Az Egy piaci nappal kezdődik a Radnóti SZÓVAL-sorozata

2018 szeptember 14. péntek, 9:30

A SZÓVAL-programsorozat idei első alkalmával, szeptember 21-én egymással és a nézőkkel beszélget Mohácsi János rendező, Sodró Eliza és Porogi Ádám színészek, valamint K. Horváth Zsolt társadalomtörténész és Kövér György történész.

Martinovics Dorina, Porogi Ádám / Radnóti Színház: Egy piaci nap / Fotó: Dömölky Dániel

Závada Pál Egy piaci nap című regénye a magyar történelem egy kevésbé ismert szeletét, a második világháború utáni, zsidók elleni pogromokat mutatja be. Az események vidéken történtek, amikor a megrogyott, nyomorgó falusiak indulatai a nemrég visszatért zsidók ellen fordultak. A Radnóti Színházban májustól láthatják a Mohácsi fivérek nagy sikerű adaptációját. A szeptemberi műsor az Egy piaci nappal nyit, 21-én, a magyar dráma napján, amikor az előadás után meghívott szakértőket is bevonva SZÓVAL-beszélgetést tartanak az alábbi témákban.

Miért fontos a magyar történelmi múlt fontos történeteit újra és újra bemutatni, friss rendezői interpretációkban megvizsgálni? Mit tanulhat egy társadalom a saját múltjából, elhallgatásaiból és felejtéseiből? Hogyan szemlélik az állampolgárok a történelmet az internet korában, és mennyire szól ebbe bele a politikai közbeszéd? Miért gyárt magának egy közösség ellenségképet, és hogyan működik a gyűlöletkeltés mechanizmusa? Egymással és a nézőkkel beszélget Mohácsi János rendező, Sodró Eliza és Porogi Ádám színészek, K. Horváth Zsolt társadalomtörténész és Kövér György történész.

Radnóti Színház: Egy piaci nap / Fotó: Dömölky Dániel

A SZÓVAL-programról:

A Radnóti Színház a 2016/2017-es évadban egy olyan programsorozatot indított el, amely egyik első lépcsője annak az eszmei változásnak, amit a színház egyre gazdagabban és érzékenyebben képvisel. A Radnóti nemcsak színházi műhely, hanem nyitott társadalmi fórum is, ahol a magyar értelmiség legkülönfélébb tagjai jelennek meg, hogy megosszák egymással a véleményüket és tapasztalataikat.

A SZÓVAL elnevezésű programsorozat legfőbb célja, hogy rendszeresekké váljanak a színház műsorán megjelenő előadásokat kiegészítő beszélgetések. Fontos hangsúlyozni, hogy a beszélgetések nem feltétlenül az előadásokról szólnak, hanem inkább annak bizonyos témáiból kiindulva különböző társadalmi problémákat járnak körül. A felkért hozzászólók más-más területről érkező szakértők, – igyekeznek minden alkalommal a több aspektust megtalálni, és ezeket ütköztetni egymással.

Fontos szempont az is, hogy a beszélgetések során a nők nézőpontjából is megvizsgálják az adott problémakört. A Radnóti Színház nagyobb teret kíván adni a nőket érintő témáknak.

Helyszín: Radnóti Színhááz
Időpont: 2018. szeptember 21., 21:30 – az előadás után

 A beszélgetésen való részvétel díjmentes.