Színház, tánc, újcirkusz – Hazai és nemzetközi kiválóságok a Trafó 20. évadában

2018 szeptember 12. szerda, 8:12

Mások mellett Heine Røsdal Avdal, a Hybrid Produkció, a Staféta nyertes pályázói, Maria Campos és Guy Nader, Silvia Calderoni és a Peeping Tom előadásai is a Trafó vendégei lesznek a 2018/2019-es évadban.

 

Trafó

Trafó

A Trafó 20. születésnapjának apropóján látogatható majd Heine Røsdal Avdal táncos, performer, koreográfus és videóművész Lyukas doboz (Box with holes) nevű installációja, melyben a „néző” egyedül tölt el egy negyedórát. Munkáiban a norvég művész arra keresi a választ, hogy a legújabb technológiai vívmányok hogyan állíthatók az emberi test és a minket körülvevő valóság újszerű érzékelésének, értelmezésének szolgálatába. A Box with holes kísérlet az emberi érintés és az érintés keltette képzetek közti kapcsolat, működési mechanizmus felderítésére. A Lyukas dobozt október 16-17-18-án 16 órától 22 óráig próbálhatják ki az érdeklődők. Szintén október 16-án, este hét órától veszi kezdetét a Trafóklubban a Gondolat Generátor programja #mindenkitörténet címmel. A közösségi színház olyan saját történetekből szövődik majd össze, amelyeket a lelkes résztvevők önként mesélnek el arról, hogy milyen volt 20 évesnek lenni.

Hybrid Produkció: Kvartett

Hybrid Produkció: Kvartett / Fotó: Nagy Gergő

Szeptember 21-én, 22-én és 23-án látható a Hybrid Produkció bemutatásában Heiner Müller: Kvartett előadása. 2018, Magyarország — rendező helyett látványtervező, koreográfus és dramaturg, 75 perc, egy drag queen, egy énekes, egy színész, egy táncos (hol nő, hol férfi), egyelőre három című előadás. Október 11-én Nagy Fruzsina, Halas Dóra és a Soharóza catwalkkoncertjét, Az Ügy ősbemutatóját nézheti meg a Trafó közönsége. Az Ügy koncepciója Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletéből és formájából ered: egy népdalokból építkező etűdsorozatban kíván képet mutatni a jelenlegi magyar társadalomról a hivatali ügyintézés útvesztőjében. A Faktor Terminál október 26-án Bálsój szerelem a Málenkij robot idején címmel tart bemutatót a Trafóban. A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket.

Maria Campos, Guy Nader: Time takes the time time takes / Fotó: Alfred Mauve

Maria Campos, Guy Nader: Time takes the time time takes / Fotó: Alfred Mauve

A Staféta pályázat 2018-as bemutatói közül három is a Trafóban lesz látható. Először Pass Andrea: Eltűnő ingerek című, demenciáról szóló története kap teret október 27-én, majd a Daound Dániel-Kliment János-Somló Dávid-Szabó Veronika szerzői négyes jelentkezik az Animal city című interaktív színházi előadással. A darab az urbán dzsungel és a benne cikázó emberek, a spontán és szervezett tömegek viselkedési és mozgásdinamikáját vizsgálja majd. A Tesz-Vesz város és a Dogville inspirálta játék először november 20-án lesz látható a Trafó nagytermében. Ebben a hónapban egy másik bemutató is várható, NIBIRU munkacímmel a Vadas Zsófia Tamara-Tóth Márton Emil-Gryllus Ábris trió lep majd meg minket. Az év végén Kelemen Kristóf tér vissza a Házba Megfigyelők című legújabb munkájával. Kárpáti Péter Díszelőadás című drámáját a szerző decemberben egy egészen új koncepcióban mutatja be a Trafóklubban.

Gravity & Other Myths: Backbone

Gravity & Other Myths: Backbone

A Time takes the time time takes című kortárstánc előadásában olyan rejtett és állandó ritmus fedezhető majd fel, amely az idő múlását jelzi. A darab az inga mozgásához hasonló, egyszerű, de fizikailag nagyon erős, dinamikus mozdulatokra építve, komplex szerkezetek sorozatát teremti meg és rombolja le három táncos bevonásával. Érezhető az idő tapasztalásának észlelése, az örök jelenidejűség, amely az anyagban és a formában gyökerezik. A spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók, munkáikat a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazás mód jellemzik.

Motus: MDLSX

Motus: MDLSX

Gravity & Other Myths: Backbone című újcirkuszi előadásával bővül az “English-friendly” programok sora. A 2009-ben alakult adelaide-i társulat profilja az akrobatika, munkájukkal nagy elismertséget és számos díjat nyertek el Ausztrália-szerte. A csapat számára azonban a fizikai tudás és ügyesség mellett ugyanolyan fontos a színpadi őszinteség. Bohóckodás vagy színészkedés helyett az akrobatikus fizikai színház felé mozdultak el. A kiemelkedő ügyességet és erőt kívánó alkotás szeptember 27-től 29-ig lesz látható a Trafóban. Az olasz Motus társulat MDLSX című előadásával nemcsak az önéletrajzi és az irodalmi utalásokat ütközteti, hanem a fikció és a valóság határmezsgyéin lebeg, de a nemi hovatartozás és nemi identitás korlátjainak lerombolásán is dolgozik. Silvia Calderoni miközben a színpadon fizikailag és lelkileg lemeztelenedik, működteti az előadás technikai apparátusát: operatőr, hang- és videotechnikus egy személyben.

Peeping Tom: Moeder

Peeping Tom: Moeder

A CAFe Budapesttel közös programként szerepel a Trafó műsorában a rég látott szürrealista belga társulat, a Peeping Tom. Az ijesztően tehetséges csapat retinába égő látvánnyal, asszociatív, mutatványszerű jeleneteken keresztül vizsgálja az emlékezetet, az élet szövetének mozaikos összetételét, az emlékek raktárban kombinálódó és fejlődő eseményeket, amik végül meghatározták, kik vagyunk. A Moeder világa egyszerre vicces és kísérteties, nyugtalanító, mégis ismerős. November elején érkezik A WHS, egy kísérletező kedvű finn cirkuszi/színházi csoport, produkcióik a vizuális színház és az újcirkusz mezsgyéin helyezkedik el. A Búcsú kiemelkedő jellegzetessége a tökéletes illúzió megteremtése, majd lerombolása, ahogy minden igazán jó fizikai színháznak. A vizuális effektek szinte észrevétlenül teremtik meg az előadás álomszerű jellegét, olyan tűpontossággal, hogy az ember egy adott ponton saját valóságérzékelésében kezd el kétkedni.

Lucy Guerin: Split

Lucy Guerin: Split

A hónap közepén az ausztrál Lucy Guerin koreográfiája lesz látható, a Split. Egy felöltözött és egy meztelen táncos – Melanie Lane és Lilian Streiner – , akiket a folyamatosan szűkülő tér és idő határoz meg. Képesek vagyunk-e az együttműködésre egy olyan világban, melyben folyamatosan nő a nyomás, viszont a lehetőségeink csökkennek? Az előadást számos díjra jelölték, Lilian Streiner pedig elynerte az Ausztrália legjobb előadóművészeinek járó Helpmann-díjat tánc kategóriában. A Split provokál, gondolkodásra ösztönzi nézőjét.

A Trafó folyamatosan bővülő programja ide kattintva érhető el.

Forrás: Trafó, Librarius.hu, Színház.org