“Izgalmas kívülről látni a saját életedet” – Fenyő Ivánról szól az AlkalMáté idei előadása

2018 július 26. csütörtök, 7:00

Fenyő Ivánról szóló darabot mutat be idén az AlkalMáté Trupp. Az előadást, amelyben ismét egy osztálytársukról vallanak az első Máté-Horvai-színészosztály tagjai, július 26. és 29. között összesen hét alkalommal játsszák a Jurányi Inkubátorházban.

Máté Gábor és Horvai István 2003-ban végzett színészosztálya minden évben találkozik és AlkalMáté Trupp néven közös produkciót hoz létre. Az első években három különböző előadás született, majd 2007-ben sorozatot indítottak, amelyben évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozzák fel.

Máté Gábor ennek kapcsán korábban elmondta: “Ez egy szerződésszerűség egymás között, hogy ezt végigcsináljuk, ha van rá lehetőség”. Amikor kitalálta, hogy mindenki sorra kerül az osztályból, ez azt is jelentette, hogy a munka 14 évig fog tartani.

Gál Kristóf, Dömötör András és Vajda Milán / AlkalMáté Trupp: Fenyõ Iván / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A főleg improvizációkból születő produkció a főhősök különbözősége miatt mindig más lesz, ám mindig szórakoztató formában, humorral és sok zenével dolgozzák fel a kiválasztott életét: “Ez szakmailag is nagyon izgalmas, hiszen mindig arról szól, hogy ki hol tart” – hangsúlyozta Máté Gábor.

Az idei a tizenkettedik produkció, címszereplője pedig Fenyő Iván színművész. (Eddig Járó Zsuzsáról (2007), Szandtner Annáról (2008), Kovács Patríciáról (2009), Máthé Zsoltról (2010), Mészáros Mátéról (2011), Péter Katáról (2012), Száraz Dénesről (2013), Gál Kristófról (2014), Dömötör Andrásról (2015), Mészáros Béláról (2016) és Vajda Milánról (2017) készült darab.

Jordán Adél és Szandtner Anna / AlkalMáté Trupp: Fenyõ Iván / MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Jurányi Ház közleménye szerint az idei előadásban Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Máthé Zsolt, Szandtner Anna és Vajda Milán szerepel. Zenei vezető:  Dargay Marcell, a látvány Kálmán Eszter munkája.

Fenyő Iván 1979. június 15-én született Budapesten. A színjátszással Földessy Margit stúdiójában került először közelebbi kapcsolatba, majd ezt követően az Új Színház Stúdiójában tanult, illetve játszott. 2003-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Diplomamunkáját Anthony Hopkinsból írta. Tanulmányai elvégzése után a Katona József Színházhoz szerződött, jelenleg szabadúszó. Később inkább a filmes szakma felé fordult, több játékfilmben is láthattuk már. 2005-ben Sam Mendes Oscar-díjas amerikai rendező háborús filmjében, a Bőrnyakúakban Pinko tengerészgyalogost alakította.

Jordán Adél, Czukor Balázs és Fenyő Iván / Fotó: Dömölky Dániel

Az előadás kapcsán készült interjúban Fenyő Iván a színművészetis évekre élete egyik legszebb időszakaként emlékezik: “Ott szárnyalhattam, kiteljesedhettem, bármilyen ötletemet megcsinálhattam, énekelhettem, zenélhettem, rendezhettem. Nagyon tehetséges és jó emberek jártak az osztályba. Máté Gábor és Horvai István osztályfőnökök kiváló mestereink voltak” – hangsúlyozta a színész. Kitért arra is, hogy korábban miért szállt ki a csapatból, miért nem vett részt az AlkalMáté előadásain: “Egy idő után egyszer csak nem éreztem magunk között azt a nagy szeretetet és összetartást, amit anno. És amit érdekes módon most megint érzek. Közöttük is egymás felé, és bennem is feléjük” – fogalmazott. A róla szóló darab kapcsán azt mondta: úgy izgalmas, ha nincsenek tabuk: “Szeretnék mindent megmutatni, hol tartok most emberileg. Honnan jöttem és mivé lettem” – fogalmazott Fenyő Iván.

A színész azt is elmondta: “Kívülről látni a saját életedet, izgalmas lehet. Az utóbbi félév életem egyik legnehezebb szakasza volt. Erről is lehetne beszélni. Szeretném, ha terápia lenne, nem színháznak fogom fel. A Fenyő Iván ezekről is szólhatna, és ha én, mint Fenyő Iván, aki mindegy, hogy színész vagy nem színész, rá tudok látni az életemre, az egy nagyon fontos és hasznos dolog lenne” – nyilatkozta.

Az AlkalMáté Facebook oldalán az egykori osztálytársak is megszólalnak. Gál Kristóf elárulta: “Másodév végéhez közeledve – én Istentől már két éve eltávolodva – az akkor szinte hívőként ateista Iván leültetett és alaposan kiosztott, hogy mennyire rossz úton járok, hogy nem vagyok önmagam, hogy iszom, csajozok és mindent megtagadok abból, ahonnan jövök, holott nekem éppen azok az értékeim. Olyan lenyűgöző és váratlan volt ezt a fejmosás, hogy jelentős változás következett az életemben, még azon a nyáron visszataláltam a gyökereimhez. Iván megnyilatkozása tulajdonképpen egyik mérföldköve lett a felnőttéválásomnak. Később értettem meg, hogy Isten (akiket ez zavar azoknak a gondviselés) nem válogat a kegyelem eszközeiben: akár egy istentagadó is lehet az, aki megmutatja a helyes utat.”

Fenyő Iván

Máthé Zsolt is egy főiskolai történetet osztott meg: “Harmadév első felében Ionescoval és Beckett-tel foglalkoztunk a színműn, többek között a Különóra című darabbal is, amelyben egy tanár és egy diáklány szerepel, és a tanárnak több oldalnyi, rettenet nehéz nyelvezetű monológjai vannak. Vért izzadtunk, én legalábbis, a szövegtanulással. Iván háromszor-négyszer elolvasta, és lényegében kívülről tudta, mi több, rögtön játszott ezekkel a szövegekkel. Én meg az államat keresgéltem” – mesélte az Örkény Színház színésze.

További történeteket és információkat az AlkalMáté Facebook oldalán találnak.

A Fenyő Iván című előadást a július 26-i, csütörtök esti bemutató után 27-től 29-ig, péntektől vasárnapig, naponta kétszer, 18 órától és 20 óra 30 perctől játsszák a Jurányi Házban.

Forrás: Színház.org / MTI