“A mai időkben újra fénykorát éli az operett” – Oszvald Marika az OSZMI videójában

2018 augusztus 13. hétfő, 9:04

A szubrett az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet videójában nyilatkozott.

“Én azt tapasztalom a mai időkben, hogy újra fénykorát éli az operett. Ezt azért mondhatom, mert apukám, Oszvald Gyula operaénekes és az Operettszínház bonvivánja is volt, anyukám, Halasi Marika pedig szintén szubrett volt, tehát én tulajdonképpen hatvan évre visszamenőleg látom a dolgokat. Már egészen kis gyerekként is benne voltam a dolgokba őáltaluk. Volt egy idő az 50-es, 60-as években, amikor a grófok és hercegek nem voltak divatban, mindent meg akartak modernizálni, és születtek ezek a szocialista operettek…” – mesélte Oszvald Marika, aki azt is elárulta, egyáltalán nem szégyelli a haknizást. “Igen, elmegyünk vidékre, és ott találkozunk a vidéki közönséggel. Egyszerűen imádják, szeretik, és nem csak az idősebb generáció, ezt eskü alatt vallhatom, hogy a négy évesektől kezdve mindenki tombol és őrjöng. Borzasztó nagy szeretetben van részem mindenhol” – hangsúlyozta a színésznő.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet „Színházi emlékezet megőrzése” elnevezésű projektjének célja egy olyan könnyen kezelhető, végiggondolt, komplex adatbázis létrehozása volt, mely nemcsak leírja, tárolja és közzé teszi a kutatók által összegyűjtött színházi dokumentumokat, hanem előre meghatározott szakmai szempontok szerint rendezi, előfeldolgozza a forrásokat. Nemcsak a leíró adatokat, hanem magukat a forrásokat is elérhetővé teszik digitális formában, valamint a kutatás – részben a honlapon publikált – szöveges eredményeit is összekapcsolják a múzeum gyűjteményében található forrásokkal.

A digitális platform (szinhaztortenet.hu) további feladata, hogy olyan publikációs felületként működjön, melyet minden későbbi szakmai és tudományos publikáció referenciaként jelölhet meg, mivel az egyes előadásokról, színészekről, színházról fellelhető információ szakmailag alátámasztva, megszerkesztve tárul a közönség elé.