A kegyelmesasszony portréja – Csiszár Imre rendezésében készül az Újszínház bemutatója

2018 szeptember 12. szerda, 9:17

Tersánszky Józsi Jenő darabját az Újszínház Csiszár Imre rendezésében mutatja be, aki a komikus helyzeteket kihasználva megidézi a közönség számára a burleszk, némafilmek klasszikus hangulatát.

Tersánszky Józsi Jenő rendkívül tehetséges szerző volt, novellától a színdarabon át a gyermekmesékig szinte minden műfajban alkotott maradandót. Hírnevét azonban nem csak nagyszerű írói vénájának köszönhette: igazi bohém művész életet élt, ha csak tehette mulatott, nagykanállal falta az életet. Talán éppen ennek köszönhető, hogy A kegyelmesasszony portréja című darabjának szereplői is tűpontos szatírával mutatják be a múlt század elejének  jellegzetes figuráit.

Csiszár Imre / forrás: GNM Színitanoda Egyesület Művészeti Szakgimnázium

Tersánszky semmit sem bízott a véletlenre, darabjának legtöbb alakját beszélő nevekkel ruházta fel. A főszereplő festőművész a sokat sejtető Dulder – Tűrő Ákos nevet kapta. Az ő személyében kissé ráismerhetünk Tersánszkyra is, aki ifjú korában egy időben szintén festőművésznek készült.

Dulder – Tűrő Ákos könnyedén veszi az élet nehézségeit, derűsen szemléli lokálból kiemelt feleségének, Lolának azon törekvéseit, hogy a korántsem előkelő származású hölgy minél magasabbra jusson a társadalmi ranglétrán. Lola ehhez minden eszközt megragad: férje tehetségét aprópénzre váltva giccsgyártásra ösztönzi a festőt, majd egy gazdag és befolyásos tanácsosnak csavarja el a fejét, hogy egy szép napon kegyelmesasszony válhasson belőle. A festő boldogan segíti hitvesét új férjhez, annál is inkább, mert ő közben szemet vet a képkereskedő ifjú leányára. Míg a bonyodalmak fokozódnak, felmerül a nagy kérdés: mit ér a művészet és a tehetség és lehet-e belőle valamiképp jó üzletet csinálni egy elértéktelenedett világban.

Tersánszky Józsi Jenő

A kegyelmesasszony portréja

Szereplők:

Viczián Ottó – Dulder -Tűrő Ákos
Gregor Bernadett – Tűrőné, Palyák Lola
Lux Ádám – Hautfresser
Nemes Wanda – Hautfresser Olga
Vass György – Arnold
Szakács Tibor – Thorhafái Károly
Császár Angela – Palyákné
Timkó Eszter – Tsitseri-Borcho Bárónő
Orosz Csenge – Tsitseri-Borcho Lenke
Csurka László – Botos Igazgató
Brunner Márta – Botosné
Bordán Irén – Négyessy Grófnő
Gyürki István – Tötyök bácsi, Hordár
Incze Máté – Zsorzs, Thorhafái inasa
Darányi Ádám  – Hordár
Katona Zsolt – Hordár

Bártfay Rita – Dramaturg
Ullmann Krisztina – Zenei szerkesztő, Rendezőasszisztens
Ádám Dorottya – Súgó
Valkai Andrea – Ügyelő

Csiszár Imre – rendező

Bemutató: Újszínház, 2018. szeptember 28.