“Egy lépéssel közelebb jutottunk a kutatáshoz, a közönséghez” – Háy János az OSZMI videójában

2018 augusztus 12. vasárnap, 8:19

Az író az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet videójában nyilatkozott.

“Az alapvető hozzáállásom az, hogy minden színházi anyagot – így a Színházi Intézet anyagát is – minél jobban hozzáférhetővé kell tenni. Nyilván ha ez digitalizálva van, az okkal egyszerűbb és sokkal praktikusabb. Amikor kiadói munkás és szerkesztő voltam, nagyon sokszor megfordultam az intézet könyvtárában, mert nagyon sok régi és érdekes anyag van, háború előtti anyag, tehát ez egy értékes intézet és értékes múzeum, és ha mindez digitalizálva van, akkor egy lépéssel közelebb jutottunk a kutatáshoz, a közönséghez. Minden ilyesmi szerintem nagyon-nagyon fontos” – mondta Háy János a videóban.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet „Színházi emlékezet megőrzése” elnevezésű projektjének célja egy olyan könnyen kezelhető, végiggondolt, komplex adatbázis létrehozása volt, mely nemcsak leírja, tárolja és közzé teszi a kutatók által összegyűjtött színházi dokumentumokat, hanem előre meghatározott szakmai szempontok szerint rendezi, előfeldolgozza a forrásokat. Nemcsak a leíró adatokat, hanem magukat a forrásokat is elérhetővé teszik digitális formában, valamint a kutatás – részben a honlapon publikált – szöveges eredményeit is összekapcsolják a múzeum gyűjteményében található forrásokkal.

A digitális platform (szinhaztortenet.hu) további feladata, hogy olyan publikációs felületként működjön, melyet minden későbbi szakmai és tudományos publikáció referenciaként jelölhet meg, mivel az egyes előadásokról, színészekről, színházról fellelhető információ szakmailag alátámasztva, megszerkesztve tárul a közönség elé.

Leadfotó: Valuska Gábor