A Pápanő – Musical debütál Hargitai Iván rendezésében a József Attila Színházban

2018 szeptember 24. hétfő, 11:00

Egy premiert mindig felfokozott izgalom kísér. Kiváltképp, ha az egy magyarországi bemutató. Nem véletlenül várjuk a szeptember huszonkilencedikét ennyire a József Attila Színházban. (X)

A színház közleménye:

Johanna, a nőpápa történetét sokan, sokféleképp feldolgozták. Donna W. Cross regénye ihlette Dennis Martint a szóban forgó musical megírására.

A darab időszámításunk szerint 814-ben játszódik, egy olyan korban, ahol a nőknek csak egy sorsuk lehet: dolgozni, sok-sok gyereket szülni és fiatalon meghalni. De Johannának, az Ingelheim városában született fiatal nőnek mást diktál a hite. Férfinak adja ki magát, és Johannes testvérként beáll a fuldai bencés rendbe, ám inkognitója hamarosan veszélybe kerül, ezért kénytelen Rómába menekülni. Miközben egyre magasabbra jut az egyházi hierarchiában, újra és újra szembesül a kérdéssel, hogy kinek adja a szívét: istennek vagy annak a férfinak, akit szeret. A döntés azonban kikerül a kezéből, amikor I. Sergius pápa meghal, és őt nevezik ki utódának… hogy lesz-e happy end, nem szeretném elárulni.

Azt azonban igen, hogy a musical német nyelvterületen hasonló helyet foglal el a közönség szívében, mint nálunk az István, a király. Mind mondanivalójában, mind a zenei anyagot illetően. Nem véletlen, hogy Hargitai Iván rendező több fordulós, meghívásos casting során találta meg azt a két fiatal színésznőt, aki jövő héten debütál A Pápanő címszerepében. A szabadúszó Török Anna és a békéscsabai Csonka Dóra először játszik nálunk.

Mi, akik a háttérben dolgozunk, nagy izgalommal követjük végig a próbafolyamatot, amiben egyébként gyakorlatilag a színház egész társulata érintett.

Most, hogy a rendelkezőpróbák a végére érnek, áll a díszlet, készülnek a jelmezek, a parókák; egyszóval kezd teste ölteni az előadás, mindenki „véletlenül” a színpad felé jár, arra akad dolga. A kulissza sötétjéből lesi a koreográfiák alakulását, bele-bele hallgat a zenei próbákba. A büfében, szövegkönyvvel a kezében ebédelő színészek garmadáján csücsül, az egész színház feszült figyelemmel készül a nagy napra.

Hogy a legenda hogyan kel életre a József Attila Színház színpadán jövő szombaton este hét órakor kiderül.

(X)