A művésznő és rajongói – Valló Péter rendezése lesz a Radnóti első bemutatója

2018 szeptember 01. szombat, 7:00

A Radnóti Színházban megkezdődtek Osztrovszkij A művésznő és rajongói című színdarabjának próbái, melyet Morcsányi Gáza újrafordításában Valló Péter állít színre a Radnóti Színpadán. Az októberi bemutató főbb szerepeiben többek között Lovas Rozit, Börcsök Enikőt, Kelemen Józsefet, Pál Andrást és Rusznák Andrást láthatjuk.

Lovas Rozi / Radnóti Színház: A művésznő és rajongói – olvasópróba / Fotó: Falus Kriszta

A darabról:

Valló Péter a nagy sikerű Farkasok és bárányok után ezúttal ismét egy Osztrovszkij-komédiát állít színpadra a Radnótiban, Morcsányi Géza friss fordításában, amelynek korábbi magyar címe Tehetségek és tisztelők volt. A színházi világban játszódó orosz mű a fiatalok vágyai és a boldoguláshoz szükséges kompromisszumok ellentétét járja körül, középpontjában egy színésznő kiárusításával – a Radnótiban mindez több mint százharminc évvel az ősbemutató után, a #metoo mozgalom korában kerül színpadra.

Börcsök Enikő, Schneider Zoltán / Radnóti Színház: A művésznő és rajongói – olvasópróba / Fotó: Falus Kriszta

Osztrovszkij 1881-ben, saját negatív tapasztalatai alapján írta ezt a komédiát, amelyben Nyegina, a fiatal színésznő először kerül szembe azzal a ténnyel, hogy a jobb élet és a karrier érdekében alá kéne vetnie magát a gazdag mecénások vágyainak. „A művészet nem tud kiállni önmagáért, ha durva, brutális hatalmakkal kerül szembe, és gazdag mentorokat kell szereznie magának” – írja Osztrovszkij. Nyeginát szíve inkább az idealista tanítóhoz húzná, aki nem csak a tudományokra és a jó modorra, hanem a tisztességes életre is oktatja őt. A nagy kérdés az, hogy mi a fontosabb Nyegina számára, és miről tud könnyebben lemondani. A színdarab ítélkezés nélkül mutatja be ezt az emberi dilemmát, miközben a nézőket bevezeti a színpad mögötti világ humoros, játékkal és keserűséggel teli hétköznapjaiba.

Morcsányi Géza, Bálint András / Radnóti Színház: A művésznő és rajongói – olvasópróba / Fotó: Falus Kriszta

Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij a 19. századi orosz realista drámairodalom egyik legfontosabb alakja. Magyarul számos darabját játszották, ezek közül a legismertebbek a Jövedelmező állás, A vihar és az Erdő, utóbbit a Radnóti Színház 1999-ben mutatta be Gothár Péter rendezésében.

Pál András / Radnóti Színház: A művésznő és rajongói – olvasópróba / Fotó: Falus Kriszta

Alkotók az előadásról:

„Mint saját korában és korunkban, a drámában is jelen vannak ezek a problémák: tud-e boldogulni támogatók nélkül a színész, sőt, maga a színház, és hogy a nők itt is kiszolgáltatottabbak, nemcsak a pénzes ’pártfogók’ irányába, hanem a színház belső hierarchiájában is – miközben az is előfordul, hogy épp a nők használják ki az előnyeiket.”

(Morcsányi Géza)

„A kiszolgáltatottság nem a művészvilág sajátja, mára egyértelműen kiterjedt az egész társadalomra. A válaszok pedig személyiségfüggőek – nem tudjuk, ki mennyit áldoz be: a személyiség reakciói patikamérlegen méretnek ki, láthatatlanul. Majd talán egyszer, sokkal később meglátjuk, miután már nyilvánvalóan érvényesült a hasznuk vagy a káruk.”

(Valló Péter)

Valló Péter / Radnóti Színház: A művésznő és rajongói – olvasópróba / Fotó: Falus Kriszta

Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij / A művésznő és rajongói

Alekszandra Nyegina, vidéki színésznő, fiatal lány – Lovas Rozi
Domna Pantyelevna, az anyja, özvegyasszony – Börcsök Enikő
Iraklij Dulebov, herceg, régivágású úr – Kelemen József
Grigorij Bakin, magasrangú tisztviselő – Pál András
Ivan Velikatov, nagyon gazdag gyáros – Rusznák András
Pjotr Meluzov, fiatalember, egyetemet végzett – Porogi Ádám
Nyina Szmelszkaja,színésznő – Martinovics Dorina
Martin Narokov, ügyelő, volt színigazgató – Bálint András
Jeraszt Gromilov, tragikus színész – Schneider Zoltán
Migajev, színigazgató – Konfár Erik eh.

Dramaturg: Morcsányi Géza
Jelmeztervező: Benedek Mari
Díszlettervező: Horváth Jenny
Világítás: Baumgartner Sándor
Ügyelő: Kónya József
Súgó: Farkas Erzsébet
A rendező munkatársa: Hatvani Monika

Rendező: Valló Péter

Bemutató: Radnóti Színház, 2018. október 20., 19:00