Telekes Péterrel bővült a Magyar Színház társulata

2018 augusztus 30. csütörtök, 8:06

Zalán János igazgató megnyitotta a Magyar Színház 2018-19-es évadát. Köszöntötte a társulatot, bejelentette, hogy beadta az igazgatói pályázatát az újabb vezetői ciklusra és tájékoztatott az új bemutatókról.

Hunyadkürti István, Zalán János / Fotó: Juhász Éva

Hunyadkürti István, Zalán János / Fotó: Juhász Éva

A direktor azzal kezdte a társulati ülést, hogy elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018. július 5-ei dátummal, és július 10-ei közzététellel pályázatot írt ki a Pesti Magyar Színház igazgatói állására. Ez egyben azt is jelenti, hogy Zalán János négy évre kapott igazgatói megbízása hamarosan (2019 január végén) lejár. Az igazgató megköszönte a társulatnak az eddigi munkát, segítséget, támogatást és bejelentette, hogy 2018. augusztus 17-én benyújtotta az új pályázatát az EMMI-nek.

A kiírás szerint a pályázatok beadásának határideje 2018. augusztus 21, az elbírálás határideje pedig 30 nap, azaz legkésőbb a színház első bemutatója a Folytassa, Ciceró! premierjének időpontjáig dönt a minisztérium arról, kap-e újból Zalán János felhatalmazást arra, hogy folytassa további 5 éven át, 2024. január 31-ig a munkát.

 

Az évad új bemutatóin túl 15 produkciót tart repertoáron a színház. A társulat új tagja Telekes Péter, aki a Vígszínházból szerződött át. A Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színházban zajló felújítási munkák miatt a Magyar Színházban tartják szeptember 3. és 10. között. A Radnóti Színház felújításának ideje alatt a teátrum hétfőnként részben a Magyar Színházba költözik. A III. Richárdot és az Ádám almáit láthatja majd itt a közönség.

Telekes Péter, Haumann Petra / Fotó: Juhász Éva

Telekes Péter, Haumann Petra / Fotó: Juhász Éva

50. színészi évada alkalmából a társulat felköszöntette Hunyadkürti István Jászai Mari-díjas művészt, aki 1968-ban a Békéscsabai Jókai Színházban, Miszlai István igazgatása alatt lépett először a deszkákra.

Agárdyné Rácz Boriska 2006-ban Agárdy Emlékláncot alapított, Agárdy Gábor színművész emlékének ápolása céljából. A díjat évente egy alkalommal a Pesti Magyar Színház társulatának egy arra érdemes tagja kaphatja, akit a társulat művészei titkosan szavaznak meg, az idén ezt Csernus Mariann Kossuth-díjas művész vehette át.

A Magyar Színház tagja az ETC-nek,a European Theatre Convention-nek, vagyis az Európai Színházi Konvenciónak, amely a legnagyobb európai színházi szervezet, több mint 40 tagszínházzal. Idén januárban a Pesti Magyar Színház is jelentkezett egy több éves, 2020-ig tartó projektre, az ún. Young Europe, azaz Ifjú Európa 3-ra, melynek keretében egy vadonatúj, fiatalokról-fiataloknak szóló színdarabot, illetve előadást kell majd létrehozni külföldi partnerszínházainkkal. A projekt előkészítése folyamatosan zajlik, és remélhetően ez a kooperáció is segít majd a színháznak beilleszkedni a nemzetközi színházi vérkeringésbe.

A Magyar Színház is ott lesz szeptember 1-én a Pozsonyi Pikniken és részt vesz szeptember 22-én a Színházak Éjszakáján.

Zalán János, Csernus Mariann / Fotó: Juhász Éva

Zalán János, Csernus Mariann / Fotó: Juhász Éva

A 2018/19-es évad bemutatói:

A Nagyszínpadon

2018. szeptember 21-én
Maurice Hennequin – Pierre Veber:
FOLYTASSA, CICERÓ! – AVAGY BOTRÁNY A TÖRVÉNYSZÉKEN című komédiáját
Rendező: Horváth Illés

2018. október 13-án
Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István-Vészits Andrea: IDŐFUTÁR című zenés időutazását láthatja közönségünk, Budapesten először!
Rendező: Tasnádi Csaba

2018. október 27-én
Szabó Magda – Egressy Zoltán:
TÜNDÉR LALA című zenés mesejátékának premierjét tartjuk
Rendező: Halasi Dániel

2018. december 7-én
Dusan Kovačević:
A MARATONFUTÓK TISZTELETKÖRT FUTNAK című fekete komédiáját mutatjuk be
rendező: Paolo Magelli

2019. január 11-én
Luigi Magni és Bernardino Zapponi azonos című filmforgatókönyvét Vajda Katalin átdolgozásában:
LEGYETEK JÓK, HA TUDTOK! címmel
Rendező: Nagy Viktor

2019. március 1-jén
Carlo Collodi-Litvai Nelli: PINOKKIÓ című mesejátéka kerül színre
Eperjes Károly rendezésében