jelen lévő nézőktől kapják a tartalmat. Nincs előre megírt forgatókönyv, a résztvevők közül bárki elmesélheti saját élményét, hangulatát, történetét. Ezekből születik meg a visszajátszott jelenet, és a történetek egymás után kapcsolásából épül fel az improvizatív, mindig csak az adott pillanatban létező előadás, a nézőtér és a színpad közös alkotása.

A nézők a saját élményeiket, gondolataikat, érzéseiket, vágyaikat vagy félelmeiket látják viszont a színpadon. A színházi módszerrel Magyarországon már csaknem húsz társulat dolgozik, az előadások középpontjába sokszor fontos társadalmi-szociális vagy pszichológiai kérdésköröket állítanak.

A találkozón a nézők megismerhetik többek között a FineArt Playback Group, a Fabulatorium Playback Színház, a Pepita Playback Társulat, a Pécsi Playback Színház, az M1M Akciócsoport, a Pszínház Playback Színházi Társulat és a Rögtönzések Színháza mint Üveggyöngyjáték munkáját. A magyar társulatok mellett egy nemzetközi playback-duó is bemutatkozik: a JFK Lives they are a-changing… – Életvált(oz)ások című előadását is láthatja a közönség.

A találkozón 15 workshopból választhat és 8 előadást láthat a közönség. Szombaton és vasárnap napközben workshopokat tartanak, pénteken és szombaton este pedig előadások láthatók.