“A színház a pillanaté” – Kamarás Iván az OSZMI videójában

2018 augusztus 11. szombat, 8:10

A színész az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet videójában mesélt.

“Én például használnék egy ilyen oldalt, mert saját magamról is talán előkutathatnék olyan dolgokat, amik esetleg már az emlékeimben sincsenek meg. Ezerszer össze kellett már szednem a saját anyagaimat, önéletrajz és weboldal céljából, mindenféle ügyek miatt, hogy meglegyen az összes munkám időrendben, sorrendben, és bizony problémát okozott összeszedni. (…) A színház a pillanaté, olyan mint egy utazás, egy olyan élmény, amit viszel magaddal a sírba is. Ami dokumentálva van, az mégis valahol megmarad. Egy kritika is megmarad, ha az rossz kritika, az szívás” – mondta Kamarás Iván.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet „Színházi emlékezet megőrzése” elnevezésű projektjének célja egy olyan könnyen kezelhető, végiggondolt, komplex adatbázis létrehozása volt, mely nemcsak leírja, tárolja és közzé teszi a kutatók által összegyűjtött színházi dokumentumokat, hanem előre meghatározott szakmai szempontok szerint rendezi, előfeldolgozza a forrásokat. Nemcsak a leíró adatokat, hanem magukat a forrásokat is elérhetővé teszik digitális formában, valamint a kutatás – részben a honlapon publikált – szöveges eredményeit is összekapcsolják a múzeum gyűjteményében található forrásokkal.

A digitális platform (szinhaztortenet.hu) további feladata, hogy olyan publikációs felületként működjön, melyet minden későbbi szakmai és tudományos publikáció referenciaként jelölhet meg, mivel az egyes előadásokról, színészekről, színházról fellelhető információ szakmailag alátámasztva, megszerkesztve tárul a közönség elé.