Leenane szépe – A Nemzetiben vendégeskedik a kassai színház

2018 szeptember 13. csütörtök, 14:06

A kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban lép fel Leenane szépe című előadásával. Az darab rendezője Bérczes László, a főszerepben Szarvas Józsefet láthatjuk.

Szarvas József / kassai Thália Színház: Leenane szépe

Ajánló a darab elé:

Mag és Maureen. Anya és lánya. Egy utálatos vénasszony és egy negyvenes vénlány. Valahol Írországban, ott is egy elhagyatott falu szélén, túl a végeken. A két nő lepattant, ócska házban él együtt immár négy évtizede. A sivár semmiben. Be lehet kapcsolni a rádiót, a tévét, ki lehet bámulni a koszlott ablakon: odakint sár, tehenek, örökeső. Innen mindenki elfelé. Angliába, Amerikába, akárhová.

De most itthon van Londonból egy srác, Pato, szóval buli van a faluban, és úgy alakul, hogy a fiú Maureen ágyában ébred. Sőt, ki tudja, talán még magával is viszi a lányt. Angliába, Amerikába, akárhová. Anya és lánya gyűlölettel terhes, de végzetes magányt oldó együttléte veszélybe kerül. Cselekedni kell. Életekről döntő üzenetek és levelek végzik a kályhatűzben, és előkerül végül egy hegyes végű piszkavas is.Leenane szépe ül anyja székén, maga elé néz, a semmibe. És szól a rádió.Unalmas, kilátástalan életekről ír frenetikus humorral napjaink egyik legjelentősebb drámaírója, Martin McDonagh. A kopár, történések nélküli vegetációt morbid krimik izgalmával tölti be a vér és a halál. Szélsőséges, őrült tragikomédia…

Varga Anikó, Szarvas József / kassai Thália Színház: Leenane szépe

Szereposztás

Mag: Szarvas József m.v.
Maureen: Varga Anikó m.v.
Pato: Ollé Erik
Ray: Habodász István e.h.

Fordította: Upor László
Dramaturg: Kiss Mónika m.v.
Díszlet- és jelmeztervező: Gadus Erika m.v.

Rendező: Bérczes László

Időpont: 2018. szeptember 28., 19:30
Helyszín: Nemzeti Színház, Kaszás Attila terem