Jókai-adaptációt is bemutat idén a Kolibri

2018 augusztus 31. péntek, 19:41

Négy bemutatót tervez az új évadban a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, és két koprodukciós projektet is az új szezonban láthat először a budapesti közönség.

Családi produkciónak készül a Jókai Mór A leaotungi emberkék című meséje nyomán Horváth Péter által írt zenés mesejáték, A császárfiú álma, amelyet Novák János igazgató állít színpadra az évad első nagyszínházi bemutatójaként – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében, amely szerint Novák János számára azért is izgalmas ez a darab, mert Jókai egyedülálló, kínai témájú történetének színpadra állításakor az augusztusban Pekingben megrendezett ASSITEJ Világtalálkozón szerzett friss élményeiből is meríteni tud.

Novák János a Kolibri Színház 25. születésnapján

Már szeptemberben elkezdődnek Cecilie Lundsholt és Esther Richardson Az áruló című ifjúsági darabjának próbái Vidovszky György rendező vezetésével. A rendhagyó formában készült interaktív játékot iskolai kihelyezett előadásként mutatják be az évad második felében. Szívós Károly Rosemarie Eichinger osztrák szerző Esznek-e a halottak epertortát? című könyvéből készít előadást a Kolibri Fészekben, a bemutató 2019 januárjában lesz.

Tavasszal Fábri Péter Jászon és az atléták – Az aranygyapjú története, avagy hogyan született az olimpia? című darabja debütál a nagyszínpadon, Novák János rendezésében. A szeptemberi Kolibri Évadnyitó Fesztiválon láthatja először a budapesti közönség a norvég Teatret Varttal és a cseh South Bohemian Theatre-rel közösen létrehozott Binaurális hang című kísérleti etűdöt, amelynek író-rendezője Vidovszky György.

Kolibri Színház – Armel Opera Festival: Az óriáscsecsemő

A júliusi bécsi és budapesti bemutatók után Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című báboperájának továbbjátszását is tervezik az Operettszínház Raktárszínházában. A Kolibri Színház és az Armel Opera Festival közös produkcióját Novák János rendezte, a népszerű operaénekesek mellett az énekes-bábos szerepeket a Kolibri művészei alakítják.

A közleményben kiemelik a színház csaknem negyven repertoár-előadása között a csecsemőszínházi előadások, valamint a gyakran kortárs szerzők közreműködésével létrejött ifjúsági produkciók fontosságát, hiszen a Kolibri Színház mindkét területen példaadó mintát képvisel. Novák János az új évad egyik fő irányvonalaként jelölte meg, hogy a társulat által megteremtett értékeket, a magyarországi és nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő színvonalú produkciókat minél szélesebb körben ismertté tegyék a határokon túl is – teszik hozzá.