Kvartett – Merész vízió Lakatos Márk és Bocskor Bíborka szereplésével a Trafóban

2018 szeptember 21. péntek, 7:20

Heiner Müller a 20. század egyik legfontosabb német posztmodern drámaírója, Kvartett című darabja Choderlos de Laclos Veszedelmes viszonyok című regényét dolgozza fel. A Trafó színpadán Lakatos Márk színészként és díszlettervezőként, Lengyel Anna dramaturgként, Gulyás Anna koreográfusként mutatja be egy vizuális és zenei kavalkád formájában, amelyben Lakatos Márk oldalán sok év kihagyás után többek között Bocskor Bíborka is színpadra lép.

1782, Franciaország — tábornok író, levélregény, négy kötet, tucatnyi kulcsszereplő, egy hónap alatt ezer eladott példány. Choderlos de Laclos: Veszedelmes viszonyok.
1980, Németország — író-rendező, színdarab, tizenöt oldal, két szereplő, sok tucat előadás sok tucat országban. Heiner Müller: Kvartett.
2018, Magyarország — rendező helyett látványtervező, koreográfus és dramaturg, 75 perc, egy drag queen, egy énekes, egy színész, egy táncos (hol nő, hol férfi), egyelőre három előadás. Lakatos Márk barokk multimédia víziója zenei betétekkel Purcelltől a Bizottságig.

Ajánló a darab elé:

A két androgün főalakot egy színész és hol egy női, hol egy férfi táncos egészíti ki kvartetté. Egymagában egyikük sem teljes, valamennyien Zeusz által levágott másik felük után áhítoznak, ahogy Platón Lakomájából tudhatjuk.

A Kvartett Merteuil márkiné és Valmont fetisiszta szerepjátéka 18. századbeli álarcokban, ezúttal 21. századi filterekkel. A levélregény virtuális formát ölt: a szereplők chat szobája egyszerre fülledt és jéghideg. Szexualitásuk fizikai érintés nélkül, virtuálisan létezik csupán. Kockázatos játékuk kellékei saját maguk és élő bábjaik.

“A mi fennkölt hivatásunk, hogy agyoncsapjuk az időt. Ez teljes embert kíván: túl sok az idő. Valakit, aki a világ óráit meg tudná állítani: az örökkévalóság, mint szüntelen erekció. Az idő hasíték a teremtésben, az egész emberiség belefér. Az egyház a csőcselék számára istennel tömte ki, de mi tudjuk, hogy ez a lyuk fekete és feneketlen. Ha a csőcselék erre rájön, velünk fogja kibélelni.”  (Heiner Müller)

Részlet a Trafozin interjújából:

Trafozin: Miért várod a Kvartett bemutatóját?

Márk: Biztos vagyok benne, hogy éltem a 17-18. században. A zsigereimben van a barokk, a zenétől a festészetig, az öltözködésen át. Az elmebeteg gépek, amiket az emberek magukra aggattak, a rizsporos parókák, a hatalmas abroncsok, a fűzők, mind az emberi test manipulálására szolgáltak, ahogy manapság a photoshop filterek és a különböző eszközök. Az ember arra törekedett, hogy a saját lényéből valami tökéletesebbet, esztétikailag egészen mást alkosson. A végtelen kifinomultság és a romlottság kettősségében állt ez a korszak, De Sade márkitól az enciklopédistákig. A 20. század végének, a 21. elejének sok köze van a barokkhoz: a burjánzás, a rétegzettség, az illúziókeltés. Heiner Müller darabja tökéletes átirata a 18. századi történetnek, imádom!

Trafozin: Miért különleges számodra a Kvartett?

Lengyel Anna: „Még nem dolgoztam olyan projektben, amelyben így szervesültek különböző művészeti ágak: zene a barokk operától a nyolcvanas évek undergroundján át a James Bond filmzenéig, kép Arcimboldótól a body arton át a legmodernebb videótechnikáig és persze Heiner Müller 15 oldalba sűrített zseniális szövege Laclos többszáz oldalas regénye nyomán. Helyenként harcol is egymással kép és zene, szöveg és mozgás, ahogy néha mi, alkotók is. Mégis izgalmas felállásnak tűnik rendező nélkül, egy vizuális művésszel, egy koreográfussal és egy dramaturggal színpadra állítani ezt a komplex előadást. Üdítő élmény Márk széleskörű kulturális tudáson nyugvó merész víziója és gazdag fantáziája, ahogy Gulyás Anna gyönyörű táncokat és olykor izgalmas fizikai színházat felrajzoló kirobbanó tehetsége is. A darabban is akadnak furcsa ménage-a-trois-k, de a legkülönösebbek talán mi vagyunk. Remélem, nem utoljára.”

 

Kvartett  – ők az alkotók
Merteuil: Lakatos Márk

Valmont: Bocskor Bíborka
Merteuil/Valmont: Urbanovits Krisztina
Merteuil/Valmont: Asztalos Dóra/ Darabont Áron Leon

Videóinstallációk: Hajdu Gáspár és Papp Gábor
Világítástervező: Kovács Áron
Sound artist: Vranik Krisztián és DJ Bootsie
Hangtechnikus: Kádár Mihály, Kiss Gergely Ábel (soundwork)
Koreográfus: Gulyás Anna
Dramaturg: Merényi Anna
Látvány: Lakatos Márk

Koncepció: Gulyás Anna, Lakatos Márk, Lengyel Anna

Műszaki vezető: Éltető András
Produkciós és rendezőasszisztens: Tési Dóra
Produkciós vezető: Schőn Edina
Producer: Földvári Péter és Ridzi Gábor