Felújíthatják a Városmajori Szabadtéri Színpadot

2018 augusztus 05. vasárnap, 7:42

Hamarosan ötletpályázatot írnak ki a Városmajori Szabadtéri Színpad átalakítására – jelentette be az InfoRádió Aréna című műsorában Bán Teodóra. 

A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a kerület is eltökélt a mára kissé retró miliőjű, csaknem ezerfős színház felújításában.

Bán Teodóra elmondta: Pokorni Zoltánnal, a 12. kerület polgármesterével gondolkodnak a színház megújításán, ám ehhez a főváros támogatására is szükség lenne. „Néhány hónapja foglalkozik a kerület polgármestere is azzal a lehetőséggel, hogy fel kell újítani a színházat, korszerűbb körülményeket kialakítani, mind az éttermet érintően, mind a parkolási lehetőséget tekintve” – fogalmazott.

A nyári színház művészeti vezetője bejelentette: első lépésként rövidesen kiírják a Városmajori Szabadtéri Színpad átalakításáról szóló ötletpályázatot. Az építészeket, tervezőket megszólító felhívás arra kíváncsi, hogy látják a színház újragondolását, illetve hogyan alakítanának ki korszerű technikát a helyszínen. A Városmajori Szabadtéri Színpad ezer nézőt fogad be esténként, és a csaknem három hónapos nyári szezonban mintegy 60 előadást tartanak itt.

Bán Teodóra arról is beszélt, hogy idén várhatóan átlépik a százezres nézőszámot a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad előadásai. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: jól elkülöníthető, sajátos profilú intézményekről van szó; a zenés produkciók miatt a külföldi turistáknak főként a Margitsziget kínál programokat.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját. Bán Teodóra kiemelte: az elmúlt években kialakult markáns profilban egyaránt helye van operának, klasszikus- és könnyűzenei koncerteknek, színházi előadásoknak. Arra törekszenek, hogy minél több egyedi, saját produkciót hozzanak létre, és a már korábban bemutatott előadásokat is igyekszenek nemzetközi fellépőkkel színesíteni. Bán Teodóra szerint a két nagy játszóhelyükön idén várhatóan átlépik a százezres nézőszámot. Az ügyvezető hozzátette: a három hónap alatt több mint 100 előadást tartanak, a városmajori intézmény 1000, míg a margitszigeti 3000 fő befogadására képes.

A kulturális turizmus jelentős részét adja a főváros idegenforgalmának – hangsúlyozta a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A céljuk az, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivállal, a Nyári Fesztivállal, az őszi Cafe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal és a téli vásárokkal az év egészében csábító kulturális kínálatot nyújtsanak a külföldi és magyar látogatóknak egyaránt.

Forrás: infostart.hu