“Egy szakmának mindig jót tesz, ha van mire emlékezni” – Scherer Péter az OSZMI videójában

2018 augusztus 06. hétfő, 8:02

A színész-rendező az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet videójában nyilatkozott.

“Ha megkérdezik, mit szeretek jobban, filmezni vagy színházban játszani, mindig azt szoktam mondani, a film mégiscsak megmarad. ha belegondolsz, a 30-as, 40-es, 50-es évek mozijaiból mi az, amit látnak a fiatalok. ki az aki betesz egy ilyen filmet? Magyarul nem ringatom magam abban, hogy ha ez meglesz, hozzáférhető lesz, akkor nézni fogják az emberek. ugyanakkor egy szakmának mindig jót tesz, ha van mire emlékezni, ha az elődök cselekedetei láthatóak. Latinovits Ady-lemezét a mai napig felteszem sercegő bakeliten, és az nekem él. Ami igazán jó, az tud működni távolabbról is” – mondta Scherer Péter.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet „Színházi emlékezet megőrzése” elnevezésű projektjének célja egy olyan könnyen kezelhető, végiggondolt, komplex adatbázis létrehozása volt, mely nemcsak leírja, tárolja és közzé teszi a kutatók által összegyűjtött színházi dokumentumokat, hanem előre meghatározott szakmai szempontok szerint rendezi, előfeldolgozza a forrásokat. Nemcsak a leíró adatokat, hanem magukat a forrásokat is elérhetővé teszik digitális formában, valamint a kutatás – részben a honlapon publikált – szöveges eredményeit is összekapcsolják a múzeum gyűjteményében található forrásokkal.

A digitális platform (szinhaztortenet.hu) további feladata, hogy olyan publikációs felületként működjön, melyet minden későbbi szakmai és tudományos publikáció referenciaként jelölhet meg, mivel az egyes előadásokról, színészekről, színházról fellelhető információ szakmailag alátámasztva, megszerkesztve tárul a közönség elé.