Dicső Dániel, Sztarenki Pál és Sándor Pál is rendez a Rózsavölgyiben

2018 szeptember 07. péntek, 9:54

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon évadnyitó sajtótájékoztatóját: idén is játszik a Szalonban Molnár Piroska, Jordán Tamás és Alföldi Róbert, valamint érkeznek új művészek is.

Ullmann Mónika, Józsan László, Jordán Tamás, Molnár Piroska / Rózsavölgyi Szalon – sajtótájékoztató / Fotó: Gordon Eszter

Újrafordította Morcsányi Géza a Kései találkozást Molnár Piroskának és Jordán Tamásnak – először 1977-ben Tolnay Klári és Mensáros László játszották –, és Régimódi komédia címmel mutatja be a Rózsavölgyi Szalon az új évadban. Alföldi Róbert is újra játszik a Szalonban, egy svéd diplomatát alakít majd, illetve érkeznek új művészek is – Ullmann Mónika, Szávai Viktória, Józan László, Gazsó György –, akik most először lépnek fel a Szervita téri kis színházban – ez is kiderült ma a Szalon hetedik évadnyitójának sajtótájékoztatóján.

Jordán Tamás és Molnár Piroska / Rózsavölgyi Szalon – sajtótájékoztató / Fotó: Gordon Eszter

Szentpéteri András, a Rózsavölgyi Szalon ügyvezetője arról beszélt: itt nincs hagyományos értelemben vett társulat, ugyanakkor mégis társulattá formálódott a Szalon alkotóközössége – visszatérő művészekkel, rendezőkkel, dramaturgokkal, fordítókkal, tervezőkkel, rendezőasszisztensekkel.

Zimányi Zsófia, Szentpéteri András / Rózsavölgyi Szalon – sajtótájékoztató / Fotó: Gordon Eszter

Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapítója és művészeti vezetője elmondta: múlt évadban összesen 337 előadásuk volt, s több mint 35 ezren váltottak jegyet a produkciókra. Számos előadás jubilál hamarosan: Az utolsó óra – Alföldi Róberttel és Jordán Tamással – a 200. előadáshoz érkezik.

Rózsavölgyi Szalon – sajtótájékoztató / Fotó: Gordon Eszter

A Valami csaj(ok) a 60. előadásnál jár, a Tisztelt Hazudozó! és a Napfény kettőnknek közelítenek a 80. előadásukhoz. A Mellettem elférsz 70-szer ment eddig, a Romance.com hamarosan eléri a 100. előadását. A Szalon művészeti vezetője hozzátette: az előző évadban 9 bemutatót tartottak, az új szezonban 5 lesz.

Zimányi Zsófia, Szentpéteri András, Dicső Dániel / Rózsavölgyi Szalon – sajtótájékoztató / Fotó: Gordon Eszter

A művészeti vezető hangsúlyozta: “Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Első perctől igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot. A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten, együttgondolkodáson – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Azt pedig különösen fontosnak tartom, hogy visszatérnek hozzánk a művészek újabb produkciókra. Szeretnek itt lenni” – mondta.

Ördög Tamás, Őze Áron / Rózsavölgyi Szalon – sajtótájékoztató / Fotó: Gordon Eszter

Immár hagyományosan nem csupán felsorolták az új premiereket, hanem előadtak belőlük részleteket, vagy a színészek rövid olvasópróbát tartottak egyikből-másikból a sajtó munkatársai előtt a Táncórák díszletében, hiszen azt már javában próbálják a Szalonban.

Rózsavölgyi Szalon – sajtótájékoztató / Fotó: Gordon Eszter

A 2018/2019-es évad bemutatói:

 

Mark St. Germain: Táncórák

Senga és Ever szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú fiatalember, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni…

Szereplők

Senga: Ullmann Mónika
Ever: Józan László

Rendező: Dicső Dániel
Bemutató: 2018. szeptember 14.

Cyril Gely: Diplomácia

Alföldi Róbert játssza Raoul Nordlingot, a svéd diplomatát, akinek egyetlen éjszaka alatt meg kellene győznie a német Von Choltitz tábornokot (Sztarenki Pál alakítja), hogy ne kövesse Hitler parancsát, és ne robbantsa fel Párizst. A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg a meggyötört, összetört Párizs 1944-ben Hitler bosszújától.

Szereplők

Dietrich von Choltitz: Sztarenki Pál
Raoul Nordling: Alföldi Róbert
Helmut Mayer: Sütő András
Werner Ebernach: Varga Ádám
Hans Brensdorf: Bárdi Gergő

Rendező: Sztarenki Pál
Bemutató: 2018. október 30.

Jean-Marie Chevret: Amazonok – három év múlva

A párizsi közönség jó pár éve kikövetelte: legyen folytatása az Amazonok című darabnak, szeretnék tudni, mint egy sorozatban, mi lett a három amazonnal, hogyan élik életüket újabban. Úgyhogy a szerző, Jean-Marie Chevret megírta a folytatást: Amazonok – három év múlva. A Rózsavölgyi Szalon pedig pontosan három évre az Amazonok bemutatója után színre viszi a második részt. Az összeszokott hármashoz – Auksz Éva, Györgyi Anna és Náray Erika –, illetve a velük játszó Ozsgyáni Mihályhoz és Héricz Patrihoz most csatlakozik Sztarenki Pál. Rendező: Szarka János. Bemutató: 2018. december 13.

Szereplők

Martine: Náray Erika
Annie: Györgyi Anna
Micky: Auksz Éva
Guillaume: Ozsgyáni Mihály
Loïc: Héricz Patrik
Pablo: Sztarenki Pál

Rendező: Szarka János
Bemutató: 2018. december 13.

Theresa Rebeck: #Amivel meg kell küzdenünk

Egészen különleges a negyedik premier: Theresa Rebeck az #Amivel meg kell küzdenünk című darabját még 1992-ben írta egy amerikai szexuális zaklatásos ügy kapcsán. Színműve ugyanakkor igazán csak tavaly robbant be a New York-i Broadway színházi világába, nyilván életre keltette a #MeToo kampány. Műve az egyenlőtlenségeket bontja ki: azt a „szokásjogot” egy építészeti irodában, hogy aki nő, csupán akkor érvényesülhet, akkor tudhat bármit is jobban, ha a férfifőnök úgy dönt. De kérdés, végül ki kinek esik áldozatul?

Szereplők:

Szávai Viktória
Őze Áron
Gazsó György
Makranczi Zalán
N. N.

Rendező: Ördög Tamás
Tervezett bemutató: 2019. február 28.

Alekszej Ny. Arbuzov: Kései találkozás

Molnár Piroska szerette volna eljátszani a Kései találkozást Jordán Tamással a Rózsavölgyi Szalonban. A Szalon pedig boldog lett ettől. Morcsányi Géza újrafordította Alekszej Ny. Arbuzov darabját, és új címet is adott neki: Régimódi komédia.

Szereplők:

Molnár Piroska
Jordán Tamás

Rendező: Sándor Pál
Tervezett bemutató: 2019. május 30.