25 év, 25 nap, 25 esemény – Az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel

2018 július 17. kedd, 8:10

Szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel rendezik meg azt a programsorozatot, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét.

Az NKA ajánlója:

2018-ban ünnepli negyedszázados születésnapját a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a rendszerváltás utáni hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézménye. Az eltelt 25 év alatt az NKA a kulturális élet valamennyi területén megkerülhetetlen szereplővé vált, legyen szó könyvkiadásról, színházról, táncról, képzőművészetről, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közművelődésről. Az NKA bizottságában és kollégiumaiban a magyar kulturális élet meghatározó szereplői és jelentős alkotói ülnek, az ő javaslataik alapján hozza meg az Alap forráselosztásra vonatkozó döntéseit.

Mint ismert, az NKA fő bevételi forrása a Szerencsejáték Zrt. által realizált ötöslottó szerencsejáték játékadó összegének 90 százaléka. Ezen felül jelentős bevételi forrásként a közös jogkezelő szervezetektől (pl. Artisjus, Magyar Reprográfiai Szövetség) átutalt jogdíjbevételekkel, a kulturális adó teljes összegével, a központi költségvetési előirányzatokból átvett pénzeszközökkel, valamint egyéb bevételekkel is rendelkezik.

2018. szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel kerül megrendezésre az a programsorozat, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit, valamint a kulturális élet azon területeit, ahol az Alap tevékenységének köszönhetően maradandó értékek, alkotások, művek születhettek és születnek ma is. Az NKA az elmúlt 25 évben számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak köszönhetően váltak országszerte ismertté.

A 25. évforduló szeptember 23-i nyitó eseményének – ahol az a műfaji sokszínűség jelenik meg, ami a Nemzeti Kulturális Alapot jellemzi – a Művészetek Palotája ad otthont, ahol az NKA által támogatott előadó-művészeti területek olyan prominens képviselői lépnek fel, akik már a szervezet első évében, vagyis 1994-ben támogatást nyertek. Partnerük az adott terület egy ifjú tehetsége lesz a jelenlegi pályázói körből. Így jelen lesz többek között Molnár Piroska, Balázs János, Bíró Eszter, Novák Péter és a Fölszállott a páva fiatal tehetségei, a Zsuráfszky Zoltán vezette Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Győri Balett valamint a Vashegyi György művészeti vezetésével működő Orfeo Zenekar.

Különleges helyszínen, a Mahart egyik hajóján valósul meg az a kiállítás ahol a 2018/2019-es színházi évadban 25. életévüket betöltő alkotók műveiből nyílik tárlat. A 25 éves előadó-művészek pedig a záró gálán mutatkoznak be a Várkert Bazárban október 17-én. Egyébként ezen a hajón tartják azt a könyvbemutatót is szeptember 24-én, ahol az Alap a 25. évfordulóra készülő, az elmúlt öt évet összegző összefoglaló kiadványát mutatják be, amelyhez, hogy teljes képet kaphassanak az olvasók, újra kiadják a 20. évfordulóra íródott kötetet

Az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, amelyek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több rendezvény határon túli településen kerül megrendezésre. Így Nagyváradon a Szigligeti Színházban az Imre Zoltán Program nyerteseinek táncelőadását tekinthetik meg az érdeklődők, a szlovákiai Nagyszelmencen, a szlovéniai Lendván és a szerbiai Szabadkán a Határtalan kultúra – megtartó közösségek és az ezerarcú művelődés címmel a Közművelődés Kollégiuma tart rendezvényeket.

Az NKA is kiemelten fontosnak tartja, ezért több esemény is kapcsolódik a Családok Évéhez; a Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztivál a szentendrei Skanzenben, ahová a Népművészet Mestere és a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett előadókat (zenészeket, énekeseket, táncosokat) és tárgyalkotó mestereket hív a Halmos Béla Program Kollégium és a Népművészet Kollégiuma, vagy a Millenáris területére szervezett egész napos táncművészeti projekt workshopokkal, showcase-zel és táncbemutatókkal. A Családok Évének gondolatisága jelenik meg az ország legjobb báb együtteseit felvonultató kecskeméti Magyarországi Bábszínházak Találkozóján, a pécsi Zsolnay Negyedben megvalósuló Családi NKA Minifesztiválon, az Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégiuma által szervezett különleges aggteleki barlangtúrán, vagy a Sétálj, gyalogolj, bringázz! címet viselő kulturális örökség túrákon az ország 10 helyszínén.

Az NKA épülete

Az NKA épülete

Sor kerül természetesen nagyszabású, több ezer nézőt szórakoztató rendezvényre is. A Papp László Budapest Sportarénába várják a közönséget egy különleges koncertre, ahol a rock, az alternatív, a világzene, a jazz, a hip-hop és az elektronikus zene jegyében egyszeri és megismételhetetlen produkciókat hallhatnak az érdeklődők, hiszen Nagy Feró a Republic-kal, a The Biebers Charlie-val, a Hooligans a Punnany Massif-val, a Magashegyi Underground Mező Misivel és a Brains Caramellel lép fel. A feltörekvő, fiatal könnyűzenészeket támogató Hangfoglaló Program Debrecenben szervez koncertet, valamint Somló Tamás munkásságát bemutató kiállítást és könyvbemutatót. A komolyzene kedvelői a Pesti Vigadóban élvezhetik a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjét.

Az NKA által támogatott írók munkáiból versszínházi előadás valósul meg Kaposváron és a jubileumra megjelenik egy antológia, amiben az Alap által felkarolt szerzők kapnak helyet. E könyvbemutatónak a Petőfi Irodalmi Múzeum ad otthont. Számos kiállítás is nyílik a rendezvénysorozat idején; 25 év legjobb munkáit gyűjti össze a Fotóművészet Kollégiuma és a Képzőművészet Kollégiuma. Előbbi anyag Kaposváron, utóbbi Balmazújvárosban, Hódmezővásárhelyen és Szentendrén lesz látható. A Közgyűjtemények Kollégiuma a Hungaricana nevű virtuális közgyűjteményi portál digitalizálási eredményeit mutatja be Miskolcon, amely ezt követően országos vándorkiállításra indul. Az Iparművészet Kollégiuma a pécsi M21 galériába várja a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóit a nagy mesterekkel közös kiállításra. A filmesek az elmúlt 25 év minden évéből egy támogatott filmet kiválasztva 25 filmet vetítenek a Puskin Mozi 5 termében.

Végül, de nem utolsó sorban több konferenciát is szerveznek ezen időszakban. Az NKA az Akvárium Klubban Pályázók és ítészek, avagy az NKA a pályázók szemével címmel rendezi meg programját, a Magyar Építőművészek Székházában Az építés, mint teremtés- építészet ma, virtuális térben címmel tartanak workshopot, az örökségvédők az Aquincumi Múzeumban találkoznak a Múltunk jövője jelen időben – Eredmények és lehetőségek – konferencián.