Tematikus utcákkal és színházi produkciókkal is készül a 10 éves Pozsonyi Piknik

2018 augusztus 26. vasárnap, 7:00

Szeptember 1-jén, szombaton három színpadon mintegy száz produkcióval vár mindenkit Újlipótváros civil kulturális fesztiválja.

10 éves Újlipótváros civil kulturális fesztiválja. Szeptember 1-jén, szombaton 10-21 óra között a jól bevált helyszínen, a XIII. kerületi Újpesti rakparton, a Jászai Mari tér és a Szent István Park között kínál a Piknik sokszínű, klasszikus és kortárs kultúrát.

Fotó: pozsonyipiknik.hu

Fotó: pozsonyipiknik.hu

Piknikhagyomány a tematikus utcák sora, bár a színházak utcája ma már inkább színházak parkja lesz, oly sok társulattal és művésszel találkozhatnak az érdeklődők és rajongók a Szent István park keleti oldalán. Idén is kortárs festőművészek serege várja az érdeklődőket, munkáikra a helyszínen licitálni lehet, a bevétel jótékony célokat szolgál. A tematikus utcák közül nem marad ki idén sem a könyvesek utcája az Újpesti rakparton, ahol írók tucatjaival találkozhatnak az olvasók. A Gyerek-piknik programjairól idén is a Hatszín Teátrum csapata gondoskodik a Radnóti Miklós utcában.

Fotó: pozsonyipiknik.hu

Fotó: pozsonyipiknik.hu

A két „felnőtt” színpad fellépői között lesz a Vígszínház Kern Andrással és ifj. Vidnáynszky Attilával, egy rendhagyó Cseh Tamás programmal. Fellép a világhírű Liszt Ferenc Kamrazenekar, a Szent Efrém kórus, a Nemzeti Táncszínház, s ismét itt lesz Fegya, azaz Jávori Ferenc és Dunai Tamás. Szövegeikből, verseikből olvas fel Erdős Virág, Lackfi János, Lukács Sándor és Nyáry Krisztián, utóbbi a Piknik egyik alapítójáról és névadójáról, Bächer Ivánról is megemlékezik. Fellép egyebek között a Fischer Annie Zeneiskola két együttese is, a Dumaszínház, az Operettszínház, a Magyar Színház és a József Attila Színház. Karinthy Tanár úr, kérem című művének részlete a Karinthy Színház előadásában lesz látható. Megemlékeznek a legendás újlipótvárosi énektanárról, Sík Olgáról, akire tanítványai – mások mellett László Boldizsár, Zsédenyi Andrienn, Kádek Heni – a helyszínen dalokkal emlékeznek.

Fotó: pozsonyipiknik.hu

Fotó: pozsonyipiknik.hu

A Park színpad esti szenzációja Varnus Xavér Bach-estje lesz. A Jászai, azaz Rakpart színpadon pedig egy rég nem hallott kedvenc lép színpadra: a friss díszpolgár, Szörényi Levente a Vujicsics együttes kíséretében. A színpadok között az írók dedikálnak, a színházak kisebb helyi felolvasásokat tartanak. A Piknik-alapító Láng Téka két helyszínen is szervez saját kulturális és dedikáló programokat, találkozókat.

Fotó: pozsonyipiknik.hu

Fotó: pozsonyipiknik.hu

A részletes és végleges műsor augusztus 20-a után olvasható a Pozsonyi Piknik web- és Facebook-oldalán. És nem Piknik a Piknik zsíros kenyér, tombola és pozsonyi kifli nélkül, mely utóbbit idén is a Szlovák Kulturális Intézet kínálja ipari mennyiségben. Nem maradnak ki idén sem a civil szervezetek egyéni programjai standjaiknál kicsiknek és nagyoknak.

Forrás: 168 Óra, pozsonyipiknik.hu, Színház.org